Кога една личност е „токсична“

Сигурно се сещаш за поне един такъв твой познат

0 коментара Сподели:

Тези хора имат много имена, но най-общо казано – са онази специална порода енергийни вампири, които изсмукват желанието ти за активност.

Този „токсичен“ типаж се познава по контрапродуктивното поведение, което в дългосрочен план успява да отслаби дори твоята мотивация.

Те са осъдителни, понякога силно саркастични. Често използват негативни определения за останалите хора и ги третират като по нисши от тях. Буквално „потъваш“ в цялостната им негативна нагласа за „нещата от живота“, без да остане място да изкажеш собствената си позиция.

„Токсичните“ хора успяват да абсорбират голяма част от времето и енергията ти.Ако усещаш, че някой разчита твърде много на теб, без да ти дава същата подкрепа в замяна… това е възможен признак за токсична комуникация. Ако някой говори твърде много, без да слуша, и не оценява времето на личния ти живот като ценност, може би отношенията ви не са равноправни.

Почти е сигурно, че около такъв тип човек са оплетени поне една или две драматични истории, достойни за филмов сюжет. На всеки се случва да се „забърка“ в такъв тип усложнения, но в случая на тези хора те се подхранват от драмата, за да продължат да развиват негативното си поведение, както и за да оправдаят неспособността да контролират темперамента си. Често избухват, без да се съобразяват със ситуацията и реакциите на околните, както и емоционалните щети, до които това може да доведе.

Токсичните персонажи се възприемат като жертви, като често демонстративно обвиняват странични обстоятелства и хора за проблемите си.

Онеправданата им позиция е подходяща изходна точка за безкрайните им оплаквания, но се комбинира и с липса на желание да се противодейства на създалите се проблеми.

Почти винаги изразяват нивата си на стрес с цел да привлекат вниманието на околните върху себе си, без винаги проблемите им да бъдат обосновани. Постоянното суетенето около тях е задължителен елемент, макар че понякога, каквото и да правиш, оставаш с чувството, че усилията ти изчезват като в черна дупка.

Често не отговарят на въпросите, когато отговорите не са им удобни, и обичат винаги да излизат от ситуацията прави, това е начинът им да се докажат пред останалите. Не обичат да се конфронтират с проблемите директно, те са винаги гравитиращи, без реално да се действа по решението им.

Изискващи вниманието да е върху тях постоянно, този тип хора са по малко арогантни и инатливи, точно като децата.

Без да взимаш нещата прекалено навътре и успявайки да регистрираш навреме наличието на няколко от тези признака, ще успееш да опазиш личното си пространство от фалшивите токсични набези на околните.  Помагай колкото можеш, без това да е непременно за сметка на твоето лично време и интереси, успявай да се съхраниш и да съсредоточиш усилията си върху нещата, които наистина търпят промяна, и хората, които осъзнават важността на смислената комуникация, която е винаги двустранен процес. В който ти също имаш значение!

Ако още не си сигурен в красотата на личната свобода, ето малко показно на това щастие!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *