LOST PLACES

Свързахме се с немския фотограф Dariusz Misztal, за да ни разкаже нещо повече за страстта си да снима изоставени сгради

0 коментара Сподели:

Dariusz Misztal

Снимките не винаги трябва да отразяват красиви и лъскави предмети, природа или живи същества. Понякога именно забравеното и прашасало минало те докосва по начин, по който нищо друго не може. Така е и с изоставените къщи. Те не само са чудесен декор за някой нискобюджетен хорър, но и всяват страхопочитание у всеки фен на endtime снимките. Този тип снимки впечатляват не толкова с това, което показват, ами по-скоро с въпросите, които поставят: Защо е била изоставена тази къща? Защо обитателите ѝ са бързали толкова много, че са оставили всичко както е било? Живи ли са бившите собственици? Питанките са безкрайни, а отговорите липсват.

lost places, фотография, Dariusz Misztral

Точно тази мистерия е пленила и Dariusz Misztal – самоук млад фотограф от Дюселдорф, Германия. Учил първоначално за хотелиер, Dariusz бързо си дава сметка с какво иска да се занимава всъщност, напуска сигурната си работа и прави първи стъпки във фотографията. В началото се занимава главно със снимки на партита и сватби, но един от по-новите му проекти е да увековечава изоставени сгради.

Една снимка веднага ти напомня за определени миризми и отминали времена, и ти показва до последния детайл как е било всичко, когато си я заснел, споделя Dariusz.

lost places, фотография, Dariusz Misztral

В случая със запустелите домове той вижда само това, което е останало непокътнато от времето. Dariusz се интересува не толкова от историята на къщата или сградата, а от обстановката, естетиката и съдбата на бившите обитатели.

Атмосферата и цялото настроение са зашеметяващи. Когато открия стари снимки на собствениците и видя документ, че са били женени над 50 години, се случва да ме побият тръпки, казва фотографът.

Ако искаш да видиш с какво друго се занимава Dariusz, можеш да посетиш сайта му или да разгледаш галерията му във Фейсбук.

lost places, фотография, Dariusz Misztral

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *