„Война на световете“ е най-добрата екранизация на историята дотук

Минисериалът по романа на Хърбърт Уелс вече трупа фенове, при това не само в сай-фай средите

0 коментара Сподели:

Copyright 2019, FX Networks. All Rights Reserved.

Изисква се особен талант да направиш модерен прочит на която и да било класика. Особено ако става дума за нещо като „Война на световете“ – абсолютно основополагаща история за всички филми, свързани с нашествия на извънземни в цялата научна фантастика като жанр. Версиите по тази тема са толкова много – от блокбъстъра на Стивън Спилбърг с Том Круз, през радиопиесата на Орсън Уелс, изправила на нокти цяла Америка, до една стара и смешна тв версия с особено примитивни специални ефекти, която даваха у нас.

След като гледате новата „Война на световете“, ще забравите за всички тях, защото тя е абсолютен шедьовър.

Виж повече: 3 сериала, базирани върху комикси на Marvel

Този път акцентът в сериала пада върху човешките истории, а жанрът от чист сай-фай е леко модифициран в психологически сървайвър трилър. С други думи повече се вълнуваме от човешките истории на екрана, отколкото от всичко друго, а напрежението във всяка сцена можеш с нож да го режеш. Също така обратите са на всяка крачка. Това не е случайно – концепцията за проекта и сценария са дело на Хауърд Овърман, създател на култовия сериал Misfits. Тази версия на „Война на световете“ на повърхността изглежда различна – действието се развива поравно на Острова и във Франция, като сюжетните линии се преплитат между герои в съответните локации. В сърцето си обаче този прочит е много по-близък като послание до оригиналния замисъл на Орсън Уелс – атака над човечеството с помощта на неподозирани оръжия за масово унищожение. 

Впечатляващ е и актьорският състав на сериала: Гейбриъл Бърн прави невероятна роля и става любимец на публиката по съвсем грешните причини от самото начало на епизод 1. Носителката на „Оскар“ Елизабет Макгавърн също завладява екрана като жена, принудена да преосмисли всичко, което е приемала за истина. Историята се движи на смазващо бързи обороти, стилът е почти документален, за което до голяма степен са виновни двамата режисьори – Жил Кулие (De Dag, Cargo, The Natives) и Ричард Кларк (Life on Mars, Doctor Who). Действието на сериала се развива в съвременна Европа, където астрономи засичат трансмисия от друга галактика, доказателство за интелигентен извънземен живот. Цялото население на Земята чака със затаен дъх какво ще се случи. Вместо миролюбива среща започва кошмар. Без повече спойлери – още от първия епизод сериалът „Война на световете“ така грабва, че оставя без дъх!

По два нови епизода се излъчват всеки четвъртък от 21:00 по Fox и вече нямаме търпение да гледаме следващите!

А ти си избери най-добрата визия, с която да си моден диктатор

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *