МАСКИРАНИ ГЕРОИ

Един никога несвършващ карнавал: топ шест на диджеите с маски

0 коментара Сподели:

Ако животът е сцена, то тогава зад диджей пултовете отдавна се играе театър. Това поне би обяснило защо толкова много от пърформарите решават да придадат на шоуто си една идея повече индивидуалност, криейки сценичния си образ зад маска. След като през април ни гостува маскираният немски диджей Claptone, и съвсем скоро излиза новият дългоочакван албум на човеко-роботите Daft Punk, решихме да отделим специално внимание на вече не толкова рядко срещаното явление да се пуска с маска.

Преди няколко години само броени диджеи излизаха пред публика с маска, но с времето тя се превърна в моден аксесоар. Освен че могат да останат в музикалния бизнес, без да остаряват, изпълнителите са открили и други предимства на тайната самоличност. Какви са те, ще разбереш от нашия топ шест на маскираните герои.

Изкуствен интелект

Безспорните пионери в тази дисциплина са французите Daft Punk. Въпреки че те носят маски на роботи от съображението, че не искат хората да се интересуват от тях самите повече отколкото от музиката им, сценичният им облик става тяхна запазена марка, с която визуализират симбиозата между човека и машините.

Началото на Daft Punk датира още от 1987 когато дуото е трио, наричащо се Darlin’. Бързо става ясно, че в този състав французите не могат да се реализират, а решението да продължат като дуо е възнаградено с 20-годишна музикална кариера, три успешни студийни албума, неспиращо растящ брои фенове и множество хитове, които поставиха началото на електронната музика такава, каквато е днес.
 

'Random Access Memories' е четвъртият диск от Daft Punk и същевременно най-чаканото музикално произведение на годината. Релийзът беше планиран за 21 май, но както често се случва в ерата на Интернета, албумът лийкна цяла седмица по-рано. Френското дуо едва ли е било очаровано от непланираното развитие на нещата, но техният отговор беше еднозначен – те качиха целия албум в iTunes, за да може всеки да го чуе.
 

Малката мишка с големите уши

Когато говорим за диджеи с маски, няма как да не споменем Deadmau5. Канадецът с огромната миша глава получава прякора си след като намира умряла мишка в компютъра си. Deadmau5 не е от хората, които се ограничават само с един музикален стил или само с една сценична „глава“, затова е и толкова трудно да се определи стила му, който варира между прогресивен хаус, трип хоп, електро хаус и транс. А и не е нужно. Важното е, че момчето има нестихващ талант.

Joel Zimmerman, както е истинското име на Deadmau5, е добър пример за това как съдържанието е по-важно от опаковката – ‚Random Album Title‘, ‘For Lack of a Better Name‘ и ‘>album title goes here<‘ са семплите имена на три от шестте му гениални студийни албума, два от които дори бяха номинирани за Грами. Това, което го прави изключително симпатичен, е фактът, че е много down-to-earth към феновете си и не си поплюва когато изказва мнение спрямо колеги или индустрията.

 

 

Анархия

Не всеки може да се похвали с дебютно шоу, излъчено в космоса. Monarchy могат. Не само, че набраха главоломна скорост откакто се сформираха като дуо през 2009, но Andrew Armstrong и Ra Black са първите изпълнители, които имат общ трак с прелестната Dita Von Teese. Парчето се казва ‚Disintegration‘, а предвид участието на Dita, можеш да си представиш  колко горещо е видеото.


В края на 2010 дуото направи едно много готино участие в София по случай ТOP 100 DJs парти на DJ Mag България, така че ако и ти си бил един от късметлиите, посетили ивента, знаеш, че музиката им се отличава със стилова анархия, микс от електро-фънк, френско диско и рок звучене. А що се отнася до маските им – те са много и различни, всичките с единствената цел да поставят продукциите им на преден план.

 

Венецианският търговец



 

„Няма човек без маска“, казва Claptone дълбокомислено по време на интервю за немското списание FAZEMag. Диджейът от Берлин с птицеподобната златна маска рядко се съгласява да бъде интервюиран, а в малкото случаи когато е склонил, избягва да говори за себе си и започва да философства. Явлението Claptone е същинска мистерия. Никой не знае кой стои зад венецианската маска, а и продуцентът прави всичко възможно това да остане така. Саундът му е също толкова мистериозен колкото и самият той, а хаус партитата му определено си заслужават, както може би си се уверил този април в Blender.

Червеният барон


 

Явно в Берлин е на мода да се носят маски, което би обяснило наличието на втори маскиран герой в немската столица. Силно повлиян от Детройската техно ера през 90-те, Redshape сам определя стила си с фразата, че „бъдещето на миналото никога не е звучало по-съвременно“. Въпреки усилията на продуцента да запази своята самоличност в тайна, след повече от десет години в музикалния бизнес човекът зад маската беше разкрит и се казва Sebastian Kramer.

Един за всички


 

Последни в нашия списък са Satin Jackets. Страната отново е Германия, но този път бандата се е разположила в западната част. Маската на Satin Jackets не се ограничава само до скрито лице, а направо си е цял костюм, и както името им подсказва, сатененото спортно яке е задължителен елемент от сценичния аутфит, който пази в тайна самоличността не на един, а на двама продуценти. Въпреки двойния състав, само единият от тях, Dan, ходи по участията, докато Tim е отговорен за траковете, които се отличават с дълбоко soul звучене.
 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *