Бели вина за дълги летни нощи

Bring me WINE

0 коментара Сподели:

Стиляна Иванова

Със стоплянето на времето все по-често ни се иска да вкусваме слънцето в чаша вино. От онези вина, специално създадени за топлите дни и вечери. Онези, които се разливат на талази свежест и в които прозира живописен, покрит с лозя хълм.

За да открием най-добрите бели вина, минаваме през шата и винарни.

Селекцията на следващите редове събира все бутилки, които можем да намерим в wineshop-овете и заведенията в близост. Подаваме чаши и наливаме добре изстуден „слънчев сок“.

VIA VINERA
CASTELLUM CHARDONNAY BARRIQUE

Бялата перла в селекцията отлежали вина Castellum на Via Vinera е поживяла 4 месеца в 500-литрова бъчва от френски дъб, преди да стигне до сегашния момент. Днес тя е наситенозлатиста на цвят, а на аромат – цитрусова с минерален характер. Грехота е да ѝ позволиш да загуби перфектната си степен на хлад (8-10°), преди да докосне небцето ти.

KORTEN NATURAQUANTUM и NELSON CLIFFS
MUSCAT & DIMIAT 2019, PINOT GRIGIO & CHARDONNAY и SAUVIGNON BLANC

Сребро (от Concours Mondial du Sauvignon), бронз (от International Wine Challenge) и златистозелено са цветовете, с които свързваме Nelson Cliffs Sauvignon Blanc – вино, което с аромата си навява мисли за цариградско грозде, а с вкуса – за цитруси, зелена ябълка и пъпеш. От бутилката Quantum Pinot Grigio & Chardonnay излиза жълто-зелена бляскава течност с хармоничен вкус, който се отпива в екзотичната компания на азиатска храна, паста, риба, пиле и меки сирена. Купажът Korten Muscat & Dimiat пък идва на масата ни от Тракия – свеж и цветист, в духа на акацията и бялата праскова.

NEW BLOOM WINERY
PIXELS SAUVIGNON BLANC и PIXELS CHARDONNAY

На 22 км от Пловдив New Bloom Winery отглежда и най-познатите сортове, и по-нетрадиционните за България дорнфелдер, регент и глера. През ръцете на експерти енолози и агрономи тук минават над 2 млн. литра качествено вино – като PIXELS Chardonnay, златен медалист на тазгодишния конкурс Vinalies Internationales. С неповторимия си аромат на зрели жълти плодове то покори френските експерти като доказа, че върви еднакво добре и с пица, и с пикантни ястия, и с птиче месо. Отличникът от Los Angeles International Wine Competition 2019 PIXELS Sauvignon Blanc с нюанси на маракуя, киви и пъпеш пък допълва идеално азиатска кухня, морски дарове и любимите ти меки сирена.

SEEWINES
COLORITO ШАРДОНЕ 2018, COLORITO БЯЛ БЛЕНД 2018 и COLORITO SAUVIGNON BLANC 2019

В магазина бързо ще ги по­знаеш по изпипаните етикети с деликатни рисунки на флора и фауна. Онова вътре в бутилките обаче е голямото изкуство. С шардонето Colorito от 2018 миналата година Seewines грабна бронза на The Balkans International Wine Competition, откъдето блендът от шардоне и совиньон блан от същата серия си тръгна със златна награда. Не ни трябва мнението на жури обаче, за да пишем шестица и на Colorito Sauvignon Blanc 2019. Извикай го и ти на масата си, когато на нея има също морски дарове, меки сирена или зеленчуци. Или пък просто така, когато следобедът прелива във вечер, а насреща ти има компания за сладък дълъг разговор.

А тук те разхождаме по Черноморието.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *