Български кадри, в които виждаш света

Родни фотографии, избрани от 8500 кадъра в глобален конкурс

0 коментара Сподели:

Вълнуващи човешки лица и пейзаж са отличените кадри на Huawei Next-Image Awards 2020. Творбите, които ще получат награди, са дело на Светлин Йосифов, Иво Данчев и Лидия Станулова, селектирани сред 8500 снимки и видеа, заснети с Huawei смартфони. Тази впечатляваща бройка поставя страната ни в

Топ 10 в света по абсолютен брой участия в конкурса.

Изборът на победителите бе направен от авторитетно жури в състав от гл.ас. д-р Иван Кюранов, ръководител на магистърска програма „Фотография“ към Националната художествена академия, Димитър Караниколов – травъл фотограф и носител на награда в глобалния конкурс Next Image Awards за 2019 г., и Лонгруи Циу – генерален мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония.

Авторът на снимката, спечелила първо място в локалния конкурс, ще получи лаптоп Huawei Matebook X Pro, на второ – Huawei P40 Pro, а на трето – смарт часовник Huawei Watch GT 2.

Победителите в глобалния конкурс ще бъдат обявени през септември,

а междувременно глобалното жури селектира Топ 1000 творби, които ще се борят за наградите в него. Те са на участници от общо 24 държави, сред които и България. Нашите финалисти в тази престижна глобална селекция са цели 28 на брой. Всички стискаме палци да бъдат отличени и от глобалното жури.

Виж повече: Още седем мига лято

След прегледа на творбите на българските участници гл.ас. д-р Иван Кюранов коментира:

„Прави впечатление, че и тримата победители в конкурса интерпретират добре известни „класически“ сюжети в областта на портрета и пейзажа. В тях те показват отлично владеене на техниката и композицията на фотоизображението, а ако кадрите бъдат принтирани в стандартен изложбен размер, биха могли да се сравнят по качество с такива, направени с професионална фотографска техника.“

Сред открояващите се теми в конкурса са очакваните изгреви, залези, екзотични дестинации, но също така и пейзажи с излъчване на рисувани картини, както и множество добри опити да се улови сложната човешка природа в емоционално въздействащи портрети.

Шокиращ факт: броят на заснетите охлюви се доближава до този на кучетата и котките.

„Радвам се, че сред кадрите, изпратени от българската публика, тази година имаше изключително силни фотографии не само с добра композиция, майсторски осветени и ретуширани, но и с много интересни теми – видях истинска травъл фотография, абстрактни кадри, търсещи интересни гледни точки, иронични и „филмови“ кадри, разказващи истории“, споделя Димитър Караниколов.

Ето и трите отличени от журито снимки:

I място – Светлин Йосифов със снимката Color Boy-Suri

II място – Иво Данчев със снимката Shepherd

III място – Лидия Станулова със снимката Northern King

Остави професионалистите да свършат пазаруването вместо теб. 

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *