13 неща, които да не правиш в Америка

Освен ако не искаш да се чувстваш тъпо, разбира се

0 коментара Сподели:

Америка има доста правила, често прекалено много за българите. Освен безброй начини да се забавляваш Страната на неограничените възможности предлага и безкрайно много начини да се прецакаш. Американците обичат нещата да са ясни и подредени, също така се опитват да са изключително морални. Има и известни специфики в сферата на обслужването. При всички случаи при визита в САЩ не е лошо да внимаваш в картинката.

ЕТО КАКВО НЕ БИВА ДА ПРАВИШ В АМЕРИКА:

Да казваш думата с „Н“

В българския език думата думата с „Н“ е общоприета и силно неутрална, а „черен“ е по-скоро обидна. Това обаче на някой афроамериканец просто няма как да го обясниш, защото ще са те набили, убили и застреляли, преди даже да успееш да си отвориш повторно устата. Също така думата „книга“ на американците им звучи като едно друго расистко обръщение, така че недей да я крещиш по улиците в Харлем, Кемптън или Бронкс.

Да не се усмихваш фалшиво

Американците са прекалено учтиви и много държат да си чуруликат с усмивка на уста, докато разменят ненужна информация с обслужващия персонал. В България, ако продавачката те погледне кисело, това е знак да говориш – няма нужда от насилено общуване и напънати учтивости. Също така въпросът How are you doing?, който там навсякъде ти задават, е риторичен –

никой в действителност не иска да слуша за деня ти.

Да не спазваш правилата

Популярното мнение е, че в Америка нещата са прекалено лесни. Това е така, защото навсякъде е написано какво се иска да направиш и просто трябва да го спазиш. Без значение дали става дума за светофара или знаците за движение по пътищата – всичко е ясно, конкретно, обяснено като за идиот. Ако обаче решиш да действаш без инструкциите за употреба на живота, рискуваш да се забъркаш в големи неприятности, че и по-лошо. Даже да се предредиш е ужасно тъпа идея.

Да пропуснеш бакшиша

Колкото по-богати и екстровертни са представителите на една нация, толкова повече бакшиши оставят. Целият хранително-вкусов сектор на Америка е подчинен на презумпцията за 10-20% от сметката, които оставяш на сервитьора. Дотолкова, че често тези хора не получават заплата въобще. С други думи, ако типично по български просто си прибереш стотинките, нещата не са окей.

В някои градове даже барманът може да излезе и сериозно да ти се скара.

Да минеш метър

В Америка нищо не е безплатно – особено музиката и филмите. Има някои навици, които там ще ти докарат писмо от ФБР и куп неприятности. Също така хората са свикнали да си плащат и да продължават с живота си – не да мислят как да минат без билетче. Последиците от всяко шикалкавене са толкова големи, че просто не си струва. Освен ако не си готов на всичко, само и само да имаш една изключително глупава история за разказване.

Да задаваш лични въпроси

Личното пространство зад Океана е издигнато в култ. Напълно нормално е да си задаваш наум определени въпроси, но изричането им на глас минава огромна граница, освен ако човекът, с когото разговаряш, не ти подаде сигнал, че е готов открито да говори по темата.

Това важи за всякакви лични, семейни и финансови теми.

Политиката също е нещо, което местните обсъждат с една идея по-близки хора. Също така никой не може да ги задължи да отговарят на въпроси – даже и съдът.

Да се бъркаш на хората

Едно от най-българските неща е да даваш акъл, особено ако никой не ти го е искал. В Америка хората имат нула толерантност за това някой да се меси в делата им. Един от основните постулати на демокрацията е свободата да правиш нещо глупаво, ако с него не нараняваш себе си и останалите. Всички са готови да се борят със зъби и нокти за това си изначално право. Цъкането с език също е неприемлива реакция.

Да бъдеш хомофоб

Директно продължение на предишната тема е отношението към всички LGBTQ. За разлика от България, където откритите прояви на подобна сексуална идентичност са лимитирани до Прайда и няколко по-либерални заведения, в Щатите темата отдавна вече не е табу, особено в градовете по крайбрежията. В тази връзка не бива да се използват обидни думи, възклицания или сочене с пръст. Пък и защо да се месиш в нещо, което по никакъв начин не те засяга?

Да се закачаш с момичетата

В Америка „не“ означава „не“, но по-важното е – ти не задаваш въпроса. Ако някое момиче има интерес, ще разбереш за това, бъди сигурен.

Всяко влизане в личното пространство и досаждане гарантира изгонване от заведението,

всяка по-голяма крипарщина може да ескалира до небето. Също така стопяването на физическата дистанция може да ти донесе спонтанно ми-ту. Последното важи за всички полове. С други думи внимавай в картинката.

Да блокираш пътя

Ако има нещо, към което американците да са по-чувствителни, отколкото даже към нарушаването на демократичните им права, това е влаченето и блокиране на пространства. Без значение дали вървиш, сякаш улицата е твоя, паркираш на две места или си зарязваш количката насред супермаркета, очаквай народен съд с присъда минимум строго мъмрене. В организирано гражданско общество като тяхното това е нещо наистина страшно.

Да се бъзикаш с тероризма

За мнозинството наши сънародници атентатите може да са нещо от новините, за повечето американци са реалност, в която те живеят. Страхът от някоя атака е реален, така че не го подценявай – нито по летищата, нито в нормални туристически ситуации. Местните нямат никакво чувство за хумор по темата. Пък и няма как да ги обвиниш в параноя – не е като да не са се случвали ужасии, при това в близката им история.

Да обясняваш за нашия футбол

Те си имат техен футбол и любими, леко особени през очите на европейците, спортове като бейзбол и лакрос.

Ние не сме длъжни да разбираме техните атлетични аспирации, нито те нашите.

Освен ако не са сокър фенове, ама тогава няма какво да им обясняваш – те всичко си знаят. Най-великата точка на българския футбол може по случайност да е била в Америка, но трябва просто да приемеш, че явно това там не е оставило толкова ярка следа, колкото у нас.

Да обясняваш за Европа

Американците не знаят почти нищо за Европа извън Франция, Айфеловата кула и евентуално Рим. Ако се опиташ да им преподаваш уроци, това неминуемо единствено и само ще ги вбеси. Те имат самочувствие на нация, която си е самодостатъчна. Ако се интересуват от нещо – има интернет. Ако не им пука – така ще си остане. Плюс това, въпреки че гледаме цял живот американски филми, колко от 50-те щата можеш да изредиш? Същото е.

А тук ти казваме какво да не правиш в Гърция. 

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *