Антония Йорданова: стил, композиция, моден отговор на всички въпроси

Most Wanted

0 коментара Сподели:

Какво свързва любимият дизайнер Антония Йорданова и модния отговор на всички въпроси Answear? Един конкурс за най-добра продуктова композиция, който меж­дународната шопинг платформаорганизира от 2013 и който се провежда в 7 страни, подкрепяйки надарените стилисти в първите им стъпки в света на модата! Тази година Антония е част от журито, а

Go Guide побърза да я попита за стила, въображението и прощъпулника на младите таланти…

The Packshot Project се прицелва в десетте най-добри свръхнови в космоса на модната фотография. Мишена са интересните композиции на аксесоари, дрехи и фон за създаването на оригинална и вдъхновяваща сесия. Привилегия ли е да си сред оценяващите?

Досега в журито са били важни фигури от модната сцена като главния редактор на Viva! Moda Agnieszka Ścibior, актрисата и певица Ada Fijałи Marcin Świderek от модния департамент на Elle.За мен е чест да съм част от оценяващите! Сред тях е и Ники Пачев – професионалист и приятел, с когото сме работили в екип, а още по-забавното и приятното е, че генерално имаме доста различна естетика и разбиране за красиво, което винаги съм приемала като предизвикателство. Интересното е, че винаги успяваме да се разберем.

Защо един стилист или фотограф има смисъл да участва в този конкурс? Как това ще помогне на кариерата му?

Работата на стилиста и фотографа се нуждае от непрекъснат update. Да, хубаво е да имаш стил, но най-голямото предизвикателство е да успяваш да излизаш от зоната си на комфорт и да надграждаш. Освен амбиция и хъс за победа, в процеса на конкурса участниците ще получат обективна критика и оценка на създаденото. Признавам, че получавайки информация за заданието на конкурса, бях изненадана от високото ниво на трудност, тъй като построяването на убедителна композиция и съответната светлина и заснемане, взети заедно представляват една от най-сложните задачи, дори за екип с опит.

В този смисъл конкурсът е безценен и силен старт при всички случаи!

Не на последно място идва и публичната видимост на работите, което допълнително увеличава шансовете на всеки млад творец да бъде забелязан!

Кои ще са най-важните критерии за оценяване?

За разлика от модните фотосесии с модел и стайлинг, където дори „неможенето“ може да изглежда като криейтив, то

при композицията има правила, които се изучават и няма субективизъм.

След това идва светлината, която трябва да е съобразена с позицията, текстурата и цветността на обектите. А когато става въпрос за бижута, нивото на трудност се качва на максимум. Ако при модните фотосесии често има много повече имидж и претенция за артистизъм, композициите предимно обслужват комерсиални цели и всеки детайл трябва да е заснет и показан по най-добрия начин.

Завършила си Националната гимназия за приложни изкуства и Националната художествена академия. Носител си на наградата "Златна игла” за млад дизайнер на Академията за мода, "Златна игла” за модна къща и "Жена на годината” на списание Grazia. Кои обаче са крайъгълните камъни от професионалния ти път?

Мисля, че сама съм поставяла пред себе си предизвикателствата, които съм преодолявала. И продължавам да го правя. Крайъгълните камъни обичайно са хората, които срещаш в тези среди. В най-добрия случай ще си достатъчно добър, за да те използват повече и за по-отговорни задачи. В най-лошия ще си достатъчно посредствен, за да се възползваш от хора и обстоятелства, за да постигаш целите си. При всички случаи е добре да влезеш в тази професия с ясната идея, че приятелството рядко вирее в света на модата.

В професионалния си път си работила с много и различни стилисти. По какво  различаваш наистина талантливите от посредствените?

Контактът ми със стилисти е бил по-скоро на база – стилист/стажант. Когато работех в едно от най-големите за времето издателства, всички асистенти и стажанти бяха зачислявани към мен. Още тогава ми беше ясно кой, колко и защо иска да се нарича стилист. Една част от тяха са просто „накифлени“ потребителки на модата, а другите са все така работливи и търсещи момичета и момчета, както отпреди десет и повече години.

Чисто човешкият подход и начин на общуване са много по-силна индикация за това кой стои срещу теб –

твърде голямо самочувствие на старта категорично не е полезна референция за успех.

Създаваш дрехи с характер. Какво е модата за теб?

Аз съм в голям конфликт със съвременната мода, защото все още я възприемам като изкуство, което, надявам се, си личи в дрехите ни. От друга страна си давам сметка, че тя е просто една безпощадна месомелачка, защото „индустрия“ звучи твърде ласкаво и непълно за настоящата ситуация в тази сфера.

Какво прави една продуктова композиция наистина въздействаща?

Добрата концепция и съвършената й реализация

– добре свършената работа на един стикован екип, в който всеки е знаел какво прави.

Каква е разликата между стила и модните тенденции?

Грандиозна! Ако приемем тенденциите като вдъхновение за усъвършенстването на стила ни, а не като заповеди, които всеки сезон се опитваме да следваме нелепо и безусловно, всичко би било наред.

Ето и петте сериала, които да не изпускаме през септември.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *