Любов между редовете ще тече на тазгодишния CineLibri

Фокусът на тазгодишното издание на кино-литературния фестивал е красотата на любовта във всичките ѝ форми, а ние ще се потопим в нея от 10 до 24 октомври

0 коментара Сподели:

За поредна година световният международен книжен и филмов фестивал CineLibri се вдъхнови от стойностното взаимодействие между киното и литературата и тази есен отново ни приветства да се докоснем до красивата колаборация между тези изкуства. По време на фестивала ще можем да се насладим напълно на въздействието на не един и два, а на единайсет български филма, пет от които игрални и шест документални. Част от продукциите, които ни очакват, са литературни адаптации, други са вдъхновени от постиженията на бележити артисти, а две от тях стават повод за написването на книги, които ще излязат на книжния пазар през 2019 г. Сигурни сме, че програмата на тазгодишното CineLibri2018 няма с нищо да изневери на себе си и селекцията ще е съставена единствено от най-добрите примери за филмови адаптации, базирани на значими съвременни и класически литературни произведения, което е повече от основателна причина да споделим с теб какво те очаква.

Една от всички удивителни този сезон е, че за първи път в конкурсната програма на CineLibri влиза българско заглавие.

Става дума за филма омнибус „8 минути и 19 секунди“, състоящ се от шест късометражни новели.

Той претворява разказите от сборника „И всичко стана луна“ на Георги Господинов, а тук става дума за един изключително емоционален проект, който обединява усилията на част от най-талантливите български режисьори.

„Безкрайната градина“ на Галин Стоев, създаден по мотиви от пиесата „Приятелство“ на Яна Борисова, също заема своето място сред фестивалните заглавия.

Филмът е дебют в игралното кино на един от най-големите ни театрални режисьори и в частност представлява съвременна градска драма, под чиято повърхност пулсират невидими светове и се раждат неочаквани чувства. Това, което само ни се иска да добавим тук, е, че „Безкрайната градина“ е филм, спряган като най-нежната българска кинотворба и е определян като „поетичен жест към зрителя“.

Другото силно присъствие в програмата на фестивала CineLibri е филмът „Аз съм ти, Адриана“ на режисьора Петър Попзлатев.

Ефектната екранизация е създадена по „Роман без заглавие“ на Димитър Димов и „Адриана“ на Теодора Димова и лентата разказва за неочакваната среща на една студентка с възрастна жена, чието минало е изпълнено с цветни и драматични събития, а тази уж случайна среща се оказва съдбовна в пълния смисъл на думата. Образите в сюжета ще бъдат пресъздадени от актьорите на българската сцена, за чийто талант съществуват само превъзходни форми, а именно Жанет Спасова, Ирмена Чичикова, Деян Донков, Захари Бахаров, Ованес Торосян, Владимир Пенев и Михаил Билалов. Не може да не отбележим факта, че самият филм ще бъде излъчен на лентово копие, което го прави една от последните български кинопродукции, съществуващи и на такъв носител, а другата удивителна, която ни се иска да сложим тук, е, че в рамките на фестивала ще се състои и среща със самия екип.

Когато стане дума за качествена, истинска връзка между литература и кино, няма как да не бъде споменат и най-гледаният български филм за 2017 година – „Възвишение“. Лентата е екранизация по хитовия роман на Милен Русков, а неин режисьор е Виктор Божинов.

Очакванията за предстоящият фестивал със сигурност имат ярък цвят. Освен за дълбокото съдържание на програмата си CineLibri се е погрижил да организира и галавечер по случай 100-годишнината от рождението на един от най-великите филмови стилисти на всички времена – Ингмар Бергман. Събитието ще се състои на 13 октомври в зала „България“ и ще бъде съпроводено с красива филмова музика, вкусни напитки, неочаквани изненади и премиерна прожекция на документалния филм „Лив Улман и къщата на спомените“. Легендарната норвежка актриса специално отвори вратите на малката си ваканционна къща край Осло, за да посрещне българския снимачен екип.

Това е първото българско филмово заглавие с участието на музата на Бергман.

Фестивалът предвижда и три документални филма, посветени на знакови български личности, един от тях е „Симон срещу страха (Случаят Варсано)“ на писателя Георги Тенев, филм за гениалния български поет и преводач Валери Петров и за Иглика Василева. Както споменахме в началото, ще бъдат представени и две заглавия, които спечелиха фокуса и съвсем заслужено станаха повод за написването на книги – нашумелият уебсериал „Да се изгубиш нарочно“, 2018, и филмът „Червено, твърде червено“, 2018. Очакваме ги още през 2019 г., така че от всичко споменато дотук спокойно може да заключим следното:  включваме кино-литературния фестивал CineLibri в програмата си и още отсега букваме датите 10 – 24 октомври за него.

Очакват ни над 300 прожекции, 45 актуални кинопродукции и много специални гости.

Световният международен книжен и филмов фестивал CineLibri е събитие, вдъхновено от плодотворното взаимодействие на изкуствата кино и литература и направо сме щастливци, че се провежда всяка есен в София и ни показва най-добрите примери за филмови адаптации, базирани на значими съвременни и класически литературни произведения, а това определено нахранва душите ни.

Кой кого следи в живота и в киното.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *