Спасов и Шопов за кавал и оркестър

Космос от музика и двама нечовешки добри герои

0 коментара Сподели:

Казват, че понеделниците трябвало да стартират вдъхновяващо, за да ти тръгне седмицата. Ето я и нашата свръхдоза вдъхновение по този повод – космос от музика и двама нечовешки добри герои, които я създават. Иван Шопов и Теодосий Спасов! 

Срещаме джаз иконата и майстора на електронния звук, за да ни разкажат как са успели да се намерят по средата на Вселената и да създадат един вливащ се директно в душата албум, който няма да те остави безразличен. Третият им общ проект е вече готов, носи името InFusion и съдържа 10 трака, които са с мултижанровия дух на лайв концертите, които двамата музиканти изнасят през последните две години в България и чужбина.

Минималистичен джаз, потопен в електронна атмосфера и съчетан с фолклорни елементи, който е еволюирал в студийна версия.

Слушаме ги на 24 ноември в Пространство 108 (бул. "Раковски" 108, София) премиерно, а след това албумът ще бъде наличен и онлайн от www.shop.ivanshopov.com, както и в избрани музикални магазини.

Спомняте ли си как се роди вашият инструментален проект?

ИВАН: Беше дошло времето да пробваме нещо, което да ни отведе в посока светлина и преливане на жанрове.

ТЕО: Много естествено и непосредствено стана, сякаш се е случило много отдавна.

Сякаш хората около мен започнаха да изпитват нужда от завръщане към корените си. Музиката като вашата вдъхновява подобни стъпки още повече. На какво смятате, че се дължи това?

ИВАН: Според мен това се дължи на нуждата на младите да намерят своята идентичност в света, който живеем сега – пълен с информация и прекалено много избори.

ТЕО: Това се дължи на новото преоткриване на природата и на човешките качества. Може би

новото поколение се стреми към по-голяма човечност, уморено от възрастните, част от които е водило войни, а друга – такива, които продължават да ги водят.

На път е третият ви общ проект. Разкажете ни малко повече за идеята, преди да стане албум. Кой и кое ви вдъхнови?

ТЕО: Мен лично ме вдъхновиха срещите със сродни души и музиканти, които се движат в същата посока на нашата заедно с Иван. Музиканти, които кръстосват жанровете без комплекси и без притеснения и даряват своите съвременници с истинска музика, зад която стоят, без дори да се отдават на комерса.

ИВАН: Вдъхновението дойде от желанието да се срещнем с музиката по нов начин, без претенция и с изцяло чисти намерения за създаване на музика от сърце.

Кои са останалите съмишленици, които включихте в проекта?

ТЕО: Това са Мино Синелу от Мартиника, живеещ в Ню Йорк и пътуващ по целия свят. Той е свързан с големите имена като Майлс Дейвис, Джо Завинул, Стинг и много други. Рут Майер, която е от Скандинавия, Норвегия, родена на север и дарена с невероятен глас. Тя се опитва винаги при пеенето си да подчертава своя произход и музиката откъдето е. Гжех Пьотровски – един от стълбовете на съвременния полски джаз. Той е една много авантюристична личност и е готов на най-изненадващи решения в областта на музиката и сродяването с музиканти от целия свят. Ерик Трюфа, който е известен френски тромпетист, познат на българската публика и любим музикант, който се извисява със своя маниер на свирене, своята съвременна музика и колаборациите, които прави.

ИВАН: Димитър Бодуров е пианист творящ в Амстердам, завършил джаз композиция в Ротердам, създател на фестивала Radar във Варна, дългогодишен колаборатор с Тео и от скоро и с мен. Момичетата със страхотни гласове и сърца – "Авигея", с които издадохме албума "Канатица" през 2017. Канадския барабанист Мерлин Еторе, с когото се познаваме от няколко години, но отскоро творим заедно и имаме проекта MONAD. Иван Андреев се включи в албума последен, но изсвири страхотен груув на барабани за композицията с Ерик Трюфа. ASA пък е един от най-талантливите млади английски електронни продуценти и музиката му обикаля света, преминавайки в няколко стила, правейки колаборации с Koan Sound, Culprate и др. нашумели имена.

Вливане в какво е този албум?

ТЕО: Вливане на енергии, вливане на идеи, на нови провокации, които след реализацията на този албум ще ни отведат към следващата наша крачка.

ИВАН:

Вливане в сегашния момент, оглеждайки се за себе си и търсейки най-прекия път до там.

Вливане в музиката на различни поколения и школи, без да се губим в календара.

Коя е пресечната точка между електронната музика и джаза, между електронната музика и фолклорните елементи?

ТЕО: Електронната музика в мисълта и ръцете на Иван Шопов е като онази палитра, от която си избираш боите, за да нарисуваш с четка своята живописна картина, и там някъде се намира фолклорът, намира се и джазът.

ИВАН: Електронната музика е много гостоприемна за различните жанрове и може да поеме много най-различни посоки. За мен пресечната точка е там, където джазът и фолклорът не стоят маниерно залепени върху електронните звуци, за да ги направят по-живи, а напротив, двете палитри рисуват една и съща картина с нейните общи композиционни и естетически качества.

И двамата се движите на ръба на много музикални стилове. Кои са тези, в които се чувствате най-много себе си?

ТЕО: Зависи от средата и настроението ми. Ако всичко е комфортно около мен, не се замислям как се нарича стилът, в който се движа.

ИВАН: Аз се чувствам най-добре в стилове, които ме карат да се издигам десет сантиметра над земята и да губя връзка с времето и пространството. Трудно мога да посоча стил, по-скоро се вглеждам в емоцията.

Кой е най-важният момент от кариерата ви досега?

ТЕО: Най-важният момент е раждането ми от моята майка.

ИВАН: Достигането до сегашния момент.

Кои са артистите в миналото и в настоящето, които са повлияли върху музиката, която правите?

ТЕО: О, те са много. Това са световни откриватели в музиката. Аз напоследък слушам такива откриватели. Разбира се и съвременници, но все по-трудно става да чуеш откриватели в XXI век. В повечето случаи се срещаш с парафрази, с някакво копие, което ни напомня за откривателите и с такива много добре и много качествено изработени реплики, но

все по-трудно стана да откриваш недокоснати места в музикалното изкуство.

ИВАН: Аз слушам съзнателно музика от много малък и през годините съм обиколил почти всички стилове музика, от най-мрачните метъл албуми до най-нежния бразилски джаз и боса нова. От всичко съм попил нужната информация и вдъхновение, с които да създавам музика без граници. Бих могъл да изброя над 200 имена на групи и музиканти, които са ми повлияли и продължават да го правят и сега…

Какво слушате напоследък?

ТЕО: Напоследък слушам, и то доста често, а дори може би ще ви прозвучи доста егоистично – InFusion.

ИВАН: InFusion, Kanatitsa Remixed (скоро ще можете и вие да го слушате) и още няколко албума в процес на завършване.

Някои казват, че музиката е терапия за душата. Вие преживявали ли сте свои вътрешни катаклизми чрез нея?

ТЕО: Наистина музиката е лек и не знам какво щях да правя в този живот без музиката и как щях да преживявам всички онези проблеми, които са, като се започне от битовите и се завърши до социално-политическите. Добре, че я има музиката.

ИВАН:

Без музиката на няколко пъти щях да объркам посоките, но благодарение на нея съумявам да лекувам себе си, както и някои от хората покрай мен.

С какво друго глезите душата си освен с музиката?

ТЕО: С приятели.

ИВАН: С разходки в природата.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *