Най-странните и разпознаваеми режисьори

Топ 5 на творците, които лекуват собствените си депресии и обсесии чрез филми

0 коментара Сподели:

Наясно сме, че арт хората са леко чалнати в много отношения, но може би точно затова изкуството, което правят, е толкова ценно, интересно и различно.

Подбрахме пет примера за режисьори, които използват филмите си за лекарство. Някои от тях се борят с депресии, други с обсесии, трети са просто сранници, които прехвърлят нестандартните си идеи на големия екран.

Ларс фон Триер

Ексцентричният датчанин редовно скандализира публика и критици със своите филми. Той неведнъж е споделял, че страда от депресивни състояния, и единствено филмите, които прави, го вадят и му помагат да намери смисъла. Неговото „освобождаване“ от собствените негативни емоции и идеи води до „натоварване“ на аудиторията. Резултат често са зрители, които излизат от киносалоните по средата на филмите на Ларс фон Триер, реагирайки физически на някои от филмите, и много противоречиви мнения относно творчеството му. Едно е ясно – всеки е чувал за Antichrist, Melancholiaи Nimpfomaniac, но не всеки има смелостта да ги изгледа.

Дейвид Линч

Създателят на супер странния сериал TwinPeaks, както и на жанровите миксове BlueVelvet,MulhollandDrive” и WildatHeartняма как да създава WTF(Какво се случва) филми, ако самият той не е малко или повече луд. Линч е всестранно развита личност отвсякъде. Той рисува, дори първоначално възнамерява да стане художник. Освен това композира музика и има 3 студийни албума. Всяко изкуство, което Линч създаде, е а ръба на лудостта и насилието. Именно това го прави гениален, неподражаем и, разбира се, противоречив.

Ако и ти си фен на непредвидимите филми с обрати, предизвикваме те да гледаш филмите на Дейвид Линч.

Алехандро Ходоровски

Не толкова познат на широката публика и икона за ценителите на нестандартното кино, Ходоровски заслужава своето място в топ пет на странните режисьори. Психеделичните и сюрреалистични TheholyMountain, ElTopoи SantaSangreзагатват вселената на Ходоровски и неговия ексцентризъм. Освен режисьор той е писател, актьор и композитор, а философията, мистиката и окултизмът са негова страст. Именно езотериката и магиите са неразделна част от живота на Ходоровски още от ранна възраст. Това си личи от цялото му творчество, допълва и обяснява странностите му.

Препоръчваме TheholyMountain само за най-смелите, които ще имат търпението да вникнат много надълбоко в идеите на Ходоровски.

Тим Бъртън

Безспорно филмовият свят, който Тим Бъртън създава, е магически. Той е едно непораснало дете, което мечтае и реализира сънища на филмова лента. Това няма как да се случи, ако самият режисьор не е малко чалнат. Всичко около Бъртън е странно – от външния му вид, през персонажите във филмите му, до прекрасната му вече бивша съпруга Хелена Бонам Картър.

Филмите на Бъртън са колкото мрачни, толкова и позитивни – един микс от приказност и мрак. EduardScissorhandsи SweeneyToddса само за ценители, а по случай предстоящите празници препоръчваме TheNightmarebeforeChristmas.

Педро Алмодовар

Почти без изключения персонажите във филмите на Педро Алмодовар са жени. Историите са за силни, независими представителки на слабия пол, които се борят с живота и съдбата си. Именно творчеството на Алмодовар разбива стереотипите за „слабия пол“. Обсесията на Алмодовар към жените има своята причина. Отгледан от жени във фаза, когато мъжете са малко вследствие на Втората световна война, испанецът, койтo не крие хомосексуалността си, запечатва възхищението си от жените на кинолента.

Червеният цвят е запазена марка в творчеството на Алмодовар, а ако все още не сте гледали негов филм, започнете с Volverи BrokenEmbraces. 

Виж кои са най-добрите филми за 2018.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *