20-те най-култови реплики в „Под прикритие“

Една силно субективна полуфенска селекция

0 коментара Сподели:

Дори две години след приключването на сериала, ПОД ПРИКРИТИЕ продължава да е гореща тема за малки и големи фенове, като един от любимите спорове сред тях е „най-яката реплика“.  Напълно осъзнаваме как през всичките пет сезона са минали толкова смешки, заяжданки и затапки, че статията трябва да се казва „100-те топ лафчета в ПОД ПРИКРИТИЕ“ и да е дълга почти колкото „Война и мир“, но това просто няма как да се случи.

 

За допълнителна автентичност при селекцията са използвани за консултанти един сценарист, един режисьор, двама актьори и един случаен фен.

„ТАНЦЬОРИ НЕ ТИ ЛИ ТРЯБВАТ?“

В една трагикомична сцена Люси Иларионов, играещ доста добре Люси Иларионов, се е забъркал с Косъма в опитите му влезе в шоубизнеса, а покрай него и в гащичките на барманката Ади. Музикалният продуцент се сблъсква със страничния ефект на това да работиш с гангстери – често ти се качват на главата… буквално. След като всички от бандата са се изредили да набият Люси, идва Куката и казва: Извинявай, че те безпокоя, ама… танцьори не ти ли трябват?“. Тази бележита сцена ще остане в историята и по друга причина – там се ражда и още една легенда: танцът на Куката.

„ЗАЩО СИ ЛОШ?”

Един от многото бисери на Големия Близнак, който също така показва неговата нравоучителна природа. Действието се развива в затвора, след като Косъма е нагласил състезанието с хлебарки, прецаквайки изключително лоши хора за изключително много пари. Когато те се опитват да го накажат, Близнака се притичва на помощ и ги наплясква с думите: Защо си лош?.

Репликата е импровизирана по време на снимки от Кирил Ефремов, който получил факс от Космоса и просто я казал.

Екипът избухнал в смях и трябвало да повторят дубъла. Важно уточнение: въпреки популярното мнение, че репликите в „Под прикритие“ са импровизирани, всъщност 98% от диалога си е по сценарий.

„НЯМА ДЖАРО, НЯМА МАРО!“

Следва една по-драматична реплика – Иво и Джаро са развалили отношенията си и Андонов става бос. Въпросният лаф е част от реч на Куката за изясняване на принципни ситуации с евентуални бъдещи бизнес партньори: Разбра ли ме, пикльо. Оттук нататък се отчиташ директно на мене. Няма Джаро, няма Маро. На улицата има нов шеф и той се казва Иво.

Типична гангстерска ситуация – заплаха с елемент на хумор.

Поднесена страхотно от Мариан Вълев – даже да не му дължиш пари, веднага получаваш импулс да му дадеш някакви. С такава реплика няма нужда от пистолет, думите са по-силни от оловото.

МОЛИТВАТА НА КУКАТА

Това е първото проявление на една от много силните сюжетни линии в сериала – духовното израстване на Куката, което като външен израз започва с Христе мой, ти си завършекът на всички мои добри дела… и приключва с изстрели.

Ако си спомняте, Куката получава грешна диагноза – казват му, че има още няколко месеца живот, и това го кара да се покае и да приеме Исус в сърцето си.

В следващата сцена всички около него недвусмислено установяват, че той е открил Бога, и някои са доста шокирани. Между другото това е често срещано явление и пълен парадокс – най-хладнокръвните убийци всъщност са доста набожни. Просто в бандата на Джаро всички са атеисти циници и Куката, който разнася библията навсякъде със себе си, малко, така да се каже, се откроява. Интересно е, че дори след като разбира, че е станала грешка и няма смъртоносна болест, Куката си остава вярващ и не спира да проповядва, както и да прекръства жертвите си. Така е – Куката е един истински ангел на смъртта.

„ЗДРАВЕЙ, МАРТИН, ВСИЧКО Е ПО МЕД И МАРГАРИН“

Време е и за някоя от бележитите шеги на Косъма. Хуморът на Киселов е малко като атаката на млад и амбициозен футболен нападател – рядко улучва, но пък не спира да опитва. В тази сцена той трябва да звънне на Мартин и да му каже просто, че всичко е наред. Понеже е духовит като стадо вентилатори, Косъма естествено трябва да пусне смешка – а именно лафче за чудо и приказ. В репликата не се съдържа продуктово позициониране.

„КЪДЕ СТЕ БЕ, ХОМОСЕКСУАЛИСТИ В УНИФОРМИ“ и „ЕЙ, МЪРШИ“

Тези две типични обръщения тип обида показват типичното чувство за хумор на Куката – често той пуска лаф, без да осъзнава, че го прави.

И понеже това се случва, докато прави смъртна заплаха към някого – никой от героите не се смее. Само публиката.

Ето две от класиките му – докато в продължение на месеци си мисли, че ще умре, пък и няколко сезона по-късно, Куката се държи като безсмъртен и се хвърля с главата напред във всяка кървава битка. От всичките му бойни викове тези са ни любимите.

„ОТ УТРЕ ТАЯ КЛИНИКА ЩЕ ПРАВИ САМО ЦИЦИ!“

Финалът на сагата с грешната диагноза на Куката и леко навлизане в територията на д-р Енчев. След като ситуацията се изяснява, той решава да накаже разсеяния доктор с цялата строгост на закона на улицата: От утре тая клиника ще прави само цици!.

„БУРГАС – НАЦЕПЕН ХЛЯБ“

От Куката, който казва смешки, без да иска, отиваме към Близнака, който непрекъснато се напъва, но по-рядко му се получава. Все пак, както знаем, при вицовете важно е постоянството – ако непрекъснато разказваш, рано или късно след серията тъпи ще уцелиш поне един добър. На Близнака за 5 сезона ето това му бяха петнайсетте секунди слава: Навсякъде в страната се продава нарязан хляб, само в Бургас – нацепен. Не е ясно дали лафът е тръгнал от ПОД ПРИКРИТИЕ, или само е популяризиран там, историята мълчи, а честно казано – на никой чак толкова не му и пука.

 „ПРЕСТЪПНИЦИ ЛИ СЕ РОДИХМЕ?

Една от най-сериозните мисли в сериала естествено се ражда в разговор между Куката и Иво. Престъпници ли се родихме?, пита Куката, за да получи отговор стил късметче от кафе: „Престъпник не се раждаш – престъпник умираш!“. Доста по-оригинално от стикер за кола стил: „Добрите момчета отиват в рая, лошите – където си поискат”. Но явно не е съвсем така – лошите явно отиват в ада и всичко си е на мястото.

„ЗДРАВЕЙТЕ, КУЧКОТОР“

Едно от великите включвания на Близнака. Тук имаме два елемента в диалога – първо Куката за пореден път ни удря с тиган, като поднася със смъртна сериозност безумно смешна реплика (Защо да те маха, ти нищо не си направил… само малко уби майка му), а после Близнака довършва започнатото с нонсенс смешка, отговор на представянето: Запознайте се, Тишо – курви. Курви – Тишо. Здравейте, кучкотор.

Само да отбележим „кучкотор” е несъществуваща дума в българския език и една забележителна измислица на г-н Ефремов, който е направо Кирил и Методий в едно, просветител и обогатител на езика.

(Проучихме какво би трябвало да значи, но никой не знае, даже той самият. Най-доброто предположение: кучкотор да е нещо като терминатор на кучки.)

„АЛЛАХ, МАЛЛАХ“

При Куката няма шест-пет, покръства всички по бързата процедура. Иначе в случая тази сцена има големи последици за неговата история – човекът, когото застрелват, е големият син на Фарук и оттам се завърта един бумеранг от събития, който довежда до смъртта на неговото семейство и огромната драма в сезон 4.

„ОГЛЕДАЙ СЕ, ВИЖДАШ ЛИ НЯКЪДЕ МОРАЛ ТУКА, БЕ?“

Задържаме се на сериозна вълна с друга класическа диаложна сцена между Куката и Иво. Тук имаме само силата на сценария, без специални ефекти, без оръжия и въпреки това усещането е като от екшън сцена – такова напрежение има вътре. А въпросните преминати морални граници са с поръчката на Зорница, заради която Куката конфронтира Иво. Самият Андонов пък не мисли трезво, защото майка му е наскоро убита и сърцето му е по-студено от всякога. Поуката е очевидна: въпреки усилията на Куката в света на гангстерите няма морал.

„В МЕТАФИЗИЧНИЯ СМИСЪЛ“

Със следваща сцена пък Иво демонстрира своето чувство за хумор. При него трикът е, че поднася всеки лаф язвително и сериозно, като само очите му се смеят.

Става дума за безследно изчезналия Рафаел и Близнака както винаги е чул-недочул, налага се Иво да обясни, че го е уволнил.

Близнака гледа неразбиращо и пита тъповато: „В смисъл“, на което Иво спокойно връща „В метафизичния“ и добавя „Що?“. Продължението е, че Близнака е имал да му връща две DVD-та, но заглавията им остават завинаги обгърнати в мистерия. Като се има предвид романтичната му гангстерска душа, сигурно са „Титаник” – първа и втора част. (Преди да сте се възмутили – има „Титаник 2“, научна фантастика, един от най-тъпите филми, правени някога: 100 години по-късно пускат отново същия кораб по същия маршрут и пак го удря айсберг.)

„БРАТ МИ УМРЯ“

Една от най-добрите сцени на всички времена – Куката прекратява дружбата с Иво. Верен на себе си, го прави с най-тежката реплика от тежките: Днес е черен ден, Андонов. Сутринта се събудих и имах брат. Сега пак се събудих и брат ми умря.  Докато Куката се е отдалечавал, очите на Иво са се насълзили, няма как. Куката също плаче – той направо си е ревльото на сериала. Това, разбира се, е така, защото на него му се падат най-драматичните сцени – просто той е много чувствителен персонаж. Пък и неговите сълзи са един вид крокодилски. Важно е да отбележим, че цялото плачене на Мариан Вълев е актьорско майсторство – не са използвани лук, капки или тигрова мас.

 „ЩЕ ТЕ СМАЖА!“

Иво и Куката успяват да си спасят приятелството за разлика от Джаро и Иво, които завинаги остават врагове. Следва реплика, при която Иво изглежда толкова заплашително, че върколак би се стреснал и подвил опашка. Джаро показва най-отвратителната си страна – не само че престъпва всички граници с убийството на майката на Иво, но и съвсем открито го провокира.

Джаро има тази способност: да изважда най-лошото от хората.

Тук обаче Иво не е напълно невинен – той иска да е на върха, иска да е по-голям от Джаро и това е цената, която той и близките му трябва да заплатят. За съжаление, както винаги става при гангстерските войни, се пролива невинна кръв: странно как в свят, пълен с дяволи, куршумите винаги успяват да уцелят случайно някой ангел.

„Q7 КАРАЛ ЛИ СИ НЕКОГА?“

Нека малко да разведрим тежката тема с едно кратко комедийно включване, което се случва точно преди поредната епична драматична сцена. Служител на планинската служба се опитва да предупреди Иво за тежките метеорологични условия, но вместо благодарност получава нелепа история и хаплив коментар. Както може би се досещате, това вече е продуктово позициониране. Но пък което си е истина, истина е – този джип на ауди може да изкатери всяка заснежена планина, нали? Значи фукня с покритие не е фукня, а факт.

„А ДА ТИ НАПРАВЯ ЕДНА СВИРКА ИСКАШ ЛИ?“

Една велика сцена между Иво и Куката, която показва много важен аспект на мъжкото приятелство: колкото по-близки са двама души, толкова по-големи обиди си казват един на друг. Според кварталната логика на нещата мъжете си викат неща като „тъпак” и „балък”, но не го мислят. Мацките пък си казват „миличка” и „сладичка”, но също не го мислят. Просто мъжкото приятелство се изразява в това да се бъзикате един с друг – така е устроен светът. Иначе в конкретната сцена това е традиционното разцъкване между Захари Бахаров и Мариан Вълев, които пред и зад камера не спират да си подават лафчета, все едно гледаш Шампионата в Уимбълдън. Тук финалната реплика е на Иво: „Ще вземе да ти хареса и ще се чудиме после какво да правим“.

„ИЗВИНЯВАМ СЕ, ЧЕ ВИ БЕЗПОКОЯ, АМА… ВИЕ ЛИ ДУХАТЕ БЕЗ ПАРИ?“

След примера за Куката, затапен от Иво, тук палачинката се обръща. Куката е спасил Иво, така че може да си позволи всички гаври на света. По мъжките стандарти това е все едно Куката е купил букет, направил е серенада и е написал сонет за Иво – голяма вечна неразделна любов. Иначе приятен детайл е, че Куката винаги е безкрайно любезен: „Извинявайте, че ви безпокоя…” и после – шат. Той е истинският вежлив лос.

„КУЧЕТО УМРЯ, ДА ЖИВЕЕ КУЧКАТА“

Трилогията за Иво и Куката завършваме с една по-драматична сцена, в която се разяснява какво се случва с бизнеса след неочакваната кончина на Джаро, в някои среди и държави познат като Ил Кане, на български Кучето, на руски Сабаката. Една нелоша интерпретация от страна на Андонов на класическата фраза „Кралят е мъртъв, да живее кралят”. Също така имаме игра на думи „куче“, „кучка“, „ил кане“, абе сложна сцена с драматургия на няколко нива. Също Иво даже не се старае да прикрие отношението си към Ния, наследничката на Ил Кане. Принципно Андонов генерално не е много прикрит човек – всичко му се изписва на лицето, затова няма игра на покер в „Под прикритие”.

„НЕДОСЕГАЕМ, ШЕСТА СТЕПЕН“

Една класическа сцена, може би сред най-силните в пети сезон – Мартин и Иво се срещат за първи път лице в лице от много епизоди насам, колкото да разменят няколко хладни фрази: Между другото вече съм инспектор, първа степен с отговор: Между другото вече съм недосегаем, шеста степен.

След което между другото Мартин вече е издразнен на десета степен.

Уникална изиграно с една много приятна заплаха във въздуха – изглежда сякаш ако не са на изискан коктейл, ще си запретнат ръкавите и направо ще почнат да се боксират. Усеща се как определено им минава през ума. Все пак двамата са основни врагове в пети сезон, техен е големият конфликт, а тази среща се случва чак към последните епизоди, за да е маринована добре омразата.

СПЕЦИАЛЕН БОНУС: „АГЕНТ ПОД ПРИКРИТИЕ, МИСИЯТА ТИ Е ИЗПЪЛНЕНА УСПЕШНО“

Последната реплика от серията култови и последната реплика в сериала изобщо – освен ако, разбира се, продуцентите не се осъзнаят и не направят шести сезон.

GO MOVIE: "Екшън" с Тео Чепилов и София Бобчев

Виж кои са сериалите, които препоръчваме да не изпускаш.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *