За откраднатото детство на Грета Тунберг

Днес всички говорят за младата шведска екоактивистка и речта ѝ на срещата със световните лидери в Ню Йорк

0 коментара Сподели:

На 16 години имаш няколко ангажимента за деня. Да отидеш на училище, на тренировки или на частни уроци. Да се видиш с някой приятел. И какво остана?? Естествено, да бъдеш дете. Именно това крепи тинейджърите, мисълта, че още не са възрастни хора и не трябва да поемат отговорност.

Дали така възпитават децата си родителите в Швеция? Точно там откриваме едно изключение. Както я описа президентът Доналд Тръмп с ирония – „Много щастливо младо момиче, което гледа към прекрасно и усмихнато бъдеще“.

Грета е повече от просто екоактивист, тя е най-младият протестиращ, стигнал до такъв огромен световен интерес и грабва алтернативната Нобеловата награда на Швеция.

А тя ѝ носи парична награда в размер на 103 хиляди долара. Това не е единственото признание на момичето, което през април 2019 г. е обявено за един от стоте най-влиятелни хора в света.

Виж повече: Мишел Уелбек за дефицитите на "Серотонин"

Историята ѝ започва с едно бягство от училище. Тя е възприела много буквално примера, че една птичка пролет не прави, и успява всяка сряда да събере хиляди активисти заради климатичните промени пред парламента в Стокхолм, давайки старт на най-мащабния протест в света през март 2019 г., където в повече от 120 страни я подкрепиха. Грета пропускала уроците в училището си всеки петък и мислела, че просто ще стои там и ще протестира сама пред шведския парламент, без никой да повярва в нея и да я чуе. Но с помощта на хаштага #FridaysForFuture инициативата се разраства и тя успява да събере хиляди съмишленици.

Грета е диагностицирана със синдрома на Аспергер, но тя описва диагнозата си като суперсила, която ѝ помага в начинанието. Единствено признава за себе си, че не може да работи в екип и заради това е организирала движението – да привлече хора на доброволен принцип.

Младата активистка кара родителите си да станат вегани, за да намали въглеродния отпечатък на семейството си.

Дори за да стигне до другия край на света, Грета отказва да лети, използва алтернативен транспорт – влак или ферибот, което ѝ коства много повече време и неудобство.

Преди дни тя присъства на климатична конференция, организирана от ООН в Ню Йорк. А речта ѝ бе повече от емоционална. „Как смеете!?“, каза Грета и погледна с пренебрежение световните лидери, които обвини, че са откраднали детството ѝ с празните си думи, и обяви, че тя и още 15 младежи ще съдят Германия, Франция, Турция, Бразилия и Аржентина за замърсяване. 

Мненията за нея са като ин и ян – в двете крайности. Едни я описват с цитат от Махатма Ганди – „Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит и накрая победител“, и очакват момента на победата ѝ. Други поддържат мнението на световните лидери за нея с репликите „Защо не е на училище?“ и задават въпроса „Кой финансира пътуванията“, както и „Кой я менажира?“. 

Виж повече: Ако искаш да си тренди… бъди zero waste

Извън нейната роля в обществото Грета може да се похвали с едно сплотено семейство – майка ѝ е оперна певица, баща ѝ е актьор, има и сестра. Те я подкрепят въпреки крайностите.

Но ще спаси ли света Грета, или това е поредното фиаско, на което сме свидетели и зад Грета стоят зелени интереси? Очевидно е, че на децата не им е задача да се преборят с въглеродните емисии сами и да държат тон на световните лидери, може би е нужно да пораснат още малко. Но тя се радва на огромен интерес, който може да използва целенасочено впоследствие срещу „враговете си“.

А за да върнат ироничното изказване на Тръмп, нейни активисти отговарят: Make the world Greta again!

А ти виж как алтернативният начин на живот се намести и в сериалите

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *