5 забележителни книги за всеки фен на медицинските сериали

Ако и ти си фен на произведенията с медицинска тематика, продължавай да четеш

0 коментара Сподели:

Сериалите на медицинска тематика отдавна владеят зрителското внимание по света. Достатъчно е само да се сетим за „Болница на края на града“ или пък „Клиника на третия етаж“. А колко ли милиони чифта очи очакваха поредния епизод на „Спешно отделение“ и „Анатомията на Грей“? У нас истински хит е „Откраднат живот“, който връща интереса към лекарската професия и поставя акцент върху отговорността.

Ако медицинската тематика и безспорно голямата доза човещина, която върви ръка за ръка с нея, ви е станала любима, ето няколко книги, които ще ви поразят.

1.       „И дъхът стана въздух“, Пол Каланити

Един млад неврохирург разказва разтърсващата си лична история на онкоболен. Тези мемоари крият силата на духа, като пресъздават една романтична ода към съпругата и малката му дъщеричка. Но не се заблуждавайте – това не е поредната лигава мелодрама. Брилянтното писане с много талант и искреност задължително ще остави следа в съзнанието ви и ще ви накара да се замислите за живота и смъртта. Каланити прави изводи не само от личния си живот, но и от отношенията си с пациентите, като дава ценни съвети от сърце.

2.       „Анатомията на Грей. Наръчник по изцеляване чрез любов“, д-р Сидни Херън

Дори и да сте сред малцината, които не са гледали сериала „Анатомията на Грей“, този хумористичен наръчник ще ви е от полза. Доктор Сидни Херън предлага решения на ежедневни проблеми, в които всеки е изпадал, под формата на смехотерапия. За нея важното е да се възползваш от момента и да действаш СЕГА, когато се колебаеш – гушни някого, а безкрайните анализи остави за после. Животът е толкова просто нещо!

3.       „Кома“, Робин Кук

От хумора минаваме рязко към психотрилъра на медицинска тематика. Доктор Робин Кук успешно съчетава медицинските факти и открития с фантазията си, така че да поддържа както вниманието на обществеността към технологичните възможности на съвременната медицина, така и произтичащите от тях етични проблеми, свързани с генното инженерство, инвитро оплождането, финансирането на научни изследвания и специализираните болници, трансплантацията на органи, използването на стволови клетки и др. Много от романите му са били в списъка на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“. Книгите му са продадени в близо 100 милиона екземпляра.

4.       „Записки на младия лекар“, Михаил Булгаков

Този цикъл с разкази на руския класик ни представя преживяванията на току-що завършил специалист, който започва практика в далечна губерния. В днешния свят на модерната медицина лекарите се лутат сред бумащина, терминология и сложни казуси, а Булгаков ни напомня, че най-трудно е да вземеш решение на мига и да направиш всичко по силите си за един човешки живот.

5.       „Знахар“, Тадеуш Доленга-Мостович

Тази жизнеутвърждаваща класика с множество обрати повдига въпроси за дълга и морала на един лекар. Дали дипломата е достатъчна, за да се помага на хората, или трябва да има нещо повече? Човек има ли нужда от много пари, или насъщният хляб, топлата дума от близък човек са достатъчни, за да осмислят дните му? Има ли ненаказано добро и какво е мерилото за справедливост?

Още книжни класации и коментари виж тук.

Приготвили сме ти и още едно интересно четиво за студените дни.

Последвай ни в инстаграм за всекидневна доза вдъхновение.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *