Неделна киновечер: 5 филма за училище

Няколко заглавия, които носят духа на класната стая

0 коментара Сподели:

Тази седмица в рубриката НЕДЕЛНА КИНОВЕЧЕР ви представяме една селекция от филми, подходящи за темата „15 септември“. Понеже бг училищните филми са прекалено ретро или ужасно модерни, подбрали сме любими американски заглавия – реалността няма нищо общо с нашата, но пък поне са забавни. Нарочно сме се разпрострели и в повече от един жанра.

Ето нашите back to school предложения за неделна киновечер:

The Breakfast Club

The Breakfast Club е от онези 80-арски класики, които всички в Америка знаят наизуст, но по необясними причини никой в България не е гледал. В класиката на Джон Хюз за съботен детеншън (наказателно висене в училище) се събират умник, батка, кукувица, кифла и бандит. Следват безброй идиотски ситуации, но пък постепенно петимата откриват универсалната човешка истина – дълбоко в себе си всички си приличаме. 

Brick

Криминалните филми рядко се развиват в училище, но тук е така: Brick е сурова нео ноар история, в която всички още имат бележници, но това не им пречи да са замесени във всевъзможни престъпления. Героят на Джоузеф Гордън-Левит разследва убийството на бившето си гадже, което го поставя в ситуации стил Реймънд Чандлър. Дебютен филм на режисьора Райън Джонсън, по-късно снимал Looper, The Brothers Bloom и The Last Jedi.

Juno

Навремето никой не е предполагал, че точно Juno ще стане един от най-успешните филми в историята: тогава Джейсън Рейтмън още е бил режисьор с един филм, Елън Пейдж тотално неизвестна, Диабло Коди просто бивша стриптизьорка, а Майкъл Сера момчето от Arrested Development. Този филм ги превръща всичките в звезди, а темата с бременността в училище е по-актуална от всякога.

Me and Earl and the Dying Girl

Филм, в който здравето на момичето прогресивно се влошава от левкемия, не звучи като повдигащо духа заглавие. В случая обаче е точно така. Този инди филм толкова добре балансира между странен микс от емоции, че накрая се смееш и плачеш едновременно. И понеже не е романтична комедия, вътре са си позволили да се подиграят с всички клишета по темата. Култов до последната секунда.

Carrie

В някои филми училището е буквално ад – например в екранизацията на Брайън де Палма по едноименния роман на Стивън Кинг. Сиси Спейсек заслужено получава номинация за „Оскар“ в разтърсващата си роля на черната овца Кери, която отнася тормоз вкъщи от луда гиганабожна майка и подигравки в час от всички съученици. Лоша новина за всички лоши: Кери владее телекинеза и не се страхува да я използва. Финалът на филма е просто епичен.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *