5 филма, в които Джак Никълсън повдига вежди

Многото лица на холивудския чаровник

0 коментара Сподели:

Джак Никълсън е един от двамата актьори в историята на Академията, получавали номинации за„Оскар“ през всяко десетилетие от 1960 до 2000. Другият е Майкъл Кейн, но за него – може би в отделна статия.

На 22 април 1937 в Ню Джърси се ражда момче, чийто живот ще звучи като истинска теленовела. До 1975 Джак Никълсън вярва, че баба му му е майка, а майка му – по-голяма сестра. Научава истината от журналист на Times, който пише статия за него. Смята се, че биологичен баща му е или шоуменът Доналд Фурсило, или латвиецът Еди Кинг (също в шоубизнеса). Има 5 деца от 4 различни жени и нито едно от най-дългата си романтична половинка – Анджелика Хюстън. 17-годишната им връзка приключва, когато Ребека Брусард забременява с четвъртото дете на Джак.

И макар филмите в личния му живот да са забележителни, тези в кариерата му не отстъпват по никакъв начин.

Ето една селекция от филми, в които Джак Никълсън завладява екрана:

The Shining

Ако някак сте пропуснали този филм през последните 30 години, само ще кажа, че е смятан за един от най-добрите на всички времена. Стенли Кубрик създава визуален шедьовър, в който

Джак Никълсън и Шели Дювал показват какво може да причини изолацията на иначе привидно здраво семейство.

Филмът проследява историята на писателя Джак Торънс, който се съгласява да поддържа затворения за зимата Overlook хотел. Въпреки слуховете, че хотелът е обитаван от духа на предишния му колега, Джак е сигурен, че ще използва тишината и уединението за превъзмогване на писателския си блокаж. Историята е на Стивън Кинг, но може би най-зловещото нещо в лентата е чувството на изолация, което Кубрик майсторски предава. Емблематичните сцени са много, така че направо отваряйте Netflix и пускайте.

Batman

Джак Никълсън е the OG Joker, актьорът, който превръща ролята на смахнатия злодей в садистичен, но брилянтен персонаж с ужасяващо извратен ум и запомняща се усмивка. Майкъл Кийтън е необичаен Батман за много, но филмът все още е една от най-гледаните екранизации на историята за Прилепа. По-мрачният прочит на Тим Бъртън  доближава естетиката до тази на комиксите, което е амброзия за очите на феновете.

Five Easy Pieces

Това е филм за вътрешната болка и страданието, което обгръща всички аспекти на живота. Сюжетът остава на заден план, така че ако търсите случки – може би това не е лентата за вас.

Защо да гледате този филм?

Защото Джак Никълсън е велик и успява да претвори суровите емоции по невероятен начин. Персонажът му  е самотен, уплашен, тъжен и няма никаква идея какво да прави с живота си. Финалната сцена свършва толкова рязко, че пасва точно в същината на филма. Оставя у зрителя чувство на празнота и неудовлетворение – същите емоции, които изпитва Робърт. Гледането на филма е задължително за всеки със слабост към дълбоките персонажи и сложните герои.

One Flew Over The Cuckoo’s Nest

Макмърфи е един от любимите ми персонажи още откакто бях на 14 и прочетох книгата за този смахнат престъпник. Въпреки че филмът е на 45 години, все още е релевантен. Да, може би външно психиатричните клиники са променени и не всички имат решетки на прозорците, но отношението и медикаментите не са толкова различни. Актьорската игра е толкова добра, че забравяш, че това е филм

– изглеждат си наистина луди!

Въпреки това зрителите изпитват повече емпатия към пациентите, отколкото към медицинските работници, което показва колко е силно въздействието на киното. Книгата на Кен Киси е на върха на класациите в жанра, а екранизацията не й отстъпва.

The Last Detail

През 1973 филмът поставя началото на три последователни номинации за Джак Никълсън за най-добър актьор. Следващата номинация е за ролята му в Chinatown, a третата – за One Flew Over The Cuckoo’s Nest. Връчват му статуетка през 1975 за ролята на Макмърфи. The Last Detail е филм за героите от фронта, изпипан до последния детайл. Ранди Куейд показва нечовешкия си актьорски талант в този филм, след който започва да играе все по-незабележителни роли. При Джак Никълсън се забелязва точно обратното –

тази лента служи като подготовка за следващите му незабравими превъплъщения.

От първия си филм през 1958 до последната си роля Джак Никълсън има 12 номинации за „Оскар“. Макар да печели само 3 статуетки, някои от другите му роли се превръщат в исторически примери за добра актьорска игра.

Ако Джак Никълсън не ти е достатъчен, тук има доза Хийт Леджър. 

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *