Литературен петък: Съвременна българска литература – защо не?

Две нови книги, които си заслужават

0 коментара Сподели:

Вече изобщо не е модерно да въздишаш с фрази като „съвременна българска литература ли? не, благодаря!“. Даже ако решиш да отвориш по-широко и непредубедено очи, ще разбереш, че добрите ни съвременни автори не са заключени в прашни конспекти, те са живи, сред нас са и пишат адски добре. Днес ще обърнем по-специално внимание на поезията и разказите – все едно от двете ти се чете, нали?

„Стихотворения, от които ти се живее“ – Албена Тодорова

Бени е известна в онлайн пространството с блога си Дневниците на Бени, където разказва любопитни неща от ежедневието си, от местата, на които пътува, книгите, които чете, и изобщо мислите си. Преводач, финансист и докторант по съвременна японска литература, който има нова стихосбирка. От тези стихотворения на човек наистина му се доживява – казва си, че щом някой може да пише така, значи може би има смисъл. Вижда и усеща света по изключително чувствителен начин и има силата и смелостта да му даде дом в поезията.

***

само когато говоря с теб

и наваксваме изядени от ревността ми години,

нямам усещането, че съм изпуснала нещо,

че е можело по-добре, по-високо, за повече пари,

по-престижен университет,

по-щастливи връзки

 

на раздяла

 

искам да кажа обичам те

затова казвам

пази се

 

искам да те видя отново

като всичко“ – Яна Букова

Яна Букова е известна и като преводач, и като писател, владее думите и в прозата, и в поезията. Днес ще се спрем върху сборника с 9 разказа „К като всичко“, дообогатено второ издание, в което читателят първо е леко объркан. Защо? Защото Букова пише толкова добре, че известно време човек е твърде фокусиран върху стила и изпуска останалото. За щастие с препрочитането се улавят много фини и тънки нишки и по-ясно се усеща размахът между изреченията. Трудно е да се обясни за какво става въпрос, защото всички разкази са толкова различни един от друг, но в същото време са обединени от многото лица на действителността. Анотацията е достатъчно сполучлива: „Построени като свободни асоциативни игри с жанрове, тематики и стилистики – будисткият коан, класическото руско повествование, криминалната интрига, кафкианският сюжет, южноамериканският сериал“.

"Древните казват, че светът в един момент може да се повтори съвсем същият. Но това се случва изключително рядко. И преди да се случи, в безкрайната поредица от вероятни светове са възможни хиляди полуповторения, само загатнати варианти, смътни прилики. Мисля си, че и ние понякога е възможно със собствени сили да се опитваме да наподобим някой отминал свят. Може би това е имал предвид баща ми със старите мебели."

При всички положенията разнообразието от заглавия на българския пазар в момента е огромно. Имена като Йорданка Белева, Мария Донева, Здравка Евтимова, Радостина Ангелова, Рене Карабаш, Иван Ланджев, Стефан Иванов, Катерина Хапсали, Димана Йорданова, Нинко Кирилов и така до безкрай. Дайте шанс на съвременната българска поезия и проза – ако се гмурнете смело в океана от заглавия, ще намерите вашето съкровище, онова, което е описало всичките ви страхове и желания по един безумно красив начин.

Виж къде ще се вдъхновяваме за кулинарни подвизи тази есен.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *