5 книги, от които са вдъхновени номинираните екранизации

В сезона на филмовите награди: киното и литературата никога не са били толкова близки

0 коментара Сподели:

Сезонът на филмовите награди е в разгара си и всички са насочили поглед към златните статуетки. Блясък, суета и патос съпътстват всяка церемония. Но сред целия този звезден хаос забравяме, че много от номинираните филми са екранизации на книги.

Така че тази година освен известните имена на филмови ленти включете в списъка си и тези наистина интересни книги. Подбрахме онези произведения, които вече са преведени на родния пазар, за да бъде преживяването още по-достъпно.

1.       „Първият човек. Животът на Нийл Армстронг“, Джеймс Хенсън

Едноименният филм на Деймиън Шазел представя Нийл Армстронг като затворен, тих човек, който таи емоциите си в херметическа капсула и не позволява да надделеят над дълга. Такъв образ на първия човек, стъпил на Луната, е нарисувал и Хенсън в биографията на Армстронг. И макар тук личността да засенчва всяка книга или филм, струва си да прочетете през какви житейски изпитания, лични драми и загуби преминава персонажът, изигран от Райън Гослинг.

2.       „Луди богаташи“, Кевин Куан

Превърнала се в световен бестселър, тази книга няма как да не стане и хитов филм с поне няколко златни награди. Както знаем, хората обичат истории за безумно богати фамилии, пълни с интриги, завист и маски. Затова поредици като „Клюкарката“ завладяха веднага зрителския интерес. В случая говорим за здраво стъпилата на земята Рейчъл Чу, която се озовава в свят на пищен лукс, в който азиатците са ненадминати. Любовта ѝ към милионера Ник я вкарва в затворено общество на безкрайни коктейли, частни самолети и, разбира се, много злоба и завист. Първата част от трилогията със сигурност вдига летвата и дава обещания за заслужени награди.

3.       „Съпругата“, Мег Уолицър

Дали така брилянтно описаната героиня в един от ранните романи на Мег Уолицър няма да донесе на Глен Клоуз така жадуваната статуетка „Оскар“? Историята на съпругата Джоун Касълман е на пръв поглед история на всяка силна жена, която стои зад всеки успял мъж. Но какви усилия и тайни се крият зад това обществено клише? Какви жертви са направени в името на Нобелова награда, присъдена на писателя, не на съпругата му? Майсторски написаният персонаж е прекрасно въплътен на екран и би си заслужил всяко признание на критиците.

4.       „Анихилация“, Джеф Вандърмиър

Изключително добрата научна фантастика на Вандърмиър е пресъздадена на екран от Алекс Гарланд по името „Изтребление“ с Натали Портман. Първата част от трилогията проследява мисията на екип от четири жени, прекосяващи границата на загадъчната Зона X. Героините нямат имена, а са обозначени със своите професии – Антрополог, Биолог, Геодезист, Психолог. Влизаме в главата на Биолога, който разказва, като бързо разбираме колко многопластов персонаж е. Нищо чудно адаптацията на екран да грабне статуетка поне за сценарий.

5.       „Мери Попинз се завръща“, Памела Травърз

Втората книга от поредицата за веселата гувернантка доказва, че светът на децата е много по-вълнуващ от този на възрастните и че понякога привидно скучни ежедневни занимания могат да са прелестно вълшебни. Децата на семейство Банкс са привилегировани заради триковете на госпожица Попинз, а Емили Блънт в едноименната роля бързо стана любимка на публиката. Дали ще бъде любимка и на филмовата гилдия, престои да разберем.

За още книжни коментари и селекции вижте тук.

Виж кои са най-четените книги у нас за 2018.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *