City walk: Пиенца, идеалният град

За Тоскана е писано и говорено много. Но думите никога не ще стигнат да опишат красотата, атмосферата, гледките и вкусовете, които тя предлага.

0 коментара Сподели:

Безспорно перлата на Тоскана е Флоренция – приютила не един и два шедьовъра на изкуството, последвана по слава от Пиза и Сиена. За тях може да се разказва много. Но всъщност посещението на по-малките градчета е най-добрата възможност да се докоснете до сърцето и душата на Тоскана, автентичната ѝ атмосфера и очарование. Средновековни църкви, калдъръмени тесни улички, простичка, но превъзходна храна, ароматно вино и топли хора… Пътуването помежду им пък ще ви дари с незабравими гледки към хълмове, покрити с лозя и първокласни винарни, обградени с кипариси.

Днес ще говорим за Пиенца (Pienza) – едно от най-очарователните градчета в Италия, известно още като città ideale,или „перфектният град“. Разположена е на хълм, само на около 50 км южно от Сиена и предлага невероятна гледка към живописната и плодородна долина Вал д`Орча. И не само!

Първото, което ще кажа, е – пътят, водещ до Пиенца, е великолепен! Всъщност всеки път дотук е такъв, защото гледките са забележителни.

До Пиенца няма влакове, така че кола, мотор или автобус са единствените възможности, да стигнете дотук. Затова просто пътувайте бавно, наслаждавайте се на гледките, спирайте, за да поснимате, дайте си време да попиете красотата на долината, през която ще преминете.

Наближаваме. Стратегическото разположение върху хълм, както и фактът, че цялата околна област е обявена за културно наследство на ЮНЕСКО, предполага наличието на живописни гледки и романтични кътчета и в самото градче. И Пиенца не ни разочарова! Преминавайки през PortaalPrato, завийте веднага вдясно и надолу по малката цветна улица Via Gozzante, за да се насладите на невероятната обширна панорама, която се открива от тук.

А защо я наричат „перфектния ренесансов град“? Ще ви кажа! Тук е роден Енеа Силвио Пиколомини, който по-късно става папа Пий II.

Той имал парите и влиянието да превърне родното си място в това, което смятал, че утопичният съвършен град трябва да бъде.

Въплъщаващ принципите и философията на класическите времена и италианския Ренесанс, да бъде едновременно функционален, но и наслада за очите. Така Пиенца се превръща в реализацията на една мечта! Проектът за преустройство, датиращ от края на XVвек, бил дело на BernardoGambarelli, познат като Rossellinoи само за три години биват завършени група от невероятни и хармонични сгради – катедралата, папският дворец, или дворецът Пиколомини, кметството и прекрасният централен площад PiazzaPioII, на който са разположени те.

Пиаца Пио II е сърцето на Пиенца и е един от най-известните площади в света. Има уникална трапецовидна форма, която създава невероятна перспектива и подчертава достойнствата на околните сгради, построени от светъл травертинов камък и мрамор. В дуомото, или Cattedrale dell'Assunta, се намират картини на най-известните художници от този период. Фасадата ѝ е в ренесансов стил, а над нея се извисява кула в готически стил, която доминира над града.

На площада е разположен и великолепен мраморен кладенец PozzodeiCani, върху който е изобразен семейният герб на Пиколомини и който намира място в сцена от филма „Английският пациент“.

Задължителна е разходката по CorsoRossellino– главната улица, осеяна с красиви сгради, магазинчета с местни деликатеси, сувенири и енотеки.

Разхождайки се, обърнете внимание на имената на улиците в Пиенца. Ще забележите романтичната Via del Bacio – улицата на целувките, Via dell’Amore – улицата на любовта, но също и Via Buia – тъмната улица, само за да ни напомни, че тъмнина и светлина има на всяко място, дори и на най-красивите.

Пиенца е известна още и със своето сирене пекорино и предлага чудесни кулинарни приключения. Препоръчвам да опитате piciconcacioepepeили прясна ръчно направена паста (pici) със сирене и пипер. Добавете и чаша вино! Разкош!

Пиенца е доста малка и да я разгледате няма да отнеме повече от няколко часа, но тя безспорно е едно от най-романтичните градчета и определено заслужава внимание. Историческият център, еталон за съвършенство, е добре запазен, автентичен и много красив. Със сигурност ще си спомняте дълго за спокойствието, красивите сгради, потъналите в цветя улици и вълшебните пейзажи на Пиенца. Неслучайно от 1996 година насам градчето е в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Тя е и чудесна отправна точка да откриете всички красоти на южна Тоскана. Номерът е да не се бърза. Италия е радост за сърцето и сетивата! А област Тоскана трябва да се види от първо лице, да се почувства и изживее! Защото е неповторима!

Ако Италия не е твоето място, каним те в Испания.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *