БГ сгради с роли в Холивуд

Кои са родните архитектурни творения, увековечени в американските филми

0 коментара Сподели:

София отдавна се е превърнала в екшън-филмовата столица на Европа с безброй блокбъстъри, заснети по нашите улици, докато действието се развива в Лондон, Ню Йорк или Багдад. Понякога обаче в изблик на креативност американците даже намират роли на нашите сгради, често тотално различни от ежедневното им приложение.

Ето най-фрапиращите случаи:

„Свети Александър Невски“ в Hitman

В тъповатия екшън 2007 Hitman храм-паметникът участва в ролята на руско полицейско управление, което става обект на атака с хеликоптер – директно с тежките картечници през прозореца. Това не е първата роля на „Свети Александър Невски“ в киното – църквата дебютира на екран като вилата на лошия в Bloodsport 4: The Dark Kumite, само че там изглежда сякаш се намира някъде високо във Витоша. Не сме сигурни кое от двете е по-тъпо.

НДК в Command Performance

София редовно играе Москва във филмите, но тук фантазията на кинаджиите се е развихрила съвсем – НДК е някаква арена за театрални представления към руския парламент. Сюжетът също разцепва мрака: лошите нападат концерта и избиват цялата група, в която свири Долф Лунгрен, а той тръгва да отмъщава. Групата се играе от D2, а Чичо Долф е даже режисьор.

Паметникът на Бузлуджа в Mechanic: Resurrection

Летящата чиния на връх Бузлуджа отдавна е любима фото дестинация за чужденците, но за първи път някой й намира приложение във филм. В случая тя е реликва от соца, превърната от търговец на оръжие в база за подводници. Да, точно така, няма грешка – просто в тази киновселена паметникът е кацнал на един хълм до Варна. Интериорът пък е дигитално възстановен до предишния му блясък, с големия сърп и чук на тавана и всички екстри. Жалко, че Джейсън Стейтъм пак я разбива на пух и прах.

София отново играе Бостън в Absentia

Какво още се случва?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *