Родени да тичат

Как да го направиш, като нямаш зад гърба си нищо

0 коментара Сподели:

Има много хора, които нямат зад гърба си нищо. Какво значи да имаш нещо зад гърба си? Означава родителите ти да са доктори и ти да станеш доктор или юристи и ти да станеш юрист, или хлебари, или музиканти и т.н. Означава например също, че в семейството ти е имало любов и разбирателство, хармония и взаимно уважение и ти носиш това своеобразно „наследство“, тоест не да го носиш, а то да стои зад гърба ти.

Когато нямаш нищо зад гърба си обаче, какво? Когато зад гърба си усещаш само хлад и празнота, тогава? Истината е, че няма как да нямаш нищо зад гърба си.

Винаги, винаги зад гърба ти стои нещо, просто трябва да откриеш какво е то, какво е ценното в него и да усетиш силата му.

Особено затруднена е ситуацията, когато усещаш, че зад гърба ти няма нищо, а ти си избрал професия, която предполага много тежест, например адвокатската или лекарската. Ей така, напук на всички, защото можеш и знаеш, че можеш. Е, да, ама то само с можене не става. Тогава какво, какво да сложиш зад гърба си?

На първо място би могъл да сложиш зад гърба си много падане и ставане.

Би могъл също така да сложиш зад гърба си много достойнство.

Също така например можеш да сложиш много от така нареченото „непреклонно намерение“.

Всичко това и още каквото друго можеш да сложиш, ще бъдат твоите корени, твоята котва. Всичко това ще бъде твоят гръб.

А и още нещо можеш да сложиш, разбира се, може би най-важното. Всеки път, когато някой се усъмни в теб или му се стори, че ти липсва „субстанция“, че нещо ти липсва, самочувствие, самоувереност, не знам какво… нещо, но ти въпреки всичко се справиш (изправиш), ще пускаш корените си още по-дълбоко. Защото, нека бъдем реалисти, всеки може да се откаже от всичко, но не и ти. Всеки може да се откаже от всичко, но не и човекът, който знае цената на стъпките си.

И така, за разлика от хората, които застават на старта подготвени, ти ще застанеш на старта „бос“, като бягащите племена от племето тараумара, известни още като рарамури, което означава „бягащи хора“. Това е уникална общност, живееща в каньоните на Мексико, за която тичането е като дишането. Същите тичали боси или с леки сандали, а днес същите тези хора от племето тараумара надбягват маратонци и олимпийци. Хората от племето тараумара са вдъхновили журналиста Кристоф Макдугъл за книгата му „Родени да тичат“. Бягащите племена от племето тараумара владеят едно непознато изкуство и от векове практикуват техники, които им позволяват да пробягат по няколкостотин мили без почивка, изпитвайки удоволствие от всяка крачка.

Така че, ако и ти си от хората, които нямат нищо зад гърба си… тогава тичай и  когато застанеш на старта един ден, зад гърба ти ще бъдат твоите стъпки. Защото, както казахме, не е съвсем възможно зад гърба си да нямаш нищо, просто трябва да разбереш какво е това нещо, което стои там, какво е твоето наследство и какво се крие в него, дори на пръв поглед да ти изглежда неразбираемо. 

Има неща, от които не можеш да избягаш.

Виж как да намериш своя оазис насред офиса.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *