5 филма в Дом на киното за есенните вечери

Хубавите филми са винаги добра идея

0 коментара Сподели:

Изпълнена с дълбоко интернационално присъствие, новата киноседмица ни очаква за близка среща с премиерите на цели четири заглавия, в селекцията на които влиза с гордо изправена глава и стабилното българско присъствие. До тази истина обаче ще добавим и още една сила, а именно старта на фестивала за документално кино Sofia Bitting Docs, Седмицата на китайското кино и второто издание на Седмицата на скандинавското кино. Избирай си…

МАНИФЕСТ

Побран в няколко изречения, сюжетът на „Манифест“ разглежда ролята на артиста в днешното общество. На фокус са поставени текстовете на футуризма, дадаизма, движението „Флуксус“, супрематизма, ситуационизма, „Догма 95“ и други артистични групи, пък и не само те.

Разглежда се вдъхновението на самостоятелните артисти, на архитектите, танцьорите, кинаджиите, всички онези воини на културата, които внасят цвят във всичко наоколо.

Сценаристът и режисьор на лентата Юлиан Розенфелд улавя с обектива си идеите на някои от най-вълнуващите автори и сглобява тринайсет колажа на артистични манифести, превръщайки ги в съвременен апел за действие.

КОГА: 28.09, петък 21:30 ч
КЪДЕ: Дом на киното
БИЛЕТИ тук 

3/4

Другата премиера тази седмица разглежда битието на талантливата пианистка Мила, която притежава целия потенциал пред нея да се разкрие сериозно творческо бъдеще. За жалост обаче баща ѝ се вълнува повече от пръстените на Сатурн, отколкото от нейните цели, а брат ѝ неуморно я разсейва, което със сигурност прави трудно изкачването на „стълбата“. Как точно се развиват плановете на Мила обаче, ще разберем в лентата, представяща портрета на семейството през последното им лято заедно.

КОГА 29.09, събота 19:15 ч
КЪДЕ Дом на киното
БИЛЕТИ тук

ЛЯТО С МОНИКА/SUMMER WITH MONIKA

Тази драматична любовна история изгрява на екрана като част от програмата на Седмицата на скандинавското кино. В урагана ѝ се завъртат наивният млад мъж Хари, който е вечно нещастен както в личния, така и в професионалния си живот, и Моника – повърхностната чувствителна красавица, в която е повече от лесно да се влюбиш.

Двамата са толкова угнетени от потискащия, деградиращ начин на живот на възрастните, че взимат решението да избягат от всичките отговорности и проблеми на града.

Спасителният кораб на младите влюбени се оказва една открадната лодка, а убежището – остров, на който заживяват свободни.

КОГА 30.09, неделя 19:00 ч
КЪДЕ Дом на киното
БИЛЕТИ тук

ПРОИЗВЕДЕНО В ИТАЛИЯ

Главният герой на лентата е Рико, един обикновен честен човек, който се бори очи в очи с живота, но съперникът му го удря под кръста, поставяйки го във възможно най-несигурната ситуация. Семейството, работата, бъдещето и чувствата на Рико биват силно разклатени. Толкова, че сценарият представя една изстрадана декларация за любовните отношения с родната страна, разказана с думите и музиката на Лучано Лигабуе през очите на главния герой.

КОГА 02.10 вторник 15:00 ч
КЪДЕ Дом на киното
БИЛЕТИ тук

СТАРИ ПУШКИ

Няма как да не включим в селекцията си поне едно от присъствията в Седмицата на китайското кино. „Стари пушки“ е филм, събиращ в кадрите си истинска крейзи история с млади гангстери с партийно потекло, железни правила, баснословно скъпи коли и, разбира се, дълбоки пекински кримки.

От всичко това обаче най-непрежалимият чар е този между стария Пекин и противоречивото лице на нов Китай.

КОГА 02.10 вторник 20:30 ч
КЪДЕ Дом на киното
БИЛЕТИ тук

Виж и селекцията ни от мрачни сериали, с които да посрещнеш есенните дни.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *