10 неща за великия Диего Марадона, които (може би) не знаеш

Една от най-големите легенди на всички времена ни напусна, нека почетем паметта му

0 коментара Сподели:

„Марадона и 10 други футболисти“, така отговорил на въпрос за състава на Аржентина на Световното през 1990 треньорът Карлос Билардо. В прайма си Диего Марадона съвсем откровено носел на плещите си целия отбор, навсякъде където излезе на терена. Той е бил капитан на националния си отбор 91 пъти и е заковал 34 гола за тях, като е участвал четири пъти на FIFA World Cup, своеобразен световен рекорд. Роден на 30 октомври 1960 в Ланус, малко градче, част от агломерацията на Буенос Айрес, едва петнайсетгодишен Диего Марадона вече играе професионално за Argentinos Juniors, а през следващата година е първият му международен мач. През 1977 той е част от отбора, който печели световната купа за младежи. Следват безусловна национална титла за отбора му Boca Juniors през 1982, трансфер в Barcelona за рекордна сума в историята, както и преместване в Napoli през 1984, също с феноменален чек. Някъде там той повежда Аржентина към победа на Световното първенство през 1986. Napoli имат две победи в Шампионската лига – през 1987 и 1990, единствено и само с Марадона в състава. Затова и сега в негова памет стадионът на отбора вече ще носи името на легендата.

Ето още няколко впечатляващи факти за футболно величие номер едно на всички времена:

Негов е „Голът на века“

Най-великият гол в историята, всепризнат шедьовър и безспорно произведение на изкуството е дело на Диего Марадона: четвъртфиналите на Световното през 86-а, когато самосиндикално той заобикаля защитата на Англия по модела „пиян морков“ и забива топката в мрежата, за да закове резултат 2:0 за Аржентина. Статуя, посветена на постижението му, краси залата на славата на стадион „Ацтека“ в Мексико Сити.

Марадона има собствена религия

Носеща гръмкото име религия Church of Maradona, тя стартира в Росарио, Аржентина, с 200 основатели, като за нула време последователите ѝ вече наброяват 10 000, а бройката постоянно нараства. Марадонистите спазват много от обичаите на християнството, само че заменени с детайли от живота на футболното божество.

Марадона е увековечен в песни, комикси и филми

„Santa Maradona“ на Mano Negra, „La Vida Tombola“ на Manu Chao, както и шотландска футболна песен са само няколко от баладите, възпяващи творчеството му.

Shakira пък отдава трибют на Марадона с кадри във „Waka Waka“. Maradona by Kusturica е филм на Емир Кустурица, посветен на великия футболист с премиера на фестивала в Кан, както и невероятната документалка Diego Maradona на Азиф Кападиа (Amy, Senna). Завинаги можеш да играеш Марадона във видеоигрите FIFA и Pro Evolution Soccer. Той има и редовни камеота в ролята на супергерой в поредицата Cazador (нещо като аржентинския Marvel). Връзката му с бившата му съпруга Клаудия Вияфане пък  е толкова драматична, че става основа за теленовелата Maradona, blessed dream.

А това е, може би, най-добрата музика от 2020

Целият живот на Марадона е едно безкрайно шоу

В определен период от историята Диего Марадона е водещ на собствено токшоу по националната телевизия. Верен на себе си, той кани за първи гост смъртния си враг, бразилеца Пеле, за непринуден разговор в ефир и приятелско „разцъкване на главичка“. Напомняме, че сред запомнящите се моменти между двамата са как Марадона е отказал да присъства на откриване на Световното първенство по футбол, ако Пеле е там. Също така в друг случай се изказва, че мястото на Пеле е в музея. Иначе в очите на феновете двамата делят едно общо признание – най-добър футболист на милениума заради прекалено близък, следователно равен вот.

Марадона е баща на доста деца

Осем официално, ако трябва да сме точни, плюс неизвестен брой отрочета, пръснати по целия свят. За дъщерите си Марадона споделя: „Децата ми са Далма и Джанина. Останалото са грешки и схеми заради парите ми!“. Също така интересен феномен се забелязва в Бразилия – вечния футболен съперник на Аржентина. Там се наблюдава бум на момченца, кръстени Диего.

Един от тях даже става известен играч сам по себе си –Диего Коста.

Марадона е икона

Самата Аржентина приема Диего за свой духовен водач. Денят, в който той играе на терен за последен път, 10 ноември 2001, в сърцата на феновете носи усещане за края на една епоха. Почетен гост на този бенефис между другото е и Христо Стоичков, а числото на Марадона, номер 10, след това е пенсионирано завинаги. Аржентина даже пуска заявка къмFIFA да направят същото, но молбата им остава неудовлетворена. За радост на Лионел Меси, разбира се.

На Марадона не му пука

Един от близките му приятели е Фидел Кастро – двамата прекарват часове в сладки приказки по телефона. Марадона има голяма татуировка на Че Гевара на рамото и не се притеснява да я показва публично. Също така никак не сдържа емоциите си спрямо хората, които не уважава. Веднъж например се появява с тишърт на Джордж Буш, където буквата S е заменена със свастика. Говори открито за проблемите си с наркотиците. Признава си, че е вкарал не по правилата скандалния гол, известен като „Ръката на Бога“, а като извинение години по-късно изпраща своя фланелка с автограф на съдията от конкретния мач. Също така със съжаление споделя, че неведнъж е шмъркал кокаин на терена, документирано даже на камерите като част от празнуването му след гол.

Мадона е фешън вдъхновение

Той е бил рекламно лице на Puma за рекордните 1,5 милиона на година през 1982, също така участва в клип на Louis Vuitton през 2010. Никого не притеснява фактът, че по това време легендата тежи около 150 килограма. Даже в подобна форма той все така успява да прави впечатляващи трикове, като да овладява екрана с несравними харизма и присъствие.

Марадона държи рекорда по брой фалове

Цели 53 на брой, само за Световното през 1986.

Личното му най-добро постижение по темата е през 1982 срещу Италия, когато успява да си изпроси съдийската свирка впечатляващите 23 пъти. Донякъде за това помага и противниковият отбор, които виждат своя единствен шанс за победа в това непрекъснато да се бутат в Марадона. Друг героичен момент от кариерата му е масовият бой на 5 май 1984 на „Сантяго Бернабеу“. След като е обект на непрекъснати атаки и обиди по време на целия мач между „Атлетик Билбао“ и „Барселона“, Марадона изпуска нервите си и резултатът е невиждано дотогава епично меле между футболистите от двата отбора на терена.

Марадона е футболна легенда без аналог

Неслучайно в центъра на Буенос Айрес има стадион, носещ името Естадио „Диего Армандо Марадона“. За да разберат хората извън футболната вселена величието на най-ярката звезда в този спорт, един американски журналист го представя с думите: „Това е личност с атлетичността на Майкъл Джордан, силата на Бейб Рут и човешкия фактор на Майк Тайсън. Събрани заедно, с малко развети кичури, те правят Диего Марадона – идол на милиони, когото феновете напълно заслужено наричат D10S от заигравка между номера, с който играе, и испанската дума „диос“, значеща Бог.“

Страшни приказки за мрачни вечери.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *