София расте и хубавее с всеки нов изрисуван калкан

Живеем в град, в който изкуството е буквално навсякъде около нас

0 коментара Сподели:

Графити има още в древността и вероятно ще има до последния жив фен на „Локото“. Но от всеки фалос изкуство не става, нали. Движението, белязало поп културата, се ражда в края на 60-те по улиците на Филаделфия с тагове на генгста драскачи. Следва Ню Йорк, а през 80-те и Европа е залята от аерозол, хип хоп и брейк. Днес показваме стрийт арт в музея и дори го продаваме, за справка – саморазрушилият се Банкси за милиони. В Сингапур ще ядеш бой с пръчка за надпис, но нашата София расте и хубавее с всеки нов изрисуван калкан.

Преди да се захване с улично изкуство, което преобразява запуснато градско пространство, французинът Жулиен дьо Казабианка е разследващ журналист, собственик на джаз клуб и режисьор. У нас, като част от глобалната си серия Outings, той претвори стената на Зала „България“ с детайл от картината на Дечко Мандов (1881–1969) „Глава на дете“ и калкана на ул. „Сердика“ 5А – „Глава на жена“, в оригинал на Никола Петров (1881–1925), и двете от колекцията на СГХГ.

1. ул. „Сердика“ 5А

2. Зала „България“ 

артист: Жулиен дьо Казабианка

Още с откриването си Five High, първият закрит скейт парк в Софето, даде пространство за братското графити изкуство. Тогава се развихри и първият SAT fest, организиран от Атанас Леваков, в който знайни и незнайни родни таланти сложиха маските и изпъстриха стените. Оттогава всяка година има попълнения и нови акции.

СКЕЙТ И СТРИЙТ КУЛТУРАТА ВЪРВЯТ ДЪСКА ЗА РЪКА

3. ул. „Владайска“ 4

Снимка: Михаела Драганова

С повечко любов и въображение можем да наречем стената на бул. „Мария Луиза“ 11 софийския 5pointz, иконичен графити спот в Куинс с кофти съдба. В нашия случай имаме десетки тагове на едно място и най-доброто засега – стено- пис от Bozko. Срещу betahaus в Лозенец пък се мъдри един чуден проект на Graffopost.

4. бул. „Мария Луиза“ 11

артист: Bozko и др.

5. ул. „Развигор“ 6

артист: To4kaspot

Агентите от квАРТал също имат мисия да намират решения на градски проблеми чрез изкуство. В този дух на последното издание на феста няколко спота в един от най-автентичните райони на столицата осъмнаха в нова кожа. „Прегръдката“ на Nasimo е на ул. „Бачо Киро“ 29 и е вдъхновена от човешките взаимоотношения. На калкана на Пожарната пък са се разписали хората от 140 Ideas (Yeto, Jermain и Teleto), с огромен респект към супер рисковата и социално значима професия на огнебореца.

ВЪТРЕШНИЯТ ПЛАМЪК НИ ПОКАЗВА ВЕРНИЯ ПЪТ

6. ул. „Бачо Киро“ 29

артист: Nasimo

7. ул. „Искър“ 24

артист: 140 ideas

„Момичето с жълтата рокля“ (и каската под ръка) отскоро оживява стената над Skaptobarа на „Искър“ 11А. Мащабният стенопис е дело на пловдивския артист Stern, автор и на повечето графити в Капана, плюс още стотици рисунки из целия Пловдив и страната (по- следно се разписва на панелка в Лом). Димитър Механджийски, както е по паспорт, се занимава с графити от 2004 и вярва, че

рисуването е призвание, което прави хората щастливи заради свободата да виждат отвъд. 

8. ул. „Искър“ 11А

артист: Stern 

Снимка: Владимир Груев

Urban Creatures от години се вихрят в района на Подуяне и с помощта на общината в квартал „Хаджи Димитър“ цъфнаха разкошни големи рисунки на над 10 панелки от артисти като Etam Cru, Bozko, Goat и много други. Мотото им продължава да е Souls in Walls и последно дадоха душа на стената на 42 ОУ с творбата Full Exucubization на поляка Kшищоф Сируч (Proembrion). Върху новопостроена сграда (ул. „Док- тор Албърт Лонг“ 10) миналото лято последно се разписа и Nasimo с Memorial.

ЕДНА СТЕНА, ЕДНО СЕМЕЙСТВО, ЕДНА ЛЮБОВ

9. кв. „Хаджи Димитър“

артист: Nasimo 

Виж къде можеш да намериш всичко интересно от дизайна.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *