12 филма, в които (може би) заживели щастливо

Разходка из романтичните филми през десетилетията

0 коментара Сподели:

Прясно излязъл по Netflix, новият сериал на Ryan Murphy – Hollywood – ни връща в поствоенните златни години за киноизкуството, когато запазената марка на историите е щастливият финал. С годините киното чупи тази своя формула, но пък продължава да дава романтични филми, които те карат да искаш да си в онова лимбо между драма и романтика. В следващите педложения ти събираме 12 от любимите си любовни сюжети през десетилетията. „Титаник“ го пропуснахме, дишай спокойно…

Още истории, част от майския брой на Go Guide, чети свободно тук.

Roman Holiday (1953)

Филмът е големият пробив на Одри Хепбърн (пък и на Vespa в световен мащаб) – романтична история между принцеса и репортер (Грегори Пек, който вече е бил суперзвезда). А ако се чудите защо лентата е черно-бяла – режисьорът William Wyler е трябвало по бюджетни причини да избира между снимки в Рим или цветни снимки. За нас е избрал правилно.

West Side Story (1961)

Иска ни се да бяхме сред хората, гледали бродуейския мюзикъл в края на 50-те в Ню Йорк, но и екранизацията му години по-късно ще свърши работа. Ако сюжетът странно ти напомня на Ромео и Жулиета, не е случайно – именно оттам е вдъхновението за тази любовна история, в която двама тийнейджъри са така неблагоразумни да се влюбят, при положение, че принадлежат към враждуващи банди.  

Breafast At Tiffany's (1961)

Положението тук е любов, разгоряла се по съседски в Ню Йорк. Образът на Холи Голайтли е един от най-разпознаваемите в киното, като Одри Хепбърн далеч не е била първият избор за него. Холи трябвало да е Мерилин Монро, която отказва ролята, последвана от още няколко актриси, на които е предложено да облекат емблематичната черна рокля, но не са го направили. 

Annie Hall (1977)

Филмът, с който Уди Алън печели първите си награди „Оскар“ и сетва какво въобще е романтична комедия. Историята се открива с героя на Алън, който се опитва да разбере защо връзката му с Ани е приключила. Интересно е, че режисьорът не си харесва лентата (даже изхвърля една сцена в East River в Ню Йорк), но какво пък, щом всички останали я обожават. 

Dirty Dancing (1987)

„Мръсни танци“ е феномен отвъд нашата възможност да го обясним, но със сигурност знаем, че „никой не може да слага Бейби в ъгъла“. Когато пък Bill Medley получил обаждане от режисьора по повод култовата песен (I’ve Had) The Time of My Life, която пише за филма, историята му прозвучала като кофти порно филм. Е, получило се далеч по-добре от това.

Edward Scissorhands (1990)

Деветдесетте (и Тим Бъртън) идват да кажат, че независимо колко самотен се чувства човек (било то и с ножици вместо ръце), не е сам в това си чувство. Едуард е базиран на рисунка на Тим Бъртън от гимназията, а цялата пастелна идилия е снимана в квартал във Флорида, където обитателите на 20 къщи се съгласили домовете им да са снимачна площадка.

Before Sunrise (1995)

12-часовият романс на Джеси и Селин, които се срещат случайно във влак, впоследствие просъществува в цели три филмa. Тук любовта е от онези, в които двамата души просто „кликват“. Диалогът им върви толкова гладко, че изглежда пълна импровизация, но попитан директно, режисьорът споделя, че не е – просто брилянтен сценарий и игра.

Closer (2004)

И като казахме сценарий… Closer е адаптация на пиеса, която успява да засуче животите на две лондонски двойки, които се влюбват, разлюбват, преконфигурират се (няколко пъти) и въобще успяват да направят всевъзможни каламбури, докато не остане никой невинен и ненаранен. Ако за теб това са нормалните неща от романтиката в наши дни, гледай. 

Blue Valentine (2010)

Ако питате нас, Blue Valentine е по-реалистичната версия на скорошния и нашумял A Marriage Story. Тук проследяваме влюбването, брака и отравянето на взаимоотношението по начин, преживян много пъти от много хора. В Дийн и Санди можем да се припознаем, можем да ги анализираме. Ако има черни комедии, то това го водим черен романс.

Carol (2015)

Твърди се, че отнело 60 години, за да се заинтересуват холивудските продуценти от сценария за тази любовна история. История за две жени, живеещи във време, в което любовта е табу. В главните роли са Кейт Бланшет и Руни Мара (правят една от най-обсъжданите интимни сцени), а “някогашен Манхатън” всъщност е Синсинати. 

La La Land (2016)

Има ли нещо по-романтично от история, в която любовта просъществува и отвъд връзката? Има някаква причина великите любови да не завършват с „и заживели щастливо“ и тя е, че те (разбирай историите) са по-големи и значими от самите герои. La La Land е Холивуд на мечтите, сбъдването им и побутването, което може да дойде от един романс.  

Call Me By Your Name (2017)

Интимен филм, в който предизвикателство е да събереш сили да признаеш чувствата си пред себе си и другия. А Елио и Оливър са чудесната двойка да ни научи на това. Това, което обичаме тук, е, че романсът се разгръща без излишна драма, дори няма отявлен антагонист, който да застраши любовта. Тя е проста и част от живота, който си продължава и след нея.

10 български филма, екранизирани по книги

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *