5 филма в Дом на киното през тази седмица

O, mamma mia, има какво да се гледа...

0 коментара Сподели:

Тази седмица в програмата на Дома на киното слагаме акцент върху няколко съвсем разностилни ленти. На първо място ни се иска да си спомним за един велик български поет, който загубихме преди 76 години и чието прекрасно творчество за нищо на света не трябва да подминаваме или забравяме. Веднага след това ти предлагаме да се „огледаш“ в чисто новото лице на емблематичен класически мюзикъл, да предизвикаш настроението си с ударна доза испански хумор и български архивен филм и за финал – да се изгубиш нарочно, ако не в своята действителност, поне в историята на някой друг.  

MAMMA MIA! ОТНОВО ЗАЕДНО

Без капка съмнение още с премиерните си прожекции MAMMA MIA! се превърна в сензация за милиони киномани от всяка точка на земното кълбо. Десет години по-късно, след първоначалния си успех и печалба от 600 млн. долара мюзикълът се завръща с чисто нови сили и кани зрителите отново да гостуват в приказния гръцки остров Калокаири. Срещата с Аманда Сейфрид, Доминик Купър, Мерил Стрийп, Колин Фърт, Пиърс Броснан, Стелан Скарсгард и останалите талантливи актьори

ще ни потопи във вихъра и смисъла на борбата за любов и приключението обещава да е колкото вълнуващо, толкова и налудничаво.

Мюзикълът е вдъхновен от песните на ABBA, а безспорната изненада в лентата е самата Шер.

КОГА: 22 юли, неделя, 16:00 ч.
КЪДЕ: Дом на киното
ВХОД: билети тук

ОПЕРАЦИЯ „ЗЛАТНА РАКОВИНА“

Другата премиера, която ще накара усмивките ни да застинат широко отворени, е испанската комедия „Операция „Златна раковина“. Сюжетът се завърта около историята на

банкрутирало филмово студио, чийто напълно фалирал собственик измисля изключително отчаян спасителен план на действие.

За да привлече състоятелен инвеститор и да изплува на повърхността, продуцентът решава да наеме човек, приличащ до най-малкия детайл на престижен актьор, и да го превърне в свой жокер. Двойникът мами където както може и неминуемо се завъртат ситуация след ситуация, в които нищо не е такова, каквото изглежда. 

КОГА: 22 юли, неделя, 12:15 ч.
КЪДЕ: Дом на киното
ВХОД: билети тук

ВАПЦАРОВ. ПЕТ РАЗКАЗА ЗА ЕДИН РАЗСТРЕЛ

Когато стане дума за великите българи, най-малкото, което можем да направим, е да преклоним глава  и да си спомним за достойния им за уважение и възхищение живот. Невинаги имаме възможност да се потопим в детайлите, но дори да се докоснем до съществената част от историята на големите ни сънародници, понякога това е достатъчно, за да ги носим в сърцата си. Един от най-добрите ни поети, Никола Вапцаров, на 23 юли 1942 г. бе осъден на смърт от военнополевия съд на марионетното българско царство и още същия ден бе разстрелян.

Лентата ще ни разкаже за историята десет години по-късно от фаталната дата, когато светът узнава, че разстреляният през горещото лято на 1942 г. е най-големият сред българските поети, родени през ХХ век,

и хората, които са го познавали, ще се борят да осребрят славата му. В деня на прожекцията, когато се навършват 76 г. от разстрела на Вапцаров, зрителите ще се срещнат и с режисьора на филма Костадин Бонев, както и със сценариста Ивайла Александрова.

КОГА: 23 юли, понеделник, 20:05 ч.
КЪДЕ: Дом на киното
ВХОД: билети тук

ЧЕРВЕНО, ТВЪРДЕ ЧЕРВЕНО

Режисьор на лентата е Божина Панайотова и филмът „Червено, твърде червено“ е нейния дебют, селектиран в Панорама на Берлинале. Още като дете тя емигрира във Франция и след 25 години, прекарани там, се завръща в България с камера в ръката и едно главозамайващо съмнение: „Ами ако семейството ми е сътрудничило на Държавна сигурност? Ако родителите ми са част от тези „червени боклуци“, срещу които народът протестира? Започвам да разследвам, готова на всичко“.

Приключението на Божина се превръща в трагикомична одисея, която смесва шпионски екшън със семеен филм,

а ако искаш да попиташ каквото и да било, свързано с историята, представена от режисьора, тя ще бъде там лично, за да ти отговори.

КОГА: 24 юли, вторник, 20:00 ч.
КЪДЕ: Дом на киното
ВХОД: билети тук

ДА СЕ ИЗГУБИШ НАРОЧНО 2

Втората част от емблематичните уеб серии „Да се изгубиш нарочно“ улавя в сюжета си точно тази малка мечта, която много от нас носим в съзнанието си и все отлагаме за другата година.

Желанието да се изгубим сред най-затънтените кътчета на България.

Точно това решение взимат тримата приятели от екрана – на границата между безгрижието и отговорния живот, през последното си лято като тийнейджъри да живеят без план и посока. Ще имаш възможността да се запознаеш и с тримата актьори, ще гостуват на прожекцията и вероятно ще ти кажат как да осъществиш и своето малко бягство.

КОГА: 25 юли, сряда, 19:00 ч.
КЪДЕ: Дом на киното
ВХОД: билети тук

Ако си почитател на гастрономичните ленти, надникни в селекцията тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *