Хроникьорът на нашето време: фотографът Мартин Пар идва в България

Или как във втория месец от 2020 посрещаме едно от най-големите фото събития за годината

0 коментара Сподели:

Martin Parr/Magnum Photos

Живеем в свят, в който масовият човек все по-рядко вижда смисъл във фотографията. Всеки с телефон с хубава камера смята, че има уменията да създаде шедьовър в снимка. Битието обаче е трудно за улавяне в кадър. То шава, тича, обикаля по невидимите ъгли на земното кълбо. Едва когато успееш да го хванеш и да го пречупиш през своята реалност, можеш да се наречеш фотограф. В този ред на мисли

Мартин Пар не е просто фотограф – той е истинската икона на суровия дух в картината на съвремието.

Виж повече: 25 фотографии, които никой не би искал да види

Британското чувство за хумор е пословично. То винаги е финалният щрих във фотографиите на Пар. За разлика от масовия артист, който се опитва да заснеме красотата, английският майстор на кадъра залага на гротеската. Той не просто снима, за да представи по забавен начин действителността на обществото. Мартин Пар снима хора, които снимат хора, които снимат. Заради своята гениална наблюдателност той има куп награди, като една от най-престижните е тази на "Сони" за изключителен принос към фотографията. 

Виж повече: 35-те най-добри световни фотографии според Sony 

Самостоятелните му изложби в световен мащаб са над 300, книгите му са вдъхновение както за аматьори, прохождащи в материята, така и за действащи професионалисти. Ексцентричността му, силата на контраста във фотографиите и хуморът, примесен с усещане за реалност, никога не стоят фалшиво. Защото Мартин Пар влиза в рамките на една-единствена дума – автентичност. Затова нямаме търпение да го посрещнем съвсем скоро за втори път на родна земя.

С изложбата си "Този малък свят" Мартин Пар идва в сърцето на София, за да ни покаже своето виждане за човека като турист и разминаването между очакванията на човека и реалността.

Във фотографиите ще видим малките и странни човешки драми на ежедневието, но и честност, праволинейност, цинизъм. Празник на импулсивността, сблъсък на комедията с трагедията и чиста доза искреност. От първо лице във Photosynthesis ще разберем какво още стои зад вдъхновението на Пар. Той ще ни поведе в едно пътешествие на съвремието чрез своето творчество. Датата е 8 февруари, часът е 09:00. Още за събитието ще откриеш, като последваш линка.

Ето и 20 черно-бели фотографии на София през лятото.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *