Един Ромео, който нощем става Жулиета: Ясен Згуровски

Една градска легенда разказва за своето алтер его и не само...

0 коментара Сподели:

Ваньо Димитров

Ясен Згуровски е със статут на софийска легенда. Минал е по един или друг начин през всички състояния на София. Обвързан е с култови имена като Спартакус, Life House, списание „Егоист“, работил е като илюстратор в още редица печатни медии, а алтер егото му Жулиета Интергалактика е превръщало не едно или две партита в истинска музикална наслада.

В изкуството Ясен е верен на попарт естетиката, по която веднага ще го отличиш от останалите. Със сигурност поне веднъж си засичал негова картина по стените на софийските галерии, предвид че зад гърба си има дванадесет самостоятелни изложби и още поне толкова включвания в общи проекти.

Нестандартният му творчески почерк обаче не се изчерпва само с картините и дизайна, които прави, а личи и когато на сцената излезе цветното му алтер его Жулиета.

Тя е тази, която ни скъсва от танци на партитата We Like Kitsch. Тя е кралица. Тя е гей икона.

Тя чупи стереотипи и е перфектната половинка, за да бъде Ясен едно съвършено цяло. Интересно, нали? Чети нататък…

Ако трябва Мис Жулиета да представи Ясен Згуровски, какво би казала?

Запознайте се с Ясен, той е прекрасен, малко е срамежлив, затова му дайте време да се отпусне и ще разберете какво съкровище е.

А обратното?

Тя е кралица на нощта, гей икона, подвижен цирк, революция, свобода, дива.

Виж повече: Ще станеш "Гадже на годината" с ето тези идеи за св. Валентин

Всъщност как се чувства Мис Жулиета тези дни?

Жужи се чувства добре, в приповдигнато настроение от последните партита.

Как избра да бъдеш нея всъщност?

Тя се появи в търсенето ми на изразни средства като артист.

Жулиета Интергалактика не е проста алтер его, а е част от моето творчество, произведение на изкуството.

По какво се различавате?

Ако я разглеждаме като отделна личност, се различаваме по много неща, имаме различно присъствие и начини на изразяване. Но и се допълваме един друг, захранваме се взаимно с енергия. 

И двамата сте хора на изкуството – тя е музикален селектор, DJ, а ти си художник, илюстратор мислиш ли, че различната сексуална ориентация по някакъв начин дава повече творчески порив?

Сексуалната ориентация не е критерий и извор на творчески порив, може би ми дава малко по-различна гледна точка, но даже и това не е така. Човек се доказва и определя според качества и няма място за етикети като стрейт, гей и т.н.

А има ли хора, които те определят просто като гей, с цялото ми извинение за откровения въпрос? Как гледаш на подобни дефиниции за себе си?

Разбира се, че има, не ги познавам. Това са глупави първосигнални реакции.

Обществото сякаш е склонно да приеме различната ориентация на хората, които се занимават с изкуство, това ги прави дори по-интересни, но така ли е с хомосексуалните хора, които имат не дотолкова творчески професии…

Еднакво е, само че хората на изкуството са по-забележими, притежават малко повече смелост и свобода.

Може ли да си поговорим малко за това в днешния ден – трудно ли ти беше да отраснеш такъв?

Определено не,

винаги съм бил обичан. В училище, в квартала, сред непознати, през цялото ми израстване, даже не съм си представял, че има деца и възрастни, които тъгуват и срещат трудности с вписването си сред групи хора.

С времето разбрах, че има всякакви характери, съдби и душевни състояния и че всеки преминава през разнообразни видове поведение, страх, трудност, агресия, неразбиране, лудости, незнание как се изразява емоция. Щастлив съм, че в годините, в които съм оформил характера си, бяха такива, с много любов и увереност в това, какъв човек съм, с какви качества и присъствие разполагам.

А днес има ли неща, които липсват на гей живота тук? Какво ти се иска да има в София, за да се чувстваш по-добре?

Всеки си има свое търсене и очакване.

Според субкултурата, лайфстайла и ценностната система някой ще каже, че няма гей живот в София, друг – че си го живее откакто се помни, на трети му предстои сега да го открие, а четвърти цял живот няма да разбере, че е гей. В моя гей живот не липсва нищо.

Ти беше визионер на Огоста Хаус, мислиш ли, че това пространство беше изпреварило времето си?

Огоста се появи в една нова вълна от концептуални места като Канал, Плюс това, Флип Флоп – всяко с много силни и вдъхновени екипи и уникални като програма и послание. Радвам се, че в това време има и мой отпечатък.

Липсват ли ти такива пространства в града? Всъщност кои са твоите места в София?

Моите места са тези, в които съм замесен по някакъв начин, бил съм част от кухнята и семейството. Огоста, Кълчър бийт, Карусел. От около две години Тел ми е моето пространство. А мястото, което ми липсва, е Жул Верн. Обичам да минавам през бара на Кристал, Билкова, Оскар.

Предстои ти и един вълнуващ спектакъл на 7 февруари, разкажи ми малко повече за гостите, които си поканил в своя Интегалактически цирк…

Гостите са много специални, весели и атрактивни (SADO OPERA – бел.ред.). Съчетават всичко мое любимо в себе си – пънк, нова романтика, диско, глем. Изглеждат зашеметяващо, а от музиката им струи любов. Препоръчвам това парти. За тях ми разказа преди време Dirtyfunked Garo. Запознал се с групата в Берлин, намерил общо с интергалактическия ми персонаж и ме представил. Те се заинтригували и ме контактнаха във фейсбук. Разменихме си музика, мисли и информация. Харесахме се и си представихме колко хубаво ще е да направим нещо заедно в даден момент. И така почти след три години това ще се случи благодарение на White Stork Republic, които ме поканиха да направя поредица от събития в Koncept Space. SADO OPERA ще представят лайф с авторските си парчета и избухващ електро диско DJ сет след това. Разбира се, Жулиета също ще повдигне настроението зад пулта и наоколо.

Виж повече: Julieta's Intergalactic Circus pres. Sado Opera

Знаковият берлински queer колектив има диско, буги, пънк и електро фънк звучене, това ли е твоята музика?

Да, това е моята музика. Синтезатори, китари и вокали. Ню уейв и пост пънк са основата на музикалното ми израстване, по-късно открих и магията на диското. Откривам много съкровища за селекциите ми и във всякакви други стилове, харесвам еклектика.

Дай ни едно парче да загреем…

Това е първoто от поредица такива партита… какво предстои в програмата?

Концепцията е да се представят гости от европейската електро куиър сцена, а името на следващия гост ще запазя в тайна, но ще дам жокер. Представете си Джорджо Мородер, Патрик Кули, Боби Орландо, Силвестър и Дивайн, всички те заедно в едно огромно тяло, участвало в проекти на Dimitri From Paris, Billie Ray Martin, Nina Kraviz, Snuff Crew, Man Parrish.

Предстои ти и изложба и даже те хващаме в епицентъра на творческия хаос. Какво подготвяш? Какво е вдъхновението ти този път?

Да, предстои ми изложба през март в Little Bird Place, рисувам животни и растения с човешки черти и обратното. А вдъхновението ми идва от карнавалната атмосфера на месечните We Like Kitsch партита в Тell Me. Ще представя живопис, рисунка и колаж.

Виж повече: Ново място в София: Little Bird Place

Тази коя поред ти е?

Това е дванадесетата ми самостоятелна изложба, последната беше преди 4 години в рамките на Квартал фестивал.

Последните години участвах главно в групови изложби и наблягах повече на друго амплоа в творчеството ми. Чувствам се добре от повода да се завърна по-активно към рисуването.

Имаш ли творчески порив или вдъхновение, на което още не си откликнал. За какво мечтаеш в професионален план? А в личен?

В творчески план имам още много непознати пътища, които искам да извървя, не ми липсва фантазия и вдъхновение и всичко ще се случи по реда си. А в личен – винаги да има хармония и любов.

Виж още: Христо Джуров и следите от "Червило".

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *