Късно ли е за изкуство в София?

Противоречията на света ще се сблъскат тази седмица в столицата

0 коментара Сподели:

София, наш малък Лондон. Знаеш, че обичаме слънчевите лъчи да ни галят в любимите местенца в столицата, сърцето ни да бие в нейния ритъм и да се губим за пореден път по заплетените ѝ артерии. Изкуството е огромна част от облика ѝ, но през последните години именно то неведнъж е разцепвало обществото на две. Затова се питаме, колкото и да е страхотно то, възможно ли е да е късно за него под сивите сгради и тъмните улици?

 "Страхотно, но късно" е темата на събитието, което ще ни върне смисъла в това да има изкуство.

От 15 до 21 юли ще станем свидетели на експлозията от вдъхновението на талантливи артисти, които ще изложат душите си на показ в Sofia Art Week.

Заедно с тях чрез разпалени дискусии, вълнуващи изложби и изпълнения ще предизвикаме себе си в търсене на промяната. А темата е вдъхновена точно от това – противоречието на нашия свят и фалша в него. Тези събития ни показват, че е възможно в толкова изкривена действителност да съществува чисто изкуство. 

Обективно и по коректен начин поставихме началото на творческата седмица с изложбата "Обективно (не)коректно/ Objectively (in)correct", съпроводена с магическия пърформанс "Златно безгрижие". Руският режисьор Олег Мавромати пък ни потопи в света на посткиното и арт-хауса, а на 17 юли ни предстои да видим премиерата на филма му в Дома на киното. 

Виж повече: Art walk: 5 галерии в Холандия, които да не пропускаш 

През останалите дни от седмицата преоткриваме собствените си граници с изложбата "Двойственост/ Duality", която ще преобърне представите за всичките ни възприятия, знания и най-вече – за реалността. Визуалните артисти към нея идват чак от САЩ, за да сблъскаме заедно с тях културните си различия и да ги превърнем в едно цяло чрез изкуството. Серия от лекции All rights reserved, още куп изложби и една вълнуваща премиера ни очакват тази седмица на Sofia Art Week. А финалната ни точка е в "КвАРТал" на ул. "Триадица".В събота тя се превръща свободна само за изкуство и ще закрием вдъхновяващата седмица с музика от берлинския Dj Goro. 

Виж повече: Домът на артиста

София е страхотна, а изкуството е черешката на тази сладка градска торта. Вярваме, че никак не е късно то отново да стане основният фактор за нейния облик – много отвъд модерните сгради, които никнат като гъбки из нея. Затова се впускаме в приключението, наречено Sofia Art Week, и заедно с организаторите Æther ще върнем творческия облик на любимия ни град. Още за събитията ще откриеш ето тук.

Нощта е млада, София е будна, а за изкуство никога не е късно. Идваш ли? 

Кои цветове да носиш това лято? Разбери в нашето видео

Кои са бюти тайните ни в София? Гледай ето тук 

Къде са най-вкусните коктейли? Виж в специалната ни селекция от барове 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *