5 забавни книги, с които „да ваканцуваш“ по време на карантината

0 коментара Сподели:

Нека си го признаем. Вече повече от месец мина, откакто сме затворени по стаите, заради опасност от зараза, а сме изпробвали какви ли не методи за ангажиране на вниманието. Минахме през фазите на отричане, протест, нехайство, гняв и скука. Вече е крайно време да се посмеем.

За тази цел е добре да взимаме следното лекарство поне по три пъти на ден в прецизната последователност –

изключваме новините и захващаме един от следните автори, които знаят що е то добър смях. И започна едно невиждано „ваканцуване“…

„Трима души в една лодка“ – Джеръм К. Джеръм

Ако още има човек на тази земя, който да не е посягал към роман на Джеръм Джеръм, значи е направил най-големият пропуск в живота си. С ръка на сърцето мога да кажа, че това е един от най-остроумните англичани, писали някога.

Що се отнася до тази малка книжка

– самият автор казва, че не би трябвало да е смешна.

Би трябвало да е един сериозен гид за най-известната река на Англия. А в крайна сметка получаваме една история, от която следват множество странични размишления, големи дози самоирония и комични сцени. Влезте в лодката с чиновниците, където нищо не е такова, каквото изглежда.

„Пътеводител на галактическия стопаджия“ – Дъглас Адамс

Тази класика е фина смесица от научна фантастика, духовитост и социален анализ, която със сигурност ще забавлява хора с различни възрасти и вкус. Прекрасната ирония на героите и толкова остро натрапения абсурд, който се лее от всяка страница, могат само да ни помогнат да преминем по-леко през сегашната турбулентност. Освен всичко друго, Адамс го е предсказал много добре – в крайна сметка ще посрещнем Апокалипсиса, облечени в пижами по диваните.

Грабвайте хавлиите!

„Сбогом на всички котки“ – П. Г. Удхаус

Този сборник от смехории с различни герои, подведени от порива на любовта, ще ви остави не само почервенели от смях, но и жадни за още. Удхаус ни е познат предимно с романите си, но пробвайте нещо различно –

кратките разкази са перфектни за разведряване „глътка по глътка“ за всеки ден.

Едно е сигурно – няма опасност от предозиране с хумор, толкова нужен в дни на страх.

„Разходка в гората“ – Бил Брайсън

Когато обстановката е такава, че не можеш дори да се разходиш в парка, без да си отнесеш глоба за това, единственото спасение е този забавен пътепис. Със сигурност не е само за заклети планинари, но на тях тази книга би се „усладила“ значително. Брайсън решава да извърви трасето от 1000 мили по Апалачите, което си е „висока летва“, откъдето и да го погледнеш. Той взима със себе си верния приятел Стивън Кац, но и двамата не са съвсем във форма за преходи. Както се досещате, следва поредица от онези забавни случки, които си разказвате на по бира вечер с приятели и се чудите

къде, по дяволите, ви е бил акълът.

Това е от онези пътеписи, които може да прочетете за ден. Предимството тук е, че поради социалната изолация няма да пречите на никого с шумния си смях и неловко квичене.

„Английският съсед“ – Михаил Вешим

Гуруто на самоиронията у нас може да ви обясни много за родната психика в бестселъра „Английският съсед“. Още от времето на Алеко си „знаем номерата“ и въпреки това има още много, за което можем да се надсмеем, като манталитет на българина.

Тези дни нагледно виждаме как се държим във времена на ограничения и забрани, а Вешим ни представя нагледно и как се държим…по принцип.

Съвсем откровено и незлобливо, писателят ни развеселява, но и дава доста поводи за размисъл. Намерена е златната среда между повърхностно и леко четиво, но с доза реализъм. „Добре че е шегата, че да си кажем истината!“ – това е принципът на Вешим. И какво по-хубаво от това?

Още книжни коментари виж тук https://taziknigadotcom.wordpress.com/

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *