5 типа книгомани, които всички познаваме

А твоят типаж какъв е?

0 коментара Сподели:

Всички имаме поне един приятел, който буквално не може да живее без книги. Когато обаче самият ти си такъв, се заобикаляш със себеподобни, с които да обсъдиш поредния обрат в романа.

Независимо дали ги намираш в книжарницата, на книжен клуб или в библиотеката, тези книгомани имат свои характерни черти, които ги правят още по-очарователни. Дали и ти се разпознаваш сред тези пет типажа?

Скромният читател

Този интроверт е толкова тих, че може дори и да не го забележиш. Огромният му вътрешен свят не позволява да се разсейва с празни приказки и затова се концентрира върху сканирането на страниците. Скромността е отличителна черта на този тип хора, защото обикновено са изчели купища книги, но това се разбира само от няколкото точни и смислени думи, които казват (ако решат да говорят).

Самохвалкото

Тук пък имаме другата противоположност. Реши ли да се включи в разговор, самохвалкото трябва да даде да се разбере, че може да изчете цялата поредица на Дж. Р. Р. Мартин за час, че чете „Записки под възглавката“ на оригинален японски и вече има петнайсета теория за смъртта на Дъмбълдор. Ясно е, обичаш да четеш, и то много!

Нощният читател

На кого му трябват отговорностите на реалността, когато е излязла седмата част за Хари Потър?

За този читател нищо друго не съществува освен светът на книгата. Нито сън, нито храна, нито работа има значение. За него четенето е маратон, така че здравата си загазил, ако искаш да го догонваш.

Приказливецът

Този типаж наподобява Самохвалкото, но с тази разлика, че не е толкова начетен като него. За сметка на това може да приказва за една книга с часове. Няма значение дали той я е прочел, дали ти си я прочел, или някой друг я е прочел. Междувременно може и да ти каже кой е убиецът в кримката, която си започнал, но не го прави нарочно. При приказливците емоцията често надделява и вълнението е повече, отколкото могат да понесат.

Читател в паралелни светове

Всички имаме поне един познат, който зачита няколко книги наведнъж и ги чете паралелно. Той просто мисли „извън рамките“ и не може да бъде заставен да прочете само една книга от кора до кора. В един ден е в настроение за фантастика, в друг иска да започне трилър, след което решава, че му трябва наръчник за езика на тялото. Макар да е непредсказуем в избора си или точно затова, този читател има богата обща култура, която би оставила дори водещия на „Стани богат“ с пръст в уста.

Още книжни класации и коментари виж тук

Ето и една градска приказка за селския живот

Три стихотворения, с които да погалиш есенното си настроение

Какво се случва в града? Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *