Няколко тъпи творби, по-добри от чашката ни на биеналето

Творбите, провокирали чувства дори и в безразличните към изкуството

0 коментара Сподели:

Не е правилно да говорим  кое произведение на изкуството е добро и кое е лошо. Може да кажем какво ни харесва и какво не, но красотата, както са казали древните философи, е субективна. А и всеки има право на вкус, даже и за другите да влиза в графа „лош вкус“. Но не е ли основната му цел да ни провокира? Да създаде емоция? Емоцията няма нужда винаги да бъде положителна, да създава естетическа наслада. Може да ни ядоса, да ни зачуди, да ни разплаче, а също и да ни накара да си кажем: „Какво, по дяволите, е искал да каже авторът на това произведение?“. Въпрос, който неуморни учителки по литература ни задаваха в училище и си мислехме, че е безполезен, но си го задаваме повече, отколкото някога сме предполагали.

This is shit / This is the shit

Италианският артист Пиеро Манзони интерпретира именно тази концепция в, хм, „творбата“ си от 1961 година.

Той създава 90 консерви, всяка от които с по 30 грама лично производство фекалии.

Съжаляваме, ако тъкмо обядваш в момента. Етикетите са написани на няколко езика, в случай че има желаещи от различни държави да си купят произведението му, което също така се оценява на между 100 и 150 хиляди долара на консерва. That’s some expensive shit.

Can’t see them haters

Не можахме да изберем само една творба и затова решихме да включим целия Музей на невидимото изкуство. Там концепцията е да се излагат „идеи“, които хората да „разглеждат“. Музеят има висока посещаемост, защото хората искат да се убедят, че някой реално е направил такова нещо. Дори една жена си е закупила творба, наречена Fresh air за $100 000. Ние залагаме, че е от София, че тук няма откъде да се купи такова произведение.

Сладки сънища

Британката Трейси Емин е геният, който можеше да бъдем всички ние, ако я бяхме изпреварили с идеята.

Тя „създава“ творба, която представлява едно легло, което много наподобява това на всеки средностатистически тийнейджър. Освен че леглото е било част от изложба в Tate Modern, е продадено и за скромната сума от $150 000. Икеа, вдъхновявайте се!

Ултра минимализъм

Не знаем дали Марк Ротко и Барнет Нюман са най-добрите художници, но със сигурност знаят най-добре как да изкарват пари сред художниците. Картините им, често направени с не повече от 2 цвята на промоция от близкия  магазин за бои, са продавани за 8-цифрени суми. Ами това ако не е печалба, здраве му кажи. После нека пак кажат „артист къща не храни“.

Рециклирай

„Боклукът за някои е съкровище за други“, а за трети може да бъде даже и скъпа скулптура.

Това доказва американският артист Джъстин Гигнак, който от 2001 година насам продава нюйоркски боклук в прозрачни кубчета. Първоначалната му цел била да докаже на колегите си важността от дизайна на опаковки. Заради интереса началната цена от $10 стигнала по-късно до 50 и дори $100, а има даже и лимитирани бройки на преференциални цели с боклук от важни събития, като например встъпването в длъжност на Обама. Е, вече гледаме по по-различен начин на боклука, внесен от Италия, все пак е Made in Italy.

Това не е библейско

През 1987 година американският артист и фотограф Андрес Серано сътворява едно произведение,  обиждащо християните и смущаващо хората от поне 76 други религии. Той поставя пластмасова фигура на разпънатия Иисус Христос в стъклена кутия, пълна със собствената му урина. Колкото и да сме възмутени, журито на Югоизточния център за съвременно изкуство очевидно е било възхитено, защото Серано печели наградата Awards of the visual art. Творбата предизвиква скандал и още повече заради факта, че за нея е платено $15 000.

Експерименти с екскременти

Вероятно си чувал за скулптурата на Венера Милоска, изложена в Лувъра.Китайски артисти, верни на реномето на родните им стоки, а именно, че са реплики, възпроизвеждат известната статуя. Решават обаче, че това не е достатъчно и ще вдигнат нивото, защото така или иначе ще се намери някой, който да каже, че ще е shit, и решили да го изпреварят, като направят самата статуя от shit.  Лайняната Верена Милоска се съхранявала  в прозрачна кутия, че да не отблъсква посетителите на галерията, но въпреки съмненията швейцарски колекционер си купува творбата за 300 000 юана(близо $45 000).        

Тука малко не съм сигурна дали не е малко цинично?

Банани с драми

Съвсем наскоро вместо ябълката на раздора си имахме банана на раздора, който радели целия свят.

Дори хора, нестъпвали в живота си в каквото ида е място, промотиращо изкуство, решиха, че е време да изкажат вещото си мнение относно творбата, представляваща плод, залепен за стена с тиксо. Мигновено се появиха хиляди мемета и репродукции, така че произведението свърши чудесна работа, провокирайки инклузивно всякакви хора. А иначе, ако се чудите кой би дал пари за тази простотия, вече е продадена за $120 00. Да, и на нас рязко ни се прииска да станем артисти.

 

Показваме ти и филмите с "Оскар", които задължително трябва да гледаш!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *