Още едно незабравимо момче си отиде: Стефан Данаилов

Почитаме един от най-големите български актьори с някои от най-добрите му роли

0 коментара Сподели:

Всепомитаща тъга се е постелила върху софийските улици, Народният театър е свел главата си, всички почитатели на филмовото изкуство у нас за замлъкнали от скръб. Една от легендите на родното кино – Стефан Данаилов, напусна земната обител, а липсата му вече се усеща не само в храма на Мелпомена. На нас, тези, които имаха честта да се насладят на гигантския му талант, не ни остава нищо друго, освен да сведем глави и да оставим тишината на мъката да говори. Точно заради това днес си обещаваме, че ще изгледаме поне един от най-силните му филми, а от толкова огромна филмография със сигурност всеки има по някой, докоснал сърцето му.

С огромна любов и уважение ти припомняме едни от най-силните роли на великана на родното кино и театър – Стефан Данаилов. 

Яким в "Дами канят"

"Абе, ти знаеш ли, че имаш страшни очи?" безапелационно е една от най-култовите реплики от родното кино. Убедени сме, че не един чист любовен трепет е получил своето продължение чрез нея, и сме убедени, че това няма да се промени не само в близките години, но и по-натам. Един от най-любимите ни филми не само, а най-вече заради невероятната му роля. 

Виж повече: ревю на Once Upon a Time

Веско в "Следите остават" 

Първата роля на Стефан Данаилов. "Следите остават" е филм, в който той участва още като дете. Незаменимото и така търсено усещане за детство, невинност и сладка наивност, че дори когато си малък, можеш да промениш нещо много по-голямо от теб. 

Никола Деянов – Сергей / Серж Омон в "На всеки километър"

Една от най-култовите роли на Стефан Данаилов в една от най-известните продукции изобщо у нас. 26-те епизода на сериала все още са тачени не само от поколението, което израсна с него, а и от следващите. Но един от основните фактори за тази любов определено е играта на Стефан Данаилов. 

Панчо Върбанов в "От нищо нещо" 

Като всяка трагикомедия в тази също открихме както малко тъжно, така и малко смешно. В абсурдния образ на Панчо Стефан Данаилов отново се превъплъщава великолепно. Любовни афери и един нищо неподозиращ мъж, който получава не само изневяра от жена си, но и предателство от приятел. Определено един чудесен филм, който можеш да си пуснеш в късните есенни вечери. 

Д-р Старирадев в "Търновската царица"

Действието в "Търновска царица" се развива във Велико Търново в началото на ХХ в., а Стефан Данаилов се превъплъщава в д-р Старирадев, завършил медицина в Париж. Наслаждаваме се на гения на Ламбо, който трогва сърцата ни с плътността на образа, който не проявява и капка състрадание, макар да е лекар. Един от филмите в златния ни фонд, който всеки трябва да изгледа. 

Ролите на Стефан Данаилов далеч не приключват дотук и ние добре знаем това. Това обаче са заглавията, с които ви подтикваме да се задълбаете в невероятната филмография на родната кино легенда. Макар вече да не можем да се наслаждаваме на превъплъщенията му в театъра, лентата остава. Остава и споменът за духа, класата и, разбира се, гигантския талант на Стефан Данаилов. Затова пускаме филма и запазваме мълчание.

Пред величието му думите стават излишни. 

A ти гласувай за любимите си филми и сериали и спечели телевизор

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *