София Филм Фест на открито, онлайн и на познати локации

24-тото издание все пак ще се състои!

0 коментара Сподели:

Културата у нас спусна кепенците за няколко месеца. Началото на София Филм Фест беше отложено три дни преди откриването заради пандемията от COVID-19.

Вече не е март, а най-големият български международен фестивал ще се състои въпреки всичко.

Адаптиран и в тон със световното настроение, СФФ  предлага филми в огромни дози не само в Дома на киното. Към обичайната локация са добавени Платформа А6, открита сцена в парка на Военната академия, Кино двора на културен център G8, както и онлайн на online.siff.bg и в платформата на URBO-Dare To Live. За тези, които искат да присъстват лично – под звездното небе на лятото има място за кино, кино и още кино!

Благодарение на възможността за стрийминг онлайн фестивалът обгръща цяла България. Любителите на филмовото изкуство в страната ни ще имат сериозни възможности да обогатят познанията си към едно по-различно, авторско и мислещо кино, което е възможно да се гледа само в рамките на голям международен фестивал.

София Филм Фест рестартира първоначалната си програма на 5 юни с шедьоврите на Аки Каурисмаки и изложба с фотографии на Маря Лена Хуканен  в галерия „Синтезис“. Официалното откриване ще се състои на 26 юни в

Платформа А6 в НДК с прожекция на филма „Паразит“ на Бонг Джун Хо,

който получи 4 статуетки „Оскар“, Златна палма в КАН и повече от 200 награди от цял свят.

На церемонията ще бъде връчена и Наградата на София на Анри Кулев. С оригинален почерк в класическата акварелна техника Анри Кулев създава стотици рисунки: илюстрации, карикатури, комикси, анимационни книги, ескизи към работните книги на филмите си. Творбите му имат силен социален заряд, често ирония и деликатно чувство за хумор. Част от тях излизат в различни периодични издания, а анимационните филми, които Анри Кулев създава, са носители на редица международни награди. Сценографията му съпътства най-добрите спектакли на театралния режисьор Димитър Гочев в Германия.

С поглед от миналото в бъдещето се отличава голяма част от програмата на фестивала. Един от хайлайтите е шедьовърът „Кръвта на пеликана“ на Катрин Гебе, чиято световна премиера откри конкурсната програма „Хоризонти“ на фестивала във Венеция 2019. Филмът е сниман изцяло в България иизследва важни теми за родителството и пределите на майчината любов. Гебе се интересува от отношението на обществото към тези, които считаме за неприспособими. Филмът й е драма с елементи на хорър, който навлиза в много теми табу, без да дава еднозначен отговор на въпросите, които поставя.

Програмата на СФФ онлайн включва 88 заглавия,

като част от тях са филми от конкурсните програми на 24-тия СФФ: Международен конкурс за първи и втори филм, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за български късометражен филм. Сред тях са „Сестра“ на Светла Цоцоркова, „Как да имитираш война“ на Рудолф Херцог, „Среднощно“ на Натали Бианкери, „18% сиво“ на Виктор Чучков-син, „Медена земя“ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов (с две номинации за „Оскар“).

Копнежът по красотата и любовта ни към стойностно изкуство ни кара да очакваме с нетърпение. Ще бродим из обширността на фестивала и ще споделяме още детайли за любопитните читатели, а по-подробна информация може да откриете на сайта на фестивала.

Традицията с петте златни билета продължава и тази година! И макар че не говоря за златни билети, обещаващи еднодневна разходка в магическата шоколадова фабрика на Уили Уонка, тези 5 са също толкова вълнуващи! The Golden Ticket дава неограничен достъп до всички прожекции и партита за всеки късметлия (който може да си доведе и +1!). Достъпни са както винаги в КЕН, който можете да откриете на безброй локации.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *