Хора и НеХора – ходете си на село

Мястото за танци е на мегдана, не пред Народния театър!

0 коментара Сподели:

Статията изразява личното мнение на автора.

Снимка: Хора за хората/Фейсбук

Една шокираща тенденция се забелязва на площада пред едно от най-свeтите артистични кътчета на столицата:

всяка вечер, точно в 18:00 като по команда, даже някак подозрително групички от етно ентусиасти идват с огромна колона и започват да тропат хорце.

Виж повече: Неастрологичен хороскоп за месец януари

Дотук всичко е в рамките на общоприетото. Българи сме, с този национален танц изразяваме своята фолклорна идентичност. Проблемът идва от други изрази на българщината, като вдигане на шум, люпене на слънчоглед и надигане на пластмасови бутилки бира покрай дяволитите подвикванията за допълнителен стимул на преживяването. Ако някоя субкултура правеше подобна окупация на обществени площи с цел доставяне на лично удоволствие за сметка на комфорта на останалите, купонът щеше да продължи точно десет минути, преди да се развъртят сирени, а може би дори палки. В случая явно тези ритуали са над закона.

Виж повече: Къде е посолството на добрия вкус в София?

Все пак няма по-българско нещо от това – хоро на мегдана и претенции до небето. Няма как да го прекъснеш, без да нарушиш изначалните права на един истински патриот. Всеки с настървението на опълченец има право да се бори за хорото си. Останалите, които искат да разцъкват на трап или дръм-енд-бейс, могат спокойно да ходят на майната си, защото са чуждопоклонници, родоотстъпници, жълтопаветковци и като цяло небългари. И понеже няма как да им го кажа в очите, защото няма да ме чуят и най-вероятно ще ме набият (също част от съпътстващите хорцето ритуали), използвам тази висока трибуна да споделя от все сърце:

„Ходете си играйте хора на село!“ За добро или лошо тук е столица, при това европейска! 

Нашият афиш за културните събития в столицата е тук.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *