10 култови приложения, които вече никой не използва

Някога бяха апове звезди, сега вече никой не се сеща за тях

0 коментара Сподели:

Светът се променя, приложенията също. Някога си започвал деня си с аповете в този списък, те са разваляли съня ти, показвал си ги с гордост на приятели…

Сега даже не можеш да си спомниш имената им. Те са забравени като гадже от училище. Ако по случайност ги имаш още на телефона, със сигурност не са отваряни от години и са хванали виртуална паяжина.

Ето няколко подобни мъртви приложения:

Myspace

През юни 2006 Myspace задмина Google като най-посещавания сайт в света. Към сегашна дата е номер 4153 по трафик в света. Какво се обърка? Ами появи се Facebook и Myspace рязко стана ненужен. По инерция обаче някакви хора (най-вече музиканти) продължиха да го използват. Все пак да не забравяме, че Arctic Monkeys, Lily Allen и Calvin Harris направиха своя пробив оттам. Иначе Myspace все още съществува, има приложение и можеш да влезеш със стария си юзър и парола. Усещането е все едно си намерил тетрадка от училище – с какви хора си дружал и какви глупости сте си си писали… Не е истина просто!

Virtual Lighter

Първата реклама на първия iPhone биеше барабана, че има приложения за всичко. Включително за неща, от които не си знаел, че имаш нужда. Например тази дигитална симулация на запалка Zippo. Дотолкова реалистична, че можеше да я загасиш, като духнеш. В началото се използваше като повод да си извадиш смартфона (все още новост през 2008) и да се изфукаш. После по концерти. След това само като деликатен намек някой да престане веднага да пее фалшиво. Накрая се превърна в иконка, която не знаеш как се е озовала там.

Виж повече: Гласувай за любимите си филми и сериали и спечели нов телевизор

Google+

През 2011Google направи четвърти сериозен напън да се намърда сред социалните мрежи, като създаде мрежа, която да навърже всички гугълски акаунти на едно, включително притежаваните от компанията Blogger и YouTube. С хитроумни функции като кръговете например, които позволяваха да се шерват определени неща с определени приятелски групи, мрежата тръгна добре. После се оказа, че никой няма нужда от още един профил на още едно място, което не ти дава нищо повече от бонус спам с нотификации. През 2019, след дълго боледуване и кома най-после Google дръпнаха щепсела на Plus-а. И без това само се мъчеше.

Fruit Ninja

Fruit Ninja беше една от първите суперигри за смартфон, като за нула време закачи на вена всички, които я опитаха.

Хора изпускаха дедлайни. Ученици оставаха на поправки. Семейства се разпадаха. Играта беше безплатна и забавна – хвърчат плодчета и ги режеш на парчета, какво по-яко от това? Даже направиха версия за всички гейм конзоли. Накрая в един момент всички колективно изтрезняхме и бяхме… “За кво беше всичко това?“.

Vine

През 2012 Twitter стартираха платформа за видеосподеляне. Клипчетата бяха само по 6 секунди и даваха възможност да се изявиш бързо и ефектно. Естествено веднага се превърна в хит сред хората от гетото по цял свят, като крайният резултат от повсеместните напъни на лица без таланти да блеснат доведе до раждането на фейл компилациите. Много скоро обаче останалите големи социалки интегрираха видео кънтента в платформите си и Vine стана ненужен като кабелна телевизия при наличие на стрийминг. Просто хората винаги се качват на по-доброто влакче.

Talking Tom

Един от най-добрите начини за прекарване на свободното време за цяло едно поколение беше да се напушиш и да си общуваш с котарака Том. Тази симулация, по принцип разработена като апче за малки деца, се превърна в неочакван хит сред скучаещите стоунъри по цял свят. Котката даваше да я галиш по всяко време и повтаряше с дебилно гласче всичко, което кажеш. Това я класира по-високо от повечето гаджета.

Foursquare

Имаше една есен през 2013, когато Foursquare управляваше света – всеки използваше супер тренди приложението, за да прецени кое е горещото парти, да извика приятели натам, да си намери компанията. Заведенията ти даваха шот, ако се цъкнеш във Foursquare. Всички се бореха да събират някакви безсмислени парти коронки. Накрая Foursquare се разцепи на две всички забравихме за нея. Един приятел твърди, че още я ползва, но познавам и човек, който носи писалка – това нищо не доказва.

Виж повече: Полезни приложения на софийска територия

Winamp

Някога Winamp наистина сритваше задника на ламата. Някъде в епохата, когато Napster беше още неясна концепция, а торентите бяха луд блян в окото на създателя си. В ерата преди Spotify обичайна гледка на парти беше да има заредена безкрайна плейлиста в култовия mp3 плейър и всеки гост да се самообслужва с командата Ctr+J. Всъщност Winamp е даже още по-стар – набор ’97 като неговите 3 милиона даунлоуда почти веднага след лаунча довеждат до цялата mp3 истерия по света. Все така можеш да си свалиш това приложение и въпреки тоталната му ненужност екипът на компанията работи по Winamp 6. За кого, е въпрос без отговор.

Хвърли пари

Българският принос в приложенията без апликация: игра за мятане на пари. Само това. Каквито си избереш. Описанието е безценно: „Дадох пари за забавление е безплатна игра, всеки ден всеки роман „даде пари“. Това приложение Manele са безплатни! Това е приложение за забавление за всеки роман. Йоца вас и „Дадох пари“ + не забравяйте, че вие сте в дългове към държавата! Забавлявайте се! пари, стойност, Направете го вали, лева, България, лев, Динго и Асан Баба, Кючек Кораба.“ Уау.. .Нямам какво повече да кажа.

ICQ

Бащата и майката на чатовете.

Името означава I Seek You и общо взето за това се използваше: търсене на случайни контакти. Сега със съвременната истерия по GDPR-а звучи шокиращо, но ICQ предалагаше опции да търсиш по години, възраст, населени места. В един определен период от историята хората знаеха номера си в ICQ и го даваха вместо телефонен, а свалките минаваха в непрекъснати горещи чатове… с думи, без снимки. Да, точно така – в ерата на ICQ секс приказките бяха на ниво „щ+щ“ и много писане с една ръка. Уеб камерите бяха лукс и се ползваха само в сериозните порно продукции. След доста лутане и подмятане между различни компании ICQ сега е руска собственост и се твърди, че има 11 милиона юзъри всеки ден. За какво я ползват точно, не е ясно.

А ти си избери най-добрата визия, с която да си моден диктатор

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *