10 неща, които не трябва да правиш в „Дружба“

Какви са правилата за оцеляване точно в този жилищен комплекс

0 коментара Сподели:
Дружба

снимки: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia 

Дружба е панелната перла на София – един сив мегаполис, остров на балканското и истински град вътре в града. Комплексът, разположен в район „Искър“, външно се нарежда сред най-неприветливите жилищни райони на столицата, но пък заради конкурентната цена и чудесната (напоследък) инфраструктура „Дружба“ е сред предпочитаните локации за обитаване. Като всяко малко затворено общество кварталът има своите правила и привички, които е добре да спазваш, или поне да познаваш. Ето какво не е препоръчително да правиш в „Дружба“:

Да се подиграваш на номерацията

„Дружба“ за разлика от разните му конкурентни конгломерати, разположени из другите ъгли на София, предлага само две части. Това обаче е единствено на хартия – Първа част са блокчета с номерация от 1 до 199, докато „Дружба“ 2 се дели на цели 4 микрорайона, като всеки има съответно номер почващ с 2-ка, 3-ка, 4-ка и 5-ица. Затова и е напълно възможно да живееш в „Дружба втора част, първа част“. Ако това ти е смешно – ще ядеш шамари.

Да сравняваш „Дружба“ 1 с „Дружба“ 2

Комплексът е разделен на 2 подрайона: „Дружба“ 1, по-старата и по-класна част, предимно кореняк софиянци, кисели и корави. Там се намират повечето обществени учреждения, районният пазар и Дружбенското езеро. „Дружба“ 2 е модерната реинкарнация на квартала, населена основно с преселници, някога обслужвали индустриалната зона. Дълги години кварталът посрещаше всички с табела „Дружба мрази София“. Истина е, а освен това „Дружба“ 1 мрази „Дружба“ 2, а двете заедно мразят Цариградски комплекс. Също така, ако се вярва на графитите, мразят „негрите и расизма“. Ако имаш проблем с това – ще ядеш шамари.

Да търсиш наркотици

Дружба е предпочитана туристическа дестинация за рекреативна употреба на контролирани от закона субстанции. Така е построен светът – във Витоша има морени, в „Дружба“ наркотици. Там „мета на метата“ няма нищо общо с мемета. Също така, ако извикаш името Ани, само момчета с бръснати глави ще се обърнат. По филмите 99% от наркосделките завършват с фатален край, в „Дружба“ този процент е малко по-малък, но е доста близо. Също така, ако се вярва на производителите, качеството слага Холандия в малкото си джобче. Ако опиташ да спориш с това твърдение – ще ядеш шамари.

Да си търсиш боя

В „Дружба“ няма нужда да си търсиш боя – той сам ще те намери. Даже не е нужно да се стараеш особено креативно – важното е да бъдеш грешният човек на грешното място. Боят е стара дружбенска традиция като тричането и по същия начин (на теория) води до здраве и дълголетие. Не твоето, разбира се. Ти ще имаш време да лежиш в болницата и да разсъждаваш какво те е довело в „Дружба“. Ако се върнеш там – пак ще ядеш шамари.

Да говориш против Дружбенското езеро

Кварталът се гордее са малко неща, но Дружбенското езеро е едно от тях. На теория районът, заключен между булевард „Искърско шосе“ и улиците „Кръстьо Пастухов“, „Тирана“ и „Канала“, се води благоустроен в парк. Самото езеро е чудо на природата – то се е оформило само през 70-те от подпочвени води при изкопни работи за извличане на строителни материали с цел разширяване на жилищния комплекс. Да, точно така изглежда, както звучи – една голяма локва. Която освен това е като онзи специален спот до реката в The Irishman, където всички гангстери изхвърляха пистолети и трупове. Ако изкажеш впечатленията си на глас обаче – ще ядеш шамари.

Да говориш за мръсотия

Върлува популярно схващане, че „Дружба“ е мръсен квартал. Не ясно откъде тръгва тази заблуда – дали заради вечно пушещите комини на ТЕЦ-а или специфичното разположение на квартала, което предразполага към струпване на твърдите прахови частици от Цариградско шосе. Истината е, че това са пълни измислици. Дружба е най-чистият, красив и здравословен комплекс в София. Ако кажеш нещо различно – ще ядеш шамари.

Да се впечатляваш от „Дружбай“

Сигурно ви е направила впечатление една характерна сграда на входа на София, която леко напомня определени постройки от скайлайна на Обединените арабски емирства. Това е „Дружбай“ – комбинация в името от квартала, с който граничи, и, разбира се, Дубай. За истинските жители на „Дружба“ въпросната нелепица е всичко, което не е наред със света в съвремието – сградите от стъклопакет и струпването на жълти постройки в подножието им са развъдник на „джендъри, рептили и всякакви посерковци“. Ако си отвориш устата да възразиш – ще ядеш шамари.

Да не караш като хората

„Дружба“ има собствен правилник за движение по пътищата. Там правилото на дясностоящия не важи, също така пътната маркировка е пренебрежима драсканица, а знаците – табели с чисто естетическа функция. В „Дружба“ джиповете винаги имат предимство, следващи по сила са колите със затъмнени стъкла, а последни – тези със спойлер. Също така червеното на светофара е знак да преминеш кръстовището с повишено внимание. Спират само балъците. Ако тръгнеш да бипкаш с възмущение – ще ядеш шамари.

Да ходиш по заведения

Самото посещение на „Дружба“ е неоправдан риск, но да влезеш в заведение – това вече си е желание за смърт. Пристъпването в което и да е пълно с местни място за разтуха напомня за онази класическа сцена в каубойските филми, когато някой влиза през вратата на салууна. Резултатът обикновено е точно същият – хвърчат шапки, зъби и столове. Ако си мислиш, че на теб няма да се случи – ще ядеш шамари.

Да изглеждаш недружбенски

Няма точна френологична карта на типичните дружбенски черти на черепа. Това донякъде е така, защото те непрекъснато толкова се деформират с намеса на всевъзможни външни и вътрешни влияния, че няма как да бъдат изследвани. Друг фактор е, че хората от „Дружба“ рядко слизат до Центъра, а известни личности, произлезли от панелната джунгла, почти отсъстват. Odd Crew, Калина Кузманова и Глория Петкова са сред малкото изключения. Говори се, че Кали и Сашка Васева също са живели там в определени етапи на живота и кариерата си, но не можем да бъдем съвсем сигурни. При всички случаи хората в „Дружба“ някак си успяват моментално да подушат кой не принадлежи там. С други думи, ако не си от Дружба – ще ядеш шамари.

Размисли за „Манасирски ливади“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *