Литературно ревю: Мечокът и Славеят

Вълшебство между две корици

0 коментара Сподели:

Зимата е към своя край и какво по-добро изпращане може да ѝ направим освен с една достойна за уважение вълшебна приказка? „Мечокът и Славеят“ е първата книга от трилогията на Катрин Арден, която е способна да замае съзнанието ти до влюбване.

Младата американска писателка Катрин Арден е учила руска филология и е живяла в Москва, така че е изключително добре запозната с необятността на славянската душа.

Самата тя е свободен дух и дълго време не се установява на едно място,

а докато е на Хаваите, започва да пише „Мечокът и Славеят“. Защо обаче това томче стана такъв глобален бестселър и оглави класациите на „Амазон“?

Виж повече: 5 КНИГИ, КОИТО НИ УЧАТ НА БЕЗУСЛОВНА ЛЮБОВ

Историята ни пренася в заснежените северни гори на необятната Рус (авторката специално подчертава в бележките си, че през Средновековието още не е имало държава Русия), където се запознаваме с непокорната Василиса Петровна – от раждането до съзряването ѝ на млада жена. И макар заявката за романа да е като за тийн фентъзи, действието ни пренася в един наистина реалистичен декор на руската провинциална аристокрация с големи къщи и многодетни семейства. Но и с голямо въображение. Вероятно малцина от нас са израснали с приказки от руския фолклор, но те съдържат такова неподправено очарование, че водят до пристрастяване.

Едно от големите предимства на романа е, че бяга от клишетата.

Да, има я злата мащеха и непокорната дъщеря, има го Дявола и неговите вампири, фанатичният свещеник, който не може да се справи със своите демони, пък какво остава с тези на цялото село, но всичко е толкова пленително разказано, че със сигурност Арден вкарва богатата си култура леко и изящно. Можем да доловим влиянието на великия Лев Толстой, но то е предимно в изграждането плътността на героите.

При всички положения не бих казала, че книгата е детска, защото е доста зловеща на моменти, но би се харесала на всяка аудитория с любов към руския фолклор и митология. Идеята, че всяка къща си има свой невидим помощник и пазител – домовой, конете си имат покровител и русалки населяват реките, е толкова прелестно разгърната, че възприемаш тези герои като реални същества.

За голямо щастие Арден формира първия том от трилогията напълно завършено, без да насилва читателя да започва втората част, за да разбере кулминацията. „Мечокът и Славеят“ може да си се чете като отделна книга, без връзка с другите. Разбира се, историята на бунтарката Василиса продължава и в другите два тома.

Единственото нещо, което е лек недостатък на опитния читател, е фактът, че разбираме кои са всъщност Мечока и Славеят чак към края, когато виждаме и тяхната битка. За сметка на това

в рамките на над 300 страници действието тече бързо и интригуващо, като приказка, в която искаш да се включиш.

Зимата е към края си, затова се потопи в ледените приключения на Вася и Морозко с много вълшебство и неподправен руски чар.

Още книжни коментари виж тук.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *