Коуъркинг пространство? 10 въпроса, на които да си отговориш

Научи повече за коуъркинга.

0 коментара Сподели:
Office

Ако си един от многото хора, които са чували за коуъркинга, но все още не си го пробвал,

може да откриеш, че не е толкова лесно да намериш подходящото място. Плановете и атмосферата са много различни във всяко пространство. Това може да усложни даването на съвети на всички, които желаят да се присъединят към подобно работно място. Все пак има някои основни въпроси, които трябва да си зададеш, преди да се присъединиш към споделено работно пространство:

Колко струва?

Това е може би най-важният въпрос. Простичък е, но ако пространството излиза прекалено скъпо за твоя бюджет, нищо друго няма значение. Цените могат да варират значително в зависимост от това, дали ще наемеш бюро за 24-часов достъп или само за определени часове. Разбери кой план има смисъл за твоя бюджет и не се страхувай да пробваш различни пространства, докато не намериш твоето – повечето места имат опция за 1 безплатен пробен ден.

Какви удобства включва?

Когато сравняваш цените, важно е да имаш предвид какво е включено като удобства и дали те ти позволяват да намалиш разходите си в други сфери. Това може да е неограничено фотокопиране, йога класове, безплатни напитки и всякакви други бонуси. Самите пространства варират в това, което предлагат като помещения.

Имаш ли нужда от конферентна зала, телефонна кабина или кухня?

Не всички коуъркинг места имат стаите, от които се нуждаеш. Но не забравяй, че понякога можеш да бъдеш гъвкав според условията, които ти се предлагат. Не попадай в капана да избереш пространството, което има най-много екстри. Вместо това разбери кои места притежават удобствата, които реално ще използваш, за да спестиш пари и време.

Какъв е ангажиментът?

Coworking

Както вече споменахме, много места позволяват да изпробваш пространството в продължение на някакъв период от време, за да си сигурен, че е подходящо, преди да го наемеш. Все пак е важно да знаеш минималния ангажимент (един месец, три месеца или една година). Дори и да ти харесва пространството сега, обстоятелствата може да се променят и да се наложи да се местиш по една или друга причина. Ако споделеното работно място не е гъвкаво, може да се окаже, че трябва да плащаш ненужни такси.

Колко често ще го използваш?

Точно както членството във фитнес зала, евтиното споделено работно пространство не е добра сделка, ако никога не го използваш. Помисли добре колко дни в седмицата и колко дълго ще използваш пространството. Ако ти трябва по-рядко, избери план на дневна база, вместо да се ангажираш с дългосрочно членство.

Колко е шумно?

Coworking place

Независимо дали работиш най-добре в тишина или слушайки музика, шумът може да окаже огромно влияние върху твоята продуктивност на такова място. Отделни стаи/кабини за провеждането на телефонни разговори понякога са много необходими. Някои пространства ги предлагат, а други не. Едно от ценните предимства на безплатния пробен период е, че можеш да провериш колко е шумно. Независимо дали е прекалено разсейващо или прекалено тихо за теб, за дълъг период от време това може да те изнерви.

Какво е осветлението?

Някои хора жадуват за естествената слънчева светлина; други предпочитат да работят в по-тъмна среда. Ако си човек, чувствителен към качеството на светлината, пробвай да намериш споделено работно пространство, което отговаря на твоите нужди и предпочитания. Подобно на нивото на шума, този фактор лесно бива пренебрегван, докато не е прекалено късно, затова обърни внимание на това и помисли как може да ти повлияе на работния процес.

Удобно ли е?

Utilities

Изпробвай столовете и мебелите и провери дали има възможност да персонализираш бюрото си според твоите лични нужди. Един лош стол или бюро могат да превърнат едно иначе яко пространство в истински кошмар.

Каква е атмосферата?

Някои споделени работни пространства са супер социални и дори приятелски настроени към домашни любимци, докато други са „по-затворени“. Ти трябва да си прецениш какво повече ти харесва, защото не всеки иска да се социализира, когато е на работа.

Допадат ли ти хората там?

Не забравяй да се огледаш наоколо и да видиш какви са другите хора, които работят там.

Дори и останалите хора да не са от твоята бизнес сфера, има смисъл в работата с друг тип професионалисти – фотографи, дизайнери, счетоводители, маркетинг специалисти – винаги можете да си съдействате по конкретен проект. Имай предвид, че ще прекарваш много време около тези хора и усещането за комфорт около тях трябва да е един от твоите приоритети.

Как стигаш дотам?

Времето за транспорт е основен фактор, който да вземеш под внимание, когато си избираш споделено работно пространство, защото може да се окаже голям разход.

В края на краищата много хора на свободна практика напускат корпоративната работа, за да избегнат дългите разстояния и обществения транспорт.

Ако новото работно място връща този елемент обратно в живота ти, може да не си струва усилието и парите. Не е приятно, когато коуъркинг пространството започне да се усеща като офис. Така че, ако си станал фрийленсър, за да избегнеш корпоративния начин на живот и работа, отговори си честно на тези въпроси, за да си сигурен, че си заслужава.

Бъди част от споделеното пространство за изкуство.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч. 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *