Easy Like Sunday Reading: Париж винаги е добра идея

Избягай от клишето на лятото - прочети любимия Париж

0 коментара Сподели:

Много е лесно през лятото да си говорим за море, вълни и чайки. Ако все пак искаш да избягаш от клишето с летните четива, винаги можеш да отправиш поглед към Париж. Няма да ти говорим за небрежна булевардна литература, в която на всяка втора страница се споменават кроасани, акордеони и франзели, а ще те потопим в книгите, които са оставили следа в литературата и които ще те накарат да изживееш любимото място по умния начин.

"Спокойни дни в Клиши", Хенри Милър

Хенри Милър е от онези писатели, които говорят за телесните удоволствия без излишна захар, назовават живота такъв, какъвто е, и носят своя собствена сурова поезия, поднесена студена, но все пак изящно красива. Циничният писател, поет, философ и шемет говори със собствен нюанс на нежността за любовта, тъгите, самотите.

"Думите са самота. Снощи оставих за теб две думи на масата – ти ги покри с лактите си."

Макар и “Спокойни дни в Клиши” далеч да не е най-популярното му произведение, книгата има силата да посади мръсния Париж в сърцето ти, докато не го превърне в тънка перверзна романтика, в която проститутките имат душа, а оплетените взаимоотношения не са това, което мислиш, че са. Стържещите стомаси, виното и сексът карат света да се върти и носят някаква наслада, макар да водят след себе си и много много празнота. 

Виж повече: Reading is fun: Топ 5 литературни клуба у нас

"Жул и Жим", Анри-Пиер Роше

И като говорим за сложни отношения, празни стомаси, двойки, тройки и Париж, няма как да не споменем двамата клети бохеми Жул, Жим и тяхната Катрин. Вероятно си гледал култовия филм на Франсоа Трюфо, в който Жана Моро прави една от най-великите си роли. 

Анри-Пиер Роше ще те потопи в историята на едно любовно трио, понесено от илюзията на най-преходното и най-сладостното изкуство –

живеенето в селенията на „вечното свободно време“, на безметежието и чувствената наслада.

Хедонизмът на артистичната бохема, неутолимата жажда за разточителни удоволствия, въздигнати в култ, преливат от всеки ред на тази ликуваща възхвала на свободата и разкрепостеността на всепоглъщащите чувства…

Когато двама мъже обичат страстно една жена, тогава винаги има време нещо да се обърка. И то се обърква. Защото някой трябва да поеме отговорност за последиците от свободната любов, лишена от етикети.

"Как да нарисуваш птица", Жак Превер

Превер е от онези поети, които не пишат за Париж, а са Париж.

Неслучайно нашият тих словесен вълшебник Валери Петров говори по следния начин: „Името и творчеството на френския поет Жак Превер са живи и днес, защото стиховете, сценариите, текстовете за песни, които той ни остави, са дълбоко демократични по дух, говорят на разбираем език, дишат човечно и нежно, възпяват любовта, борят се за свобода и социална справедливост, ненавиждат войната. Поради това поезията на Превер, пресъздадена на много езици, е близка на хората от цялата земя и продължава да им носи – въпреки ужасите, сред които живеем днес – вяра в един по-човечен утрешен свят“.

Book guide: Как да избера какво да чета? 

Превер ненатрапчиво, красиво и с елегантен френски маниер говори с много думи за малките дневни ритуали.

СУТРИННА ЗАКУСКА

Той сипа кафе

в своята чаша.

После сипа в кафето си мляко,

после — захар

в своето мляко с кафе.

С малка лъжичка

разбърка

и бавно изпи

своето мляко с кафе.

Остави си чашата,

без да погледне към мен,

запали цигара,

направи от пушека

кръгчета,

след това пепелта

в пепелника изтърси,

без да продума,

без да погледне към мен.

Стана,

сложи си шапката,

мушамата облече,

защото валеше,

и излезе

в дъжда,

без да продума,

без да погледне към мен.

Аз хванах главата си

и мълком заплаках.

Превод: Веселин Ханчев

В тази неделя искахме само да ти припомним, че Париж винаги е добра идея и все така само на един полет (или на една книга) разстояние.

За тях може да се напише цяла книга! Виж Мария Силвестър и Митко Павлов в "Търсачката"

Кефиш се на Stranger Things? Виж повече за сериала в нашето видео!

Всичко хубаво започва с "к" – книги, коктейли… Виж кои са най-добрите места за по едно питие в нашето видео

 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *