А ти къде би отишъл, ако имаше машина на времето?

Интересни ли са ти например вълнуващите времена на 1920-те, 1970-те и 1990-те години? И ако да... чети нататък

0 коментара Сподели:

Unsplash

Мислил ли си си го понякога? Какво би станало, ако… имаше машина на времето. В атмосферата на кои години би се потопил? Има ли нещо, което ти се иска да изживееш, а не можеш само заради преходността на времето?

Честно казано, аз съм имала такива моменти, в които съм си представяла, че бих пасвала чудесно на 90-те. Или по-скоро тийнейджърското ми аз. Онова жадното за нови изживявания, което щеше да се радва толкова много на зараждащата се тогава рейв култура. Чудати аксесоари и облекла във всички цветове на дъгата, костюми, свирки, прически за скандализиране и масова забава дни наред. Истински "златни години" за електронната музика у нас, които обаче аз съм изпуснала, защото все още съм преминавала без проблем права под масата.

Но да оставим настрани моите вълнения и да се върнем на въпроса: къде би отишъл ти, ако имаше машина на времето?

Интересни ли са ти например вълнуващите времена на 1920-те, 1970-те и 1990-те години? И, ако да… просто продължавай да четеш нататък.

През септември Сердика Център се превръща в машина на времето, която може да те отведе в тези три вълнуващи декади с любопитни истории и факти от миналото, истински обекти, снимки и звуци. Интерактивни кътове ще предлагат забавления в духа на ерата, а в допълнение някои от марките, основани в тези десетилетия, ще предлагат специални намаления на свои емблематични артикули.

 “Машина на времето” е изложба, която проследява в истории, печатни материали, снимки и обекти най-интересното от областта на културата и други общественозначими за света развития за трите знакови за ХХ век десетилетия – 20-те, 70-те и 90-те години. Всеки посетител на Сердика Център може да разгледа изложбата, да се включи в игра, характерна за всяко десетилетие, да чуе музика от тогава или да прочете в специално направения тематичен кът книга, придобила популярност в онези години. Фокус са теми като дизайн от ежедневието, културни феномени.

20-те години,  10 – 16 септември, 2018

Двадесетте години променят гръмко и енергично хода на историята и затова често биват наричани „Бурните“. Светът преживява Първата световна война и голямата пандемия от испански грип. Става свидетел на Сухия режим и неговите известни гангстери. Радиото се появява във все повече домове. По това време са и първите цветни и озвучени филми от Холивуд. В Европа се заражда ар деко, който ярко повлиява на архитектурата, интериора и модата. Оживява и най-известната мишка – Мики Маус. Коко Шанел създава иконата на всички парфюми – Chanel No 5. Това са бунтарски години със свободолюбив дух. На тях им приличат необузданият джаз и импровизационният чарлстон, рязкото вдигане на полите над глезените и късите дамски прически, провокативните танци и неприлични партита, Фицджералд, Хемингуей, Дали и Пикасо.

70-те години, 17 – 23 септември, 2018

През 1970-те има всичко – върхови постижения на човешкия ум и дълбоки политикономически кризи. Сред спадове като петролната криза и войната във Виетнам са и събития – признаци за колективен здрав разум и научен напредък като: световното отбелязване на Деня на Земята (22 април 1970) за ефективни екологични политики, раждането на първото бебе след инвитро оплождане (1978), основаването на най-мощните компютърни компании – Microsoft и Apple, първият Sony Walkman, който революционизира слушането на музика в движение, а Джордж Лукас променя завинаги историята на киното с "Междузвездни войни". България построява АЕЦ "Козлудуй", става втори по големина износител на вино в света, стига 2 пъти до световно футболно първенство, а на Световното изложение в Осака, Япония, серията електронни калкулатори "Елка 42" получава златен медал.

90-те години, 24 – 30 септември, 2018

Последното десетилетие на ХХ век: разпадът на Източния блок увлича България в промени, зареждащи с обещания, скоро вгорчени от инфлация, безработица и политическа нестабилност. Волни интерпретации на ярки културни явления от Запада в мода, музика, медии и изкуство раждат някои от най-оборотните поп образи като предаването Улицата, Ку-ку бенд, списание Егоист, Супер шоу Невада, дублираните филми от видеотеките, култ към българския национален отбор по футбол след САЩ 1994 и много други. В края на предния век страната ни поема по нов исторически курс с посока членство в НАТО и ЕС. В глобален план това са години на просперитет и мир, но и засилващо се влияние на тероризъм и геноцид в някои части на света. Златната ера на ситкомите, на нови жанрове в музиката и на космически постижения, 90-те са достоен силен финал на века.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *