10 неща, които научихме от The Big Bang Theory

Както знаем, животът ни учи, сериалите още повече...

0 коментара Сподели:

The Big Bang Theory не е шоу само за шеги и закачки – всеки един от 279-те епизода на сериала съдържа доза сериозна научна информация, проникновена попкултурна препратка или някоя дълбока истина за живота – често и трите, при това в изобилие. От непрекъснатите разцъквания между Ленард, Пени, Хауърд, Раджеш, Лесли, Ейми, Емили, Стюарт, Бернадет и Шелдън някои неща доста са ни се набили в главите.

Ето най-полезните неща, които неусетно научихме за вселената от THE BIG BANG THEORY:

Всеки трябва да си знае мястото

Онзи специален спот на дивана за Шелдън Купър е винаги заплют, защото това е единствената точка с постоянна консистенция във вечно променящата се Вселена. През зимата мястото е достатъчно близо до радиатора, за да е топло, но не прекалено, за да не прегрееш. През лятото пък попада точно по пътя на въздушните течения при отворен прозорец. Също така гледа към телевизора под ъгъл, който не блокира разговора, но и не създава изкривяване тип паралакс.

Напълно резонно Шелдън брани това място с настървение на шипченски опълченец.

Той е признавал, че изпитва към тази точка на дивана по-голяма любов, отколкото към майка си. Също така дори когато го няма в стаята, този спот е все така негов, защото е един вид посолство, суверенна земя, принадлежаща на седалищните му части.

Топла напитка винаги помага

Един от социалните протоколи, който Шелдън е наизустил и прилага, без да разбира напълно, е, че когато някой е тъжен, трябва да му поднесеш топла напитка. Ленърд се изложи за пръв пред Пени и Шелдън му направи чай. Когато Хауърд се скара с Бернадет, получи същото, а при шока на Шелдън, че Пени прекарва прекалено много време у тях, той помоли за чаша какао. В някои случаи обаче настава объркване. Например когато Ейми се нацупи и се прибра вкъщи.

Шелдън отиде да я успокоява и не беше ясно кой на кого трябва да приготви топла напитка – тя на него, защото е гост, или той на нея, защото не се чувства добре.

После видяхме как майка му се опитва да лекува с чай пияния Раж и рязко разбрахме откъде Шели е научил тази мъдрост. 

Песничката Soft Kitty е лечебна

Ако знаете текста, пейте с нас: Soft kitty, Warm kitty, Little ball of fur. Happy kitty, Sleepy kitty, Purr Purr Purr! Песничката, в комбинация с галене действа като универсален имуностимулант с магическо действие. Когато Шелдън е бил малък, майка му я пеела с повод и без повод (доказано в спинофа, Young Sheldon). За първи път се налага да я изпълни Пени, с все ритуала, което си се превръща в заигравка между нея и Шелдън. Все още нямаме данни дали Soft Kitty помага срещу коронавирус, най-вероятно се провеждат експерименти.

Можеш да се забавляваш с флагове

При това как! Видеоблогът на Шелдън и Ейми Fun With Flags (или както е пълното му име Dr. Sheldon Cooper and Dr. Amy Farrah Fowler Present: Dr. Sheldon Cooper's Fun With Flags) преподава на любознателните хора от целия свят вексилология – науката, заета с изучаването на знамена, щандарти и вимпели. Има даже спешъл издания със звездни гости като Уил Уитън и Левар Бъртън от Star Trek, които естествено се вбесяват от държанието на водещия. Първоначалният план на Шелдън е да снимат 52 епизода, но след като получава коментар от единствения им фен, че шоуто му липсва, Fun With Flags се завръща със страшна сила.

Няма епизод с нашия трикольор обаче, така че туй шоло хич не ни го фалете.

Връзките са като Котката на Шрьодингер

Котката на Шрьодингер е персонаж от изглеждащ парадоксално мисловен експеримент, предложен от Е. Шрьодингер, когато искал да покаже непълнотата на квантовата механика при прехода от субатомни към макроскопични системи, това го знае всяко дете. В епизодите на The Big Bang Theory котката е споменавана неведнъж, най-често в контекста на любовта между Пени и Ленърд.

Когато тя има неблагоразумието да попита Шелдън за личен съвет, получава отговор в стилистиката на „евентуална среща с Ленърд може да се счита за суперпозиция на две взаимно противоречащи си състояния (добро и лошо), докато кутията не е отворена и състоянието на котката не е установено като живо или мъртво“. За да затвърдим знанието, Шелдън дава същия съвет и на Ленърд. Накрая, когато Пени и Ленърд се забиват, съвсем естествено възкликват в хор

Котката е жива!

И това, ако не е романтика!

В далечен план мозъкът бие мускула

Първи епизод на първи сезон започва със запознанството на Пени и Ленърд. Почти веднага той решава да се прави на мъж, за да впечатли новата секси съседка, и отива на невъзможна мисия да прибере телевизора й от стария апартамент. Вместо това се прибира без панталони след сблъсък с бившето й гадже Кърт. И той като всички странични игри на Пени (с огромното изключение на Стюард) е висок, мускулест, атлетичен и всичко, което Ленърд не е. Най-вече умен. Въпреки това Кърт компенсира с гаднярско отношение и липсата му на интелект почти не се усеща. Все пак д-р Хофстетър успя да се пребори с него и всички останали за избраницата на сърцето си. Доказвайки нагледно, че в далечен план мозъкът винаги бие мускула!

Всички имаме един приятел, когото просто трябва да търпим

Ако сте си мислили, че вашият социален кръг е по-различен, то този мит е разбит на пух и прах в The Big Bang Theory. Също така и концепцията, че от подобни личности има спасение. Щом хора с IQ между 110 и 180 (Пени и Ейми – съответно в двете страни на спектъра) не могат да се справят с явление като Шелдън, значи поуката е ясна

– просто стискаш зъби и се стараеш да не го убиеш.

Имаме по един такъв човек във всяка компания – ние си знаем кои са, нали?

От всеки нърд може да стане човек

Компанията на момчетата в The Big Bang Theory е живо доказателство, че и от най-големия и най-антисоциалния олигофрен с малко търпение и лек късмет може да стане горе-долу нормален член на обществото. Сериалът стартира с четири почти девствени непораснали момчета с коефициент на социална интелигентност минус безкрайност. В последния епизод всеки от тях е извървял невъзможно пътешествие към своята по-добра версия: Раж може да говори с жени, Хауърд има жена, Ленърд е егати пича, а Шелдън… Шелдън е малко по-малко Шелдън.

Bazinga!

Този израз е запазената марка на The Big Bang Theory. В буквално значение това е вид медуза, но в сериала се използва като начин за злорадстване след много успешен зинг. Нещо като научната версия на in your face. През всичките 12 сезона на шоуто е имало не една и две епични базинги – може би най-запомнящата се е гоненето между Ленърд и Шелдън в басейна с цветните топки. Или когато Пени се опита да използва базинга по адрес на секса между Шелдън и Ейми, но не й се получи. Истинските фенове на The Big Bang Theory не се бъзикат помежду си – те се бъзингват!

За една несподелена любов винаги има надежда

В началото изглежда сякаш Ленърд има толкова шансове да стане гадже на Пени, колкото тя самата да се превърне в нобелов лауреат. Въпреки това връзката им е доказателство, че има ли любов, сексът е неизбежен. Даже ако се налага да изчакаш известно количество сезони за целта. В абсолютния финал Пени разкрива, че е бременна с детето на Ленърд – никак нелошо постижение за човек, който влиза в света й в ролята на момче за услуги (всякакви без интимни). От тази тотално френдзонната ситуация между двамата се заражда романс, който преживява какво ли не – изневери, неловки ситуации с приятели, конфликти на близки роднини и най-вече Шелдън. Всичко е добре обаче, когато свършва добре.

Съгласете се, че светът ще е по-хубаво място с едно малко Пени-Ленърдче.

Ако направят сериал за младото поколение на The Big Bang Theory по модела на „Семейство Флинтстоун“, даже и това бихме гледали!

А дали се разпознавате в някоя от двойките в сериалите? Вижте тук.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *