Ашрамът в душата

Спокойният ум сътворява чудеса

0 коментара Сподели:

Въпреки че се занимавам с йога от осем години и преподавам от една, едва миналия месец направих първото си посещение на йога ашрам – един от символите на това древно тайнство йога. Ашрамите са могъщ символ на Индия, а думата ашрам на санскрит означава „тежък труд, покаяние, строгост, простота“. Може би точно така си го представях и аз и поради тази причина винаги щом някой споменеше, че е бил в „Aшрам”, съзнанието ми отхвърляше концепцията за посещение на това място за уединение и… тежък труд.

Думата ашрам се използва за обозначаване на мястото, където живее духовен водач, или гуру. 

Това са уединени места, отделени от останалия свят и посветени на духовни практики, като медитация, сева, карма йога, мауна (мълчание или тишина) и други. В Индия има хиляди ашрами, някои от които са класически и в тях битовите условия са доста аскетични, а други са в по-голяма степен ориентирани към туристите.

Трудно може да се опише това, което трябва да се усети и преживее. Единственият начин да опиша как се чувствах там е, като кажа, че се чувствах себе си, но не себе си по този начин, по който се чувстваш, като постигнеш някакъв успех на работа; не по начина, по който се чувстваш, когато отидеш в мола и си купиш супер яката рокля на огромно намаление; не себе си, когато срещнеш някой супер готин мъж и нещо ти затрепери под лъжичката – не това себе си. Също така не това себе си, което чувстваш, когато в работата ти нещо не върви; не това себе си, което чувстваш, когато излезеш със супер якия пич, с яката рокля, а се окаже, че той няма сериозни намерения към теб – не това себе си. А онова себе си, при което си в мир, а душата и тялото ти са едно.

Системата от практики в ашрама са предназначени да вкарват ума в спокойно и медитативно състояние и увеличават способностите му да остава такъв и в ежедневния живот.

Чрез сева йога, или безкористното служене, човек се учи да дава от сърцето си безусловно, безвъзмездно и без очаквания за благодарност или друг резултат. Практикуването на сева дава усещане за хармония и мир със заобикалящия ни свят. За разлика от сева, при която все пак целта е да се постигне определен резултат – да изметеш, да сготвиш и пр., чрез карма йогата, или йогата на действието, се цели пречистване на егото и изчистване на желанията. Там отсъства всякаква привързаност към резултата. Затова на практикуващия карма йога може да му се наложи да измие прозорците например, а след него на друг практикуващ – да измие отново същите прозорци. Карма йога е особено подходяща за действени личности, такива, изпълнени с енергия, които са по-склонни да действат, отколкото да се отдават на съзерцание и абстрактно мислене. В ашрама мен, като един крайно ментален човек, разчитащ винаги на главата си, ме пращаха в кухнята да чистя тиква, да режа тиква, да чистя на тиквата семките и прочие тиквени работи.

Системата от практики в ашрама са насочени да фокусират ума и увеличат концентрацията му, за да не скача от мисъл на мисъл, предизвикваща емоция след емоция, с други думи да не тича като куче след кокал. И тогава същият този ум е способен да сътворява чудеса.

Йога за ума, духа и тялото

Шест вида йога и къде да ги практикуваш

Последвай Instagram профила ни и разбери пръв какво се случва в града

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *