5 от най-важните жени в гейминг индустрията

Кои са силните дами в доминирания от мъже свят на видеоигрите

0 коментара Сподели:

При видеоигрите двете Х-хромозоми присъстват едва в 20% от индустрията. Това не пречи обаче много от най-важните проекти в историята да са създадени именно от жени. От първият гейм сценарист Мейбъл Адис в далечната 1964, през Карол Шоу, създала 3D игра през… 1978, до Дона Бейли през 80-те, та чак до наши дни.

Списъкът с влиятелните женски имена в индустрията вече е доста впечатляващ,

така че тук сме подбрали част от топ ъф дъ топ.

Ако искате да задълбаете по темата, а и за доза забавление, задължително гледайте новия епизод на видео рубриката „Игрите като професия“, който споделяме по-долу. Приятелите ни от HiComm вече стартираха втори сезон на видео поредицата, така че не пропускай да се абонираш за канала им в YouTube

Ето кои са влиятелните жени в гейминг индустрията:

ЕМИ ХЕНИГ

Еми Хениг е автор и режисьор на Uncharted.

Само това е достатъчно да се прекланяме пред таланта и визията ѝ за гейм девелопмънт.

Вече трето десетилетие тя е важен фактор в индустрията и модел за подражание на десетки хиляди жени. Нейният почерк – игри с увлекателна история и дълбоки герои, може да се усети във всяко хитово заглавие на съвремието. Дотолкова Еми Хениг е променила света.

СКАРЛЕТ

Саша Хостин, по-известна в света на професионалните геймъри като Скарлет, е

един от най-добрите играчи на всички времена и първата жена, която печели турнир по StarCraft II.

Култът към нея е толкова голям, че при излизането ѝ на турнир често се налага водещите да изчакат известно време, преди публиката да спре с скандирането „Скарлет! Скарлет!“. Тя самата никога не е акцентирала върху пола си, стараейки се максимално да отбягва темата.

ЛЮСИ БРАДШОУ

Люси Брадшоу е генерален мениджър и вицепрезидент на Maxis Studios – компанията, разработила Sim City, Spore и The Sims. Само последната е продала на 200 милиона копия, а всички се нареждат сред най-популярните заглавия на всички времена. The Sims също така е цитирана като една от причините цяло поколение от момичета да играят видеоигри.

Люси Брадшоу е невероятен оратор и сред основните вдъхновители на индустрията.

КИМ СУИФТ

Ким Суифт е дизайнер на Portal, като също така е работила по Left 4 Dead и Star Wars Battlefront II. Нейният стил е любим на феновете заради микса си от кежуъл и хардкор елементи с краен резултат игра, в която просто потъваш. Ким Суифт е била в листата 30 Under 30 на Fortune, печелила е купища награди, а Wired я нарича

„артист, който не спира да бута видеоигрите напред и само напред“.

ДЖЕЙД РЕЙМЪНД

Джейд Реймънд е истинска легенда във видеоигрите. Стартът ѝ в индустрията идва от върха – през 2004 тя участва в създаването на Assassin's Creed. След като прекарва години в централата на Ubisoft, когато Google решават да стартират собствено гейм начинание, придърпват именно нея.

Сега Джейд Реймънд е шеф на Stadia Games and Entertainment и ходещо доказателство, че можеш да изглеждаш като модел и същевременно да си гений.

Ако ти се хапва интернационална кухня. 

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *