5 филма в Дом на киното през тази скандинавска седмица

Скандинавските заглавия така ще ни завъртят главата със сюжета си, че няма да усетим кога сме се приземили в дебрите на Севера

0 коментара Сподели:

Посрещаме тази седмица в Дома на киното не с един, а с няколко удивителни знака. Първият от тях е второто издание на Седмица на скандинавското кино, в която ни очакват цели осем заглавия от Финландия, Норвегия, Дания, Швеция и Литва, втората поставяме на включената в програмата премиера на нов театрален спектакъл, а третата си заслужи титлата с есенния старт на Европейското кино за учащи. Но! Държим да отбележим, че най-големият възклицателен знак в този увод си остава следният факт – не подреждаме в никакъв случай събитията по важност поради простата причина, че всяко от тях си заслужава вниманието.

СЕМИНАРЪТ

В това премиерно френско заглавие ще станем свидетели на пъстра картина, включваща в себе си композиция от разноцветни емоции. Дълбоката носталгия по една погубена корабостроителница ще се превърне в повод за написването на роман, за чието създаване, навътре в стеклите се събития, ще се потопят седмина младежи и една известна романистка. Действието се развива в Ла Сийота, Южна Франция.

Там, преди 25 години градът е процъфтявал именно заради корабостроителницата, за жалост обаче на всички местни към ден днешен тя е напълно западнала.

Тази неприятна история променила до голяма степен развитието на градчето, а творческият процес ще припомни индустриалното минало на града и ще събуди носталгия, към която едни ще останат безразлични, а други ще се почувстват застрашени.

Кога: 21.09, петък, 13:00 ч.
Къде: Дом на киното
Вход: билети тук

ПИЕСА ЗА НАС

Няма как да подминем още една премиера, този път обаче не филмова, а театрална. Режисьор на спектакъла е Ани Васева, а в неговата история се разказва за живота, театъра, отчаянието, радостта и страха от това да си на сцена. Очаква ни близка среща не само с текстовете на Боян Манчев, но и с тези на самите актьори, които дърпат завесата на своята съдба и ни канят да се запознаем с нея очи в очи.

Кога: 21.09, петък, 19:30 ч.
Къде: Дом на киното
Вход: билети тук

ДРУГАТА СТРАНА НА НАДЕЖДАТА

Финландската лента неслучайно носи това заглавие. В 98-минутния сюжет пътищата си преплитат две коренно различни съдби, които в крайна сметка протягат ръка не само една към друга, а и към доброто, независимо от сложността на ситуацията. Халед, сирийски бежанец, е един от главните герои, който остава нелегално в Хелзинки, след като властите му отказват убежище.

Дните и нощите му минават на улицата, където съвсем неизбежно се сблъсква с всякакви видове дискриминация, но една среща се оказва специална.

Тази с Викстрьом, другия главен герой във филма и собственик на ресторанта, в чийто двор нощува Халед. След тази среща се ражда едно красиво приятелство между двама напълно непознати, което доказва, че светът може и трябва да бъде едно по-добро място.

Кога: 22.09, събота, 16:00ч.
Къде: Дом на киното
Вход: билети тук

ИСТОРИЯТА НА КРИСТОФЪР РОБИН И МЕЧО ПУХ

Не е тайна, че тази екранизация накара широката публика да тръпне в очакване за момента на първата ѝ прожекция и има защо.

Любимата на няколко поколения история отново е толкова вълнуваща и пленяваща, макар и с нов прочит.

Кристофър Робин вече е затрупан от работа, нископлатен и изправен пред несигурно бъдеще мъж, чийто работен ангажимент толкова го е погълнал, че не му остава време за собственото му семейство. За щастие животът отново го среща с Мечо Пух и макар да са били дълго разделени, приятелството им отново се разпалва, напомняйки за дните на безгрижие и мечти. Лентата ще те потопи в красотата на едно истинско приятелство, в което ще видиш Прасчо, Йори, Тигър, Мечо Пух и Кристофър не в гората, а в самия Лондон.

Кога: 24.09, понеделник, 18:00 ч.
Къде: Дом на киното
Вход: билети тук 

БЯРКЕ ИНГЕЛС – ВРЕМЕТО НА АРХИТЕКТА

Друга от включените в Седмицата на скандинавското кино ленти идва право от Дания и проследява седем години от живота на Бярке Ингелс. На фокус е периодът 2009 – 2016 година, които побират в себе си богат набор от творчески процеси и безкрайни компромиси, свързани с работата и огромното желание на героя да завърши най-големия си проект досега.

Кога: 26.09, сряда, 18:45 ч.
Къде: Дом на киното
Вход: билети тук

Виж как да готвиш вкусотии тази есен.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *