10-те теми, на които българите са най-докачливи

Кои са ключовите думи, за които всеки наш сънародник скача на нож

0 коментара Сподели:

Обичаме да градим имидж на нация, по-голяма от живота, която гледа отвисоко на злободневните теми, разбира от всичко, действа, мрази да философства и като цяло не я е*е. От друга страна обаче дори най-малката искра на едни определени теми може да докара експлозия от поне няколко мегатона. Свободата на словото е основно човешко право според конституцията. Не и според най-големите родолюбци в интернет обаче.

Ето кои са нещата, с които нямаш право да се подиграваш никога, ама никога:

Хоро

Както статията на моя любим колега Даниел Левенджиев доказа, темата за „хората и нехората“ е, меко казано, взривоопасна. Оказа се, че правото да тропаш народни танци е изначално човешко и всяка намеса в това себеизразяване е престъпление, нарушаващо Женевска конвенция. Съответно всеки, който не играе хоро, не е никакъв българин. И най-добре да мре в мъки.

Виж повече: Хора и НеХора – ходете си на село

Кулинарно неуважение

Мусаката е пълна с фибри, бозата – естествен антиоксидант, а купа шкембе-чорба с много чесън лекува рак. Всеки, който твърди нещо различно, трябва да бъде изведен на площад „Демокрация“ и убит с камъни. Също така шопската салата е принос към световната кухня, достатъчен да ни гарантира безсмъртие. Къде дреме Гордън Рамзи, че не ни е потупал по рамото?!

Ракия

Алкохолът в графа "самоделка" е разпространен по цял свят – руснаците имат самогон, американците мууншайн, унгарците хази палинка. Ние имаме ракията, която се произвежда в казан със съмнително съдържание, пазарната ѝ цена на литър е в ниската зона на петте лева, а дестилацията не включва дъбови бъчви. Въпреки това, ако някой каже, че уискито е по-добро, следва народен съд.

БГ изкуството

Имаше един лаф, че руските джуджета са най-големите джуджета.

Това важи и за българските творби – без значение от сферата на изкуството. Всеки роден филм бърше пода със световните примери по темата, а бг песните са по-велики от чуждите. Даже ако са преведени от някоя западна песен, пак са по-добри. 

Красотата на българките

Американките са дебели, германките също, англичанките – по-добре да не отваряме темата. Изобщо след кратка разходка из минусите на всички националности изводът, който се налага, е само един – българките са съвършените жени и никоя друга националност не може да им стъпи на малкото пръстче. Смееш ли да кажеш нещо друго – майка ти е българка, баба ти също.

Локален патриотизъм

Принципът „От Витоша по-високо нема, от Искъро по-дълбоко нема, от София по-убаво нема“ се прилага със заместване на географските понятия. Само у нас има плажове и планини, като всички други държави умират от яд по темата. Затова и се разцепваме от туристи, не заради евтината бира и липсата на парти рестрикции.

Спортните постижения на родината

Българите се чувстваме като една от най-шампионските нации в света, макар да не блестим с чак толкова сериозни постижения. Естествено, тук вече ще завалят коментарите как сме били четвърти в света по футбол (веднъж) и четвърти по волейбол (примерно два пъти) и Гришо също е четвърти в света… Абе 4 се оформя като преобладаваща топ позиция, въпреки че по самочувствие сме номер 1.

Виж повече: Младите надежди на българския спорт

Чалга

Чалгата е тема, гарантираща спор във всяка компания и повишаване на децибелите във всеки разговор. Най-забавното е, че вече хората се обиждат на правото си да слушат чалга и чувстват негативното отношение към това тяхно влечение като престъпление срещу личността им. Без значение към кой процент принадлежиш – към 99% слушащи или малцинството мразещи, чалгата (за съжаление) е част от визитната ни картичка към света. Нищо чудно след някоя и друга година мятането на салфетки да намери своето място сред задължителните ни народни ритуали.

Малцинства и прочее расизъм

Ако трябва да се формулира в едно изречение, позицията на типичния българин е „мразя расизма и ромите“. Иначе западни прийоми като неизползването на думата с „н“ са намерили своето място в нашето иначе доста расистко общество. „Не бе, не сме“ се напъват да кажат всички в един глас, а после използват „турчин“ като синоним за строг съпруг, „евреин“ в значението на „стиснат“ и „китайски боклук“ за щяло и не щяло. За ромите по-добре да не отваряме темата.

Иначе сме много политически коректни.

Родолюбие

Българинът не обича спорове, особено ако не водят до бой. Неслучайно в нашия език думата „философстване“ има отрицателна конотация – на многото разсъждаване се гледа като на нещо лошо. Родолюбието трябва да се приема без забележки. А именно: всичко българско е съвършено и не може да бъде подлагано на съмнение. Ако някой си позволи да го направи – той е предател, родоотстъпник и дълъг списък с обидни имена. Ироничното в случая е, че обикновено хората, които най-много се гордеят с държавата си, тя самата най-малко се гордее с тях. Справка – всички скинари и крайни националисти.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

А това са 5 от най-обичаните български филми за всички времена

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *