Остави ги да те изненадат

Или как да намериш себе си в едно малко топче, танцувайки около него

0 коментара Сподели:

Да опознаваш, да пътуваш, да виждаш, да се учиш, да си приключенец и изследовател – това прави живота по-цветен и красив. За да получиш максимална наслада от всички тези преживявания, ти трябва нещо свежо и утоляващо жаждата. Ние те съветваме да пробваш Birell, бира без алкохол. Приготвена по стандартния за бирата метод на ферментация, за да запази естествения бирен вкус, с тази разлика, че Birell не съдържа алкохол, направена е само и единствено от съставки с естествен произход и няма да ти обърка плановете, а напротив – ще те освежи. Четеш тези редове благодарение на Birell и на тяхното мото, че понякога всички имаме нужда от ново и свежо начало.

Днес „под прицел“ ни е Urban Komba Footbag още познат като най-големия клуб в страната по футбег, което пък е официалното име на добре познатия ни хек. Срещнахме се с Радослав Русев, който ни разказа що е то футбега, има ли почва у нас, колко е необходимо, за да си добър и какво предстои на тази уж спортна, но всъщност танцувална сцена. 

Футбег или хек?

Всъщност „хек“ идва от търговската марка Hacksack. В същината си хекът е малка плетена или шита топка, пълна с материал, позволяващ свободното ѝ подаване и различни трикове. А футбегът е спорт, напълно аматьорски спорт. И макар че се играе от полу-професионални атлети, нивото на игра е доста високо.

Какво се случва с футбега в България?

София е столицата на хека на първо, второ и трето място. Звучи като „А, няма как!“, но е емпирично доказуемо. Живях 10 години в Европа, обикалял съм доста и не съм видял някой да играе хек.

Уличното ни чувство е останало по-живо, цивилизацията не го е смачкала и това е причината да надграждаме в свободен стил и мрежа.

Истината е, че бъдещето на този спорт застарява. Има все по-малко играчи, които да припознават ритането като удоволствие. С Росен Русев, brother from another mother, сме създателите на клуба URBAN KOMBA FOOTBAG и съответно отговорници за организацията на всички събития, свързани със спорта.  

Разбрахме, че София ще е домакин на 39-тото Световно първенство по футбег, кажи ни още…  

Ще се случи от 22-ри до 28-ми юли, а играчите са от цял свят, като започнем от Европа, САЩ и Канада, та чак до Китай и Япония за разкош. Кени Шулц, който е Господ Бог на хека и е започнал да рита на 13 години, ще дойде със сина си. Той е един от емблематичните лица на спорта, години под ред е шампион на мрежа и фрийстайл, откривайки много от фрийстал триковете. Почти няма хора, които да се занимават и с двете. А състезателните направления са две  – фрийстайл и мрежа. Фрийстайлът е свободен стил, съчетаващ трикове и комбинации с тях на фона на музика. Ще има жури, което да отсъди случващото се. Теренът е парк „Заимов“. Футбегът на мрежа се случва най-често на игрище за бадминтон и този път няма да е по-различно, защото турнирът ще се проведе в зала „София“. Та.. който е играл хек, може да дойде да види какво е спортът отвъд играта.

Колко е нужно, за да се получи този дивашки танц около платненото топче?

Основното и най-необходимо са желание и воля, за да задържиш топчето във въздуха. Както всичко останало и футбегът изисква отдаденост и време което да дадеш, защото нещата не се случват от само себе си. И въпреки това знаеш, че всичко се връща и това време ще си го вземеш обратно и ще ти е още по-хубаво. Другото много нужно е сериозната координация на крака, ръце и периферия.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *