7 ужасяващо страшни романи, заради които няма да заспиш

0 коментара Сподели:

Празникът на Вси светии може и да е с доста противоречива слава в България, но в крайна сметка – колкото повече празници, толкова повече веселие! В случая обаче говорим за сладко-горчиво веселие, защото кой не обича мистерии, чудовища и карнавални маски?

С тези романи със сигурност ще те поуплашим, за да влезеш напълно в духа на октомврийската истерия по Хелоуин.

Но пък ловим бас, че накрая ще ни благодариш за прекрасно написаните зловещи произведения, които сме подбрали специално за повода.

„Свърталище на духове“, Шърли Джаксън

Този роман е точно като зловещото имение Хил Хаус, за което разказва – от всеки ъгъл дебне нещо интригуващо, което те примамва да го последваш. Всичко започва с научната идея да се изследва изоставена къща, с трезвото съзнание да се докаже съществуването на паранормален живот. Игрите с ума обаче тепърва започват, щом пристъпиш прага. Една готическа класика, която умело те води из лабиринта на непознатото.

Виж повече: 7 книги, с които да усетиш есента

„То“, Стивън Кинг

Трудно е да се избере най-зловеща книга на Краля на ужаса, но дори „Кери“ и „Куджо“ не могат да се сравняват с клоуна, заради когото измислиха даже коулрофобията. Цели поколения израснаха с ирационалния страх от бели лица с червен нос и нарисувана усмивка. Скорошните филмови адаптации показват, че Пениуайз си остава култов герой, който се помни дълго. Защо да не се запознаеш по-отблизо с него именно този октомври?

„Аз съм легенда“, Ричард Матисън

Самият Стивън Кинг признава Матисън за свое най-голямо вдъхновение, така че представи си за какъв талант говорим.

Тази прекрасно написана история за последния „нормален“ човек в свят на вампири ще ти покаже ново ниво на майсторство отвъд захаросания „Здрач“. Тук дълбаем в най-реалистичните кошмари в Зоната на мрака без психологически задръжки. Избираш ли качествен хорър – избери този.

„Петото дете“, Дорис Лесинг

Този роман започва с една щастлива двойка, която създава едно голямо семейство, докато… не се ражда петото дете. Малкото изчадийце прави живота на Дейвид и Хариет истински ад. Липсата на контрол над малкия Бен води до горчив завършек на историята, която на моменти поема доста фантастични измерения. Нобеловият лауреат прави от това произведение една любопитна класика, която те държи в изумление дни след като я прочетеш.

„Кутия за птици“, Джош Малерман

Пренасяме се в една тревожна антиутопия, в която е настъпил Апокалипсис. Не можеш да погледнеш през прозореца при никакви обстоятелства, защото ако го направиш – следва фатален край. Хаосът е навсякъде, а ние следваме бременната силна Малори, която се оказва в центъра на Трагедията. Интригуващ сценарий, който те въвлича в една психологическа игра с доста плашещи обрати. В крайна сметка винаги това, което не можеш да видиш, е доста по-ужасяващо от реалността. 

Още книжни ревюта можеш да намериш тук. 

Тези книги са толкова горещи, че ще подпалят всичките ти сетива

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града от близо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *