Успехи, провали и много завои: Волен Вълков от Enhancv

Говорим си с един от менторите на образователната програма YOUTH EMPOWERED

0 коментара Сподели:

Волен Вълков е един от тримата основатели на платформата за създаване на автобиографии Enhancv. През последните години редица родни и световни медии отчетоха приноса на софтуера, целящ да наложи нов, много по-точен формат за кандидатстване за работа, и факта, че вече над 400 хиляди човека от цял свят са успели да си намерят работа, при това в глобален план (част от които в компании като Facebook, Spotify и др. – бел.ред.).

И днес е наш ред да го направим. Срещнахме Волен сред менторите на образователната програма YOUTH EMPOWERED и преди да те подканим да се вслушаш в съветите му за успех, решихме да си поговорим за него.

Успехът е "нещо, което по-скоро можеш да почувстваш, отколкото да постигнеш"

За успеха е нужен много труд, но понякога и една ръка, която организаторите на образователната програма за младежи Youth Empowered, "Кока-Кола България", в партньорство с "Джуниър Ачийвмънт", са напълно готови да подадат на мечтите, затова канят всеки желаещ да намери правилната посока към личния си успех, да се включи в безплатната платформа за развитие на youthempowered.bg.

Да речем, че в началото стои онлайн платформа за обучения и кариерно ориентиране като YOUTHEMPOWERED (youthempowered.bg), а в края е върхът, какво има по средата според теб?

Освен успехи и провали има и много завои. Завои, по които трябва да тръгнем, нови знания, които трябва да придобием, и виждания, които трябва да променим. Както се казва в една книга – трудното нещо на трудните неща е, че няма точна рецепта за тях. Тоест много неочаквани неща в много забързано време.

Ти стана част от менторите на образователната програма YOUTH EMPOWERED, интересно ми е какви са първите три съвета, които даваш на младежите?

Първият е може би, че те самите могат да си дадат най-добрия съвет. Според мен се изисква много време и усилия, за да разбереш какво искаш. Още повече какво си готов да дадеш, за да го постигнеш. Оттам нататък всичко зависи само от нас. Рядко някой друг ще се погрижи за резултатите. Трябва да сме готови да учим постоянно, да променяме себе си или да се възползваме от ситуациите дори когато ни се струват нечестни и невъзможни. Последно може би –

да се наслаждаваме на пътя, а не какво ще получим накрая. В крайна сметка никой не си е тръгнал с нещо от този свят.

Какви са предимствата и недостатъците на това да започнеш кариерата си тук и да не си част от статистиката за икономически неактивните млади хора?

Разглеждайки CV-та всеки ден, мога със сигурност да кажа, че тук има огромна дупка за талант и съответно възможности за развитие. Освен това в момента се случват толкова много неща, чрез които човек може да натрупа опит. Недостатъкът е може би, че невинаги това, което правим, носи резултати или полза на някого.

Няма как да не те попитам за Enhancv и впечатляващата автобиография като първа стъпка към успеха – какви са съветите, които даваш в тази насока?

Тук може доста неща да се кажат, но според мен най-важното е да не се следват стандарти или недоказани мнения. Тоест ако нещо за вас е опит, но го няма в трудовата ви книжка, не значи, че не сте научили нещо или не може да бъде в CV-то ви. Също CV-то невинаги е място само за успехи и резултати – да, те са ключови, всеки трябва да опише какво точно е постигнал, а не какво е “трябвало да прави”.

Но най-добрите кандидати имат често CV-та, които не са пълни с високи позиции, добре звучащи проекти и шарени референции. В тях има неща като провали, уроци, които са научили, книги, които са прочели, и неща, с които се гордеят.

HR-ите масово използват социалните мрежи за набиране на персонал, мислиш ли, че този начин на подбор може да обезсмисли ролята на CV-то?

Възможно е, но според мен ние винаги ще имаме проблем, опознавайки и разказвайки за нас и нашия опит, дори и това да не е на CV. Истината е, че HR-ите от години разполагат с всякакви “оръжия” за набиране на персонал и почти всички бизнес решения в тази област са фокусирани към тях. Така че пазарът и възможностите са огромни, ако помагаме повече на хората, отколкото на бизнеса.

Какви са качествата, които трябва да развиват младите, ако искат някой ден да бъдат отличени като бизнес лидери точно като теб (Волен беше отличен в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation – бел.ред.)?

Осъзнатост и bias към действия и резултати.

Можеш ли да синтезираш в няколко думи какво е успехът за теб?

Хмм… ами със сигурност не е крайна точка – по-скоро е нещо, което може да почувстваш, отколкото да постигнеш. За мен може би са моментите, в които се развиваме, но и даваме реална стойност на другите.


За Youth Empowered:

YouthEmpowered стартира за първи път в България през 2017 г., като кампанията е част от глобална програма, която се провежда в 28 страни по света и вече втора година подпомага борбата с икономически неактивните млади хора у нас. Системата на „Кока-Кола“, в ролята на най-предпочитан работодател сред студентите в България за 2017 г., в партньорство с "Джуниър ачийвмънт България", дават старт на кампанията през миналата година, като успяват да достигнат до 450 младежи от 8 града. Няколко месеца по-късно YouthEmpowered е в 13 населени места в България, 2850 младежи са станали част от платформата и 92 ментори – преподаватели от университети, познати лица от телевизионния екран, млади предприемачи, ръководители на неправителствени организации и хора от бизнеса са припознали каузата за по-добро бъдеще на младежите за своя. Въпреки тревожната статистика на Евростат, която сочи, че повече от 25% от младежите у нас са икономически неактивни, 1262 са часовете, които доброволци са отделили от личното си време, включвайки се в кампанията YouthEmpowered.

Освен активната работа с преподаватели и младежи от цялата страна образователната кампания стартира и първата в България онлайн платформа за обучение и кариерно развитие на млади хора: youthempowered.bg. Всеки регистрирал се може да се възползва от професионално разработени обучения, достъп до ментори от различни сфери, иницииране и участие в дискусии и модели за самостоятелно усъвършенстване и развитие. На youthempowered.bg младежите могат да развиват различни личностни и бизнес умения, както и да се възползват от практически съвети за създаването на първата си автобиография, механизми за подготовка при интервю за работа, как да откриват онлайн свободни работни позиции и още много. 

В рамките на YouthEmpowered на 16 ноември 2018 г. бе организирана и първата образователна конференция „Жадни за знание“. Конференцията бе отрита г-жа Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика, а менторите на YouthEmpowered изнесоха 8 вдъхновяващи презентации пред младежите, на които тепърва им предстои да направят първите крачки по своя кариерен път. Събитието бе разделно на три основни панела: „Разкрий потенциала си“, „Първата стъпка е най-трудна“ и „Ние всички все още се учим“, а сред лекторите бяха влогърът Крис Захариев, тв водещата Евелина Павлова, лицето на българския TEDx – Деси Бошнакова, любимецт на тийнейджърите Мишо Стефанов и Волен Вълков от Enhancv. Съвети за бъдещите предприемачи бяха дадени от Вера Петканчин от Junior Achievement, а директорът „Човешки ресурси“ на Кока-Кола Хеленик България – Анна Габровска, сподели повече за изграждането на работни навици.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *