Пловдив: Пресечната точка на съвременното изкуство през август

В разгара на лятото ни очакват знакови изложби и прожекции под открито небе

0 коментара Сподели:

Малки улички, които те отвеждат към неподозирани събития, артисти от световната сцена, които срещаш лично в разгара на лятото, и дълги вечери с прожекции на открито.

През 2019-а сърцето на културния живот е в Пловдив, а ние се отправяме на кратко пътешествие…

въпреки че ни се иска да останем задълго или поне до края на август! 

През последните години имаме възможност да проследим развитието на български артисти, които постигнаха признание не само в България, но и в световен план. По време на връчването на наградите БАЗА 2019 се роди сентенцията: „За да тръгнеш към Ню Йорк, първо трябва да си минал през Пловдив“. Факт е, че за трети път наградата е връчена на пловдивски автор – този път това е Вълко Чобанов, чиито произведения могат да бъдат видени в изложбата „ФОН: Млади автори в Пловдив“. Общо 9 автори, сред които Мартина Вачева (БАЗА 2017), Мич Брезунек, Димитър Генчев, Велизар Димчев, Явор Костадинов, Любомир Кръстев, Трифон Ташев, Вълко Чобанов и Димитър Шопов (БАЗА 2016), взимат участие в деветата година от платформата за пловдивски артисти от младото поколение. В случай че искате да проследите най-новите тенденции в съвременното изкуство, можете да посетите изложбата, която е разположена в SARIEV Contemporary, Данчoва къща и галерия Cu29 до 30 август. 


автор: Мартина Вачева

Виж още: Винсент ван Гог и белезите на гениалността

Август ни отвежда и към едно от най-любопитните места в града –

Австрийския културен павилион FLUCA, който представя разнообразна програма от пърформанси, прожекции и изложби.

По случай 75-годишнината на Георги Дюлгеров FLUCA ще обърне специално внимание на най-вдъхновяващите представители от майсторския клас на големия български режисьор. На 15 август ще отгатваме какво се случва в късните часове на мистериозен хотел  с “XVII” – филм на Ради Стоянова. Малко по-късно „Извинявайте“ на Оля Желева ще ни покаже колко смешни и абсурдни моменти могат да съпътстват създаването на телевизионен продукт. 

На 16 август от 18:30 часа в галерия „Капана“ ще бъде открита изложбата „Open Art Files: Записки и бележки под линия“, която ще представи работата на повече от 50 български артисти или казано по друг начин – ще видим в определен контекст авторите, които създават критерии за съвременно изкуство у нас.

Сред участниците са Аделина Попнеделева, Борис Мисирков / Георги Богданов, Боряна Росса, Венцислав Занков, Викенти Комитски, Владимир Иванов, Галина Шехирян, Даниела Костова, Димитър Шопов, Дина Стоев, Елена Панайотова, Ергин Чавушоглу, Иван Мудов, Иво Димчев, Калин Серапионов, Камен Старчев, Лазар Лютаков, Лубри, Лъчезар Бояджиев, Мариела Гемишева, Марта Джурина, Мартин Пенев, Милош Гавазов, Светлана Мирчева, София Грънчарова, Станка Цонкова – Уша, Стефан Николаев, Студио Комплект, Текла Алексиева, Цветан Кръстев, Явор Костадинов и много други. Изложбата с куратор е Вера Млечевска обединява произведения на автори от различни поколения и възрасти, които за кратко и по различно време са били провокирани от обща интуиция, от „духа на времето“ или задвижени от възможностите на новите и познатите изразни средства. Организатор на събитието е фондация „Отворени изкуства“. 


автор: Мич Брезунек

Виж още: Салвадор Дали или испанецът, който научи света на въображение

Не знаем откъде ще започнем, но знаем, че сме готови да забравим за момент морския бриз и да събудим сетивата си за случки в града, които добавят към август нови търсения, очакване и вълнение. 


автор: Вълко Чобанов


автор: Димитър Шопов

Заглавна снимка: автор Явор Костадинов

Фрида Кало, Диего Ривера и картината на любовта

Какво още се случва?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *